20/10/2022 20/10/2022 Τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο τιμά σήμερα η Ελληνική Αστυνομία με τις πανηγυρικές εκδηλώσεις να έχουν ξεκινήσει από χθες το απόγευμα.  Επίκεντρο του πανηγυρικού εορτασμού αποτελεί ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο οποίος βρίσκεται εντός της πρώην Σχολής Χωροφυλακής στους Αμπελόκηπους. Υποδέχθηκαν την Παναγία Βουρλιώτισσα Τη φετινή πανήγυρη του Αγίου Αρτεμίου τιμά με την...
20 Οκτωβρίου, 2022 - 8:11
Τελευταία ενημέρωση: 20/10/2022 - 8:28

Η Ελληνική Αστυνομία τιμά τον Προστάτη της με την παρουσία της Παναγίας της Βουρλιώτισσας

Διαδώστε:
Η Ελληνική Αστυνομία τιμά τον Προστάτη της με την παρουσία της Παναγίας της Βουρλιώτισσας

Τον προστάτη της Άγιο Αρτέμιο τιμά σήμερα η Ελληνική Αστυνομία με τις πανηγυρικές εκδηλώσεις να έχουν ξεκινήσει από χθες το απόγευμα.  Επίκεντρο του πανηγυρικού εορτασμού αποτελεί ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών ο οποίος βρίσκεται εντός της πρώην Σχολής Χωροφυλακής στους Αμπελόκηπους.

Υποδέχθηκαν την Παναγία Βουρλιώτισσα

Τη φετινή πανήγυρη του Αγίου Αρτεμίου τιμά με την παρουσία της η Ιερά Εικόνα της Παναγίας της Βουρλιώτισσας από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας την οποία κόμισε χθες στο ναό ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως, Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Αρβανίτης. 

Φωτογραφία: π. Τιμόθεος Ηλιάκης

Την Ιερά Εικόνα υποδέχθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. Κωνστάντιος παρουσία του Προϊσταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας των Σωμάτων Ασφαλείας, Αρχιμανδρίτη π. Αλεξίου Κουρτέση, την ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την άφιξη της Εικόνας, την οποία μετέφεραν σπουδαστές της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, η μπάντα και το τιμητικό άγημα απέδωσαν τις πρέπουσες τιμές.. Ακολούθησε η τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού καθώς και η λιτάνευση της Εικόνας εντός των χώρων της Σχολής.

Φωτογραφία: π. Τιμόθεος Ηλιάκης 

Συμπροσυεχόμενος παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος ενώ στην ακολουθία εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Σώματος συμμετείχε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου. Το παρών έδωσε σύσσωμη η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με επικεφαλής τον Αρχηγό, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα.

Φωτογραφία: π. Τιμόθεος Ηλιάκης 

Οι συνεργασίες με την Εκκλησία

Η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής ασφάλειας, αλλά πρωτίστως της προστασίας του πολίτη σε μία δύσκολη κοινωνικά εποχή όπου η κακοποίηση και εκμετάλλευση του συνανθρώπου αποτελούν, δυστυχώς, καθημερινό φαινόμενο.

Η εξωστρέφεια της Ελληνικής Αστυνομίας τις τελευταίες δεκαετίες έχει επιφέρει σημαντική πρόοδο στις συνεργασίες, μεταξύ αυτών και με την Εκκλησία. Προγράμματα με ενημερώσεις για την ενδοοικογενειακή βία, για την αποφυγή επιτήδειων, για την αποφυγή των κινδύνων του διαδικτύου είναι μόνο μερικές από τις συνεργασίες που έχουν Εκκλησία και Ελληνική Αστυνομία.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Σκούμα (Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης)

Κατά καιρούς τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και οι εκάστοτε αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας επισκέπτονται τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο προκειμένου να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη συνεργασία. Το ίδιο συμβαίνει και στις κατά τόπους Αστυνομικές Διευθύνσεις οι οποίες στηρίζουν το έργο των Ιερών Μητροπόλεως με δράσεις και πρωτοβουλίες που λαμβάνουν από κοινού.

Ο πνευματικός καθοδηγητής της Ελληνικής Αστυνομίας

Στο πλευρό της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται και η Εκκλησία η οποία με τις προσευχές της Υπέρ των Σωμάτων Ασφαλείας δέεται ο Τριαδικός Θεός να φυλάει αυτούς οι οποίοι καθημερινά δίνουν τις δικές τους μάχες για την Προστασία του Πολίτη, παρέχοντας σε ένα κοινωνικό σύνολο που διακατέχεται από αισθήματα ανασφάλειας, ασφάλεια. Μάλιστα, αρκετοί Αστυνομικοί έχουν προσέλθει στους κόλπους της ιερωσύνης τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Το ρόλο του πνευματικού καθοδηγητή καλείται να παίξει η Θρησκευτική Υπηρεσία της Αστυνομίας. Η ευεργετική παρουσία της Εκκλησίας στο δύσκολο έργο του Αστυνομικού, διαπιστώθηκε από πολύ παλιά, απ’ τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του Σώματος της Χωροφυλακής ( 1833), Οι θρησκευτικές ανάγκες των ανδρών εξυπηρετήθηκαν για πολλές δεκαετίες από τους στρατιωτικούς ιερείς. Το ίδιο συνέβη και με το Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων.

Η ύπαρξη της Θρησκευτικής Υπηρεσίας στο Σώμα αρχίζει επίσημα το 1944, όταν με τον νόμο 1421 συστάθηκε οργανική θέση ιερέως. Πολύτιμες υπηρεσίες προσέφεραν στα μετέπειτα χρόνια , όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας, σπουδαίες εκκλησιαστικές προσωπικότητες:

1940-1950 ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Γερμανός Ψαλιλάκης μετέπειτα επίσκοπος Συνάδων ΗΠΑ.

1951-1954 ο μακαριστός Αρχιμανδρίτης Φρουμέντιος Νάσιος μετέπειτα Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

1968-1976 ο Αρχιμανδρίτης Αμβρόσιος Λενής, σήμερα Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

1977-1995 ο Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος Πιστόλης, σήμερα Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας.

1996 – 2021 ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Κιούλος

ενώ σήμερα τη θέση αυτή κατέχει ο Αρχιμανδρίτης – Αστυνόμος Β’ π. Αλέξιος Κουρτέσης.

Η Θρησκευτική Υπηρεσία εργάζεται για την πνευματική θωράκιση των ελλήνων Αστυνομικών και τα μέλη των οικογενειών τους και προσφέρει ευκαιρίες για τη ψυχική τόνωση, ηθική ενίσχυση και κοινωνική προβολή του έργου των αστυνομικών. Ειδικότερα δραστηριοποιείται στους εξής τομείς: Λατρευτικό, Ποιμαντικό, Ιεραποστολικό, Κοινωνικό και Πολιτιστικό. Επίσης, σημαντική είναι η παρουσία του ιερέως στις φυλακές, τα κρατητήρια, τις παραστρατημένες γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά, μέσω των σχετικών υπηρεσιών. Η θρησκευτική υπηρεσία ασκεί ποιμαντική διακονία και στο Πυροσβεστικό Σώμα με επίκεντρο το αρχηγείο και την Πυροσβεστική Ακαδημία.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων