04/01/2021 04/01/2021 Τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό τον μεγάλο και οικουμενικό Άγιο ο οποίος στους χαλεπούς καιρούς μας γίνεται αιτία και πηγή ανακούφισης, στήριξης και ενδυνάμωσης αναρίθμητων, ανά την Ορθοδοξία, ψυχών εόρτασε η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου, στην γενέθλιο γη του Οσίου Νικηφόρου, το όμορφο Συρικάρι, καστανοχώρι της Επαρχίας Κισάμου. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου...
04 Ιανουαρίου, 2021 - 19:34
Τελευταία ενημέρωση: 04/01/2021 - 21:30

Η Εορτή του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στην γενέτειρά Του

Διαδώστε:
Η Εορτή του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στην γενέτειρά Του

Τον Όσιο Νικηφόρο τον Λεπρό τον μεγάλο και οικουμενικό Άγιο ο οποίος στους χαλεπούς καιρούς μας γίνεται αιτία και πηγή ανακούφισης, στήριξης και ενδυνάμωσης αναρίθμητων, ανά την Ορθοδοξία, ψυχών εόρτασε η Ι. Μητρόπολις Κισάμου και Σελίνου, στην γενέθλιο γη του Οσίου Νικηφόρου, το όμορφο Συρικάρι, καστανοχώρι της Επαρχίας Κισάμου.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος προεξήρχε των ιερών Ακολουθιών του εόρτιου διημέρου. Πανηγυρικός Εσπερινός, Ιερά Παράκλησις, Θεία Λειτουργία, Μεθεόρτιος Εσπερινός μετά Ιεράς Παρακλήσεως. Καθ΄ όλες τις Ιερές Ακολουθίες ως, επίσης, και την Θεία Λειτουργία μνημονεύθηκαν τα χιλιάδες ονόματα (υπέρ υγείας και αναπαύσεως) που έχουν σταλεί απ΄ όλη την οικουμένη και έχουν καταγραφεί στην παρρησία του Ι. Προσκυνηματικού Ναού του Οσίου Νικηφόρου• ονόματα πλείονα των 15.000.

Επιπροσθέτως, ενώπιον του Ιερού Λειψάνου του Οσίου Νικηφόρου, ο Σεβασμιώτατος κ.Αμφιλόχιος ανέπεμψε δέηση, τόσο κατά την διάρκεια του Εσπερινού όσο και της Θείας Λειτουργίας: «υπέρ υγείας και αναρρώσεως πάντων των υπό ασθενούντων εκ της πανδημίας ταύτης, των ιατρών, νοσηλευτών και διακόνων της υγείας και υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εκ της πανδημίας τελειωθέντων».

Τους χορούς των ψαλτών κάλλυναν οι Πρωτοψάλτες του Μητροπολιτικού Ναού κ.Αντώνιος Βακάκης και του Ι. Καθεδρικού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος κ. Γεώργιος Χαχλάκης.

 

 

 

 

 

 

Ο Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο ιερό πρόσωπο του Οσίου Νικηφόρου και το επίκαιρο μήνυμα Του για τον κόσμο και τους καιρούς μας, σημειώνοντας:

«Ο φετινός εορτασμός της ιεράς μνήμης του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του Λεπρού, διαφορετικός απ΄ όλους τους άλλους, θα μείνει βαθιά χαραγμένος στις καρδιές μας ως εορτασμός της ελπίδας, της μακαρίας ελπίδας. Αυτός ο ταπεινός και άσημος, ο ανύπαρκτος και αδύναμος, ο λεπρός τω σώματι, υγιής όμως τω πνεύματι και τη καρδία, άνθρωπος του Θεού, έρχεται στις μέρες και τους καιρούς μας να ανατρέψει και, εν πολλοίς, να ακυρώσει την λογική του κόσμου που θέλει τον άνθρωπο μόνο σώμα, μόνο ύλη, χωρίς ψυχή και πνεύμα, χωρίς καρδιά, δηλ. χωρίς ζωή. Ο λεπρός Νικηφόρος καταθέτει, στον σύγχρονο άνθρωπο, μαρτυρία πίστεως, υπομονής, καρτερικότητας και δοξολογίας στον Θεό. Κραυγή αφύπνισης για όλους μας η αγία βιωτή του. Φανερώνει πως η Εκκλησία υπάρχει για να γεννά αγίους. Είναι και παραμένει στο διηνεκές «εργαστήριο αγιότητας» και όχι Σωματείο, Σύλλογος, Φιλανθρωπική Οργάνωση, κ.α. ανθρώπινα και φευγαλέα όπως κάποιοι εμμονικά επιθυμούν να την καταστήσουν. Φάρος φωτεινός ο Όσιος Νικηφόρος φωτίζει τα σκοτάδια των καιρών μας. Ένας λεπρός γίνεται στήριγμα και απαντοχή, ελπίδα και φως. Στις πάσης φύσεως λέπρες των καιρών μας (κρίσεις, ανατροπές, απαξιώσεις) ως και τις θλίψεις και δοκιμασίες-πειρασμούς ας γίνεται πρότυπο μας η αγία βιωτή Του. Νικηφόρους της ζωής μας θέλει όλους η αγάπη του Θεού», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.

 

 

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Δήμο Κισάμου, ως και όλους όσους συμβάλλουν εις την προσπάθεια ολοκλήρωσης των εργασιών του προσκυνήματος, καθώς χτίζεται το περιστύλιο και προγραμματίζεται η ανέγερση παρακείμενου κτηρίου δια την κάλυψη των αναγκών των πολλών προσκυνητών που κατακλύζουν το προσκύνημα. Καθώς υπάρχει ενδιαφέρον στήριξης της προσπάθειας ολοκλήρωσης των απαραίτητων κτηριακών εγκαταστάσεων του προσκυνήματος ανακοινώθηκε, εκ της Ερανικής Επιτροπής, ο ειδικός Τραπεζικός λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος: GR4301103900000039029609078 για όσους επιθυμούν να συμβάλλουν στην ευλογημένη αυτή προσπάθεια.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων