17/06/2020 17/06/2020 Σημαντικές εξελίξεις προοιωνίζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τόσο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και αναφορικά με τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από την υπογραφή διμερών συμφωνιών σε αρκετούς τομείς, μεταξύ των οποίων η άμυνα αλλά και ο τουρισμός. Στο πλαίσιο αυτό οι Άγιοι Τόποι αλλά και...
17 Ιουνίου, 2020 - 8:02
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2020 - 16:12

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στους Αγίους Τόπους

Διαδώστε:
Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στους Αγίους Τόπους

Σημαντικές εξελίξεις προοιωνίζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ, τόσο για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων όσο και αναφορικά με τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η επίσκεψη συνοδεύτηκε από την υπογραφή διμερών συμφωνιών σε αρκετούς τομείς, μεταξύ των οποίων η άμυνα αλλά και ο τουρισμός.

Στο πλαίσιο αυτό οι Άγιοι Τόποι αλλά και άλλα ιερά προσκυνήματα του Χριστιανισμού παίζουν σημαντικό ρόλο, ενώ τονίστηκε και η σημαντική αποστολή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην πολύπαθη αλλά και ευλογημένη αυτή περιοχή του πλανήτη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τον Ναό της Αναστάσεως, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μαρέβα, τον γιο του Κωνσταντίνο, τον υπουργό Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον Πρέσβη της Ελλάδος στο Ισραήλ, κ. Σαρρή, την πρώην Γενική Πρόξενο στα Ιεροσόλυμα κ. Ελένη Σουρανή και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στα Ιεροσόλυμα κ. Χρήστο Σοφιανόπουλο.

Στην Πύλη του Πατριαρχείο τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος με τη συνοδεία Αγιοταφιτών Πατέρων και τον ξενάγησε στον Πανάγιο Τάφο και στον Φρικτό Γολγοθά.

 

“Η βαθεία σχέσις και ο άρρηκτος δεσμός μεταξύ του γένους και έθνους ημών και του Παναγίου Τάφου αποδείκνυται εκ της εγχαράκτου εν αυτώ επιγραφής, της αναφωνούσης «οι αναστήσαντές με, το ευσεβές και βασιλικόν Γένος των Ρωμαίων Ορθοδόξων»” δήλωσε κατά την προσφώνησή του Μακαριώτατος, τονίζοντας ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ και την Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Χριστιανούς, που ζουν στη χώρα αλλά και εντός των ορίων της Παλαιστινιακής Αρχής.

“Λέγομεν δε τούτο, διότι το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων, γνωστόν ως Rum Orthodox, αποτελεί την εγγύησιν αφ’ ενός μεν της ταυτότητος των Χριστιανών, αφ’ ετέρου δε του επαπειλουμένου Χριστιανικού χαρακτήρος της Παλαιάς Πόλεως της Ιερουσαλήμ” υπογράμμισε ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων.

Αναφέρθηκε επίσης στην ποιμαντική μέριμνα του Πατριαρχείου, η οποία δεν περιορίζεται στη διατήρηση των ιερών προσκυνηματικών μνημείων, ιερών Μονών και Ναών, αλλά επεκτείνεται στον τομέα της εκπαιδεύσεως, με ιδιαίτερη έμφαση στη λειτουργία Σχολών και άλλων κοινωνικών ή φιλανθρωπικών ιδρυμάτων.

Ο Πατριάρχης δώρισε στον πρωθυπουργό αναμνηστικό μετάλλιο, που κόπηκε με αφορμή την αποκατάσταση του Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου, το 2017 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών.

 

 

«Μια επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ είναι χωρίς περιεχόμενο αν δεν επισκεφτεί κανείς το Πατριαρχείο κι αν δεν προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο. Ευχαριστώ τον Θεό που μου δόθηκε αυτή η δυνατότητα ως Πρωθυπουργός της χώρας, στο πρώτο επίσημο ταξίδι μου -την μετά κορωνοϊού εποχή- να έρθω στην Ιερουσαλήμ», ανέφερε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός .

«Θέλω να γνωρίζετε και εσείς αλλά και η αδελφότητα του Αγίου Τάφου ότι το Ελληνικό κράτος θα είναι πάντα κοντά στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στην πολύ σπουδαία αποστολή την οποία επιτελεί σε αυτή την δύσκολη αλλά συνάμα συναρπαστική πόλη και περιοχή. Να γνωρίζετε ότι η αγάπη και η στήριξή μας είναι δεδομένη και έμπρακτη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Σημειώνεται ότι η κ. Μαρέβα Μητσοτάκη και ο γιος του πρωθυπουργού Κωνσταντίνος, επισκέφθηκε και το πρωί το Πατριαρχείο όπου είχαν συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων.

 

Ο τουρισμός στο προσκήνιο

Κοινή δήλωση για τη συνέχιση των διμερών διαπραγματεύσεων με στόχο την όσο το δυνατόν συντομότερη επίτευξη Συμφωνίας για τον Τουρισμό υπέγραψαν ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης και ο Ισραηλινός ομόλογός του κ. Αsaf Zamir.

Να σημειωθεί ότι η υπάρχουσα Συμφωνία υπογράφηκε το 1980.

Οι υπουργοί Τουρισμού των δύο κρατών συμφώνησαν στην ενίσχυση και προώθηση της θεσμικής συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στο πεδίο του Τουρισμού.

Οι κύριοι Θεοχάρης και Zamir συμφώνησαν ακόμα στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων, της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης, του βιώσιμου τουρισμού και της τουριστικής εκπαίδευσης.

Τέλος αποφάσισαν τη συνεργασία σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών και τη συγκρότηση κοινής Επιτροπής αποτελούμενη από εκπροσώπους και των δύο Υπουργείων για την ευρύτερη συνεργασία στο πεδίο του Τουρισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείο Εξωτερικών, σε κεφάλαιο αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδος Ισραήλ, επισημαίνεται “το αδιάλειπτο ενδιαφέρον της Ελληνικής Πολιτείας έναντι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, το οποίο αποτελεί το ζωντανό σύνδεσμο των Ορθοδόξων Χριστιανών με τους Αγίους Τόπους”.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρακολουθήστε τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αγία Γη και την υποδοχή που του επιφύλαξαν με την Ελληνική Σημαία, λίγο πριν την είσοδό του στον Πανάγιο Τάφο όπως την μετέδωσε ο ίδιος μέσω του προφίλ του στο Ίνσταγκραμ:

 

 

Διαβάστε για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ στα πλαίσια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ.

Δείτε ακόμα –  Στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων η Μαρέβα Μητσοτάκη

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων