25/05/2022 25/05/2022 Του Νικόλαου Ζαΐμη Ικανοποιημένους βρίσκει Βελιγράδι και Σκόπια η επόμενη ημέρα του συλλείτουργου που τέλεσαν χθες ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος στη πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας. Στο δεύτερο ιστορικό συλλείτουργο που τελέστηκε σε λιγότερο από μια εβδομάδα τόσο ο Προκαθήμενος της εν...
25 Μαΐου, 2022 - 9:18
Τελευταία ενημέρωση: 25/05/2022 - 18:57

Η επόμενη ημέρα του συλλείτουργου στα Σκόπια

Διαδώστε:
Η επόμενη ημέρα του συλλείτουργου στα Σκόπια

Του Νικόλαου Ζαΐμη

Ικανοποιημένους βρίσκει Βελιγράδι και Σκόπια η επόμενη ημέρα του συλλείτουργου που τέλεσαν χθες ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ. Στέφανος στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Κλήμεντος Αχρίδος στη πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας.

Στο δεύτερο ιστορικό συλλείτουργο που τελέστηκε σε λιγότερο από μια εβδομάδα τόσο ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας όσο και ο επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος προέβησαν σε αποκαλυπτικές δηλώσεις. Ο μεν πρώτος στην ομιλία του μετέφερε την είδηση ότι η Ιερά Σύνοδος των Επισκόπων του Πατριαρχείου Σερβίας προέβη στην ομόφωνη αναγνώριση του αυτοκεφάλου στην “Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος” όπως την αποκάλεσε. Ο δεύτερος αναφέρθηκε στο χαρμόσυνο γεγονός ότι εντός ολίγων ημερών τελέστηκε και δεύτερο συλλείτουργο, αυτή τη φορά στα Σκόπια, ενώ παράλληλα μετέφερε την είδηση ότι το Φανάρι ανταποκρίθηκε θετικά στην επιθυμία να τελεστεί συλλείτουργο μεταξύ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου την Κυριακή της Πεντηκοστής. Την ημέρα εκείνη όπως ανέφερε ο ίδιος ο Παναγιώτατος θα του επιδώσει την Πράξη επίσημης αποδοχής της κανονικότητάς και κοινωνίας με όλες τις Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες.

Ωστόσο, δύο πράγματα παραμένουν ακόμη με ερωτηματικό σχετικά με τις επόμενες ενέργειες του Πατριαρχείου Σερβίας. Το ένα είναι η ονομασία της Εκκλησίας των Σκοπίων καθώς με βάση την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτή αναγνωρίζεται ως Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και η λέξη “Μακεδονία” αποκλείεται καθώς και κάθε παράγωγό της. Το δεύτερο ερώτημα είναι η αναγνώριση αυτοκεφαλίας που αναφέρθηκε από τον Πατριάρχη Σερβίας καθώς ως γνωστόν και με βάση την κανονική παράδοση της Εκκλησίας αρμόδιο για την χορήγηση αυτονόμου και αυτοκεφάλου σε μια Εκκλησία είναι μόνο το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οι επόμενες κινήσεις μέχρι και την επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος στο Φανάρι σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Πώς σχολίασαν τις δηλώσεις Βελιγράδι-Σκόπια

Την ίδια ώρα επαφές μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο καθώς υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τόσο με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, όσο και με τον Πρωθυπουργό Ντίμιταρ Κοβάτσεφκι.

Σύμφωνα με μήνυμα του Προέδρου Πενταρόφσκι σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι δύο πλευρές χαιρέτισαν από κοινού την απόφαση του Πατριαρχείου Σερβίας να αναγνωρίσει την αυτοκεφαλία της «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας – Αρχιεπισκοπής Αχρίδος» -όπως την αποκαλεί- επισημαίνοντας παράλληλα ότι πρόκειται για ένα «βήμα προς την σωστή κατεύθυνση».

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο κ. Βούτσιτς και με τον Πρωθυπουργό των Σκοπίων Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι. Στο μήνυμα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Πρωθυπουργός Κοβάτσεφκι υπογραμμίζει ότι οι δύο πλευρές δηλώνουν από κοινού ότι η απόφαση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σερβίας να αναγνωρίσει την «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία – Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» -όπως την αποκαλεί- ως αυτοκέφαλη Εκκλησία είναι «μια ιστορική πράξη και ένας ακόμη ισχυρός κρίκος για την ενίσχυση της φιλίας μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας» και προσθέτει:

«Στην τηλεφωνική επικοινωνία μοιραστήκαμε την κοινή χαρά αυτής της απόφασης, η οποία αναβαθμίζει την παραδοσιακή καλή γειτονία και την οποία θεωρούμε ως κίνηση χείρας βοηθείας για την κοινή ευημερία των δύο χωρών μας, καθώς και μια πράξη που δείχνει πως οφείλουν να είναι οι σχέσεις μεταξύ φίλων στην περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι είπαν Κοβάτσεφκσι-Βούτσιτς για την αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Πενταρόφσκι: Συγχαρητήρια για την αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Συγχαρητήρια Κοβάτσεφσκι για την αυτοκεφαλία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος

Πενταρόφσκι-Βούτσιτς χαιρετίζουν την απόφαση του Πατριαρχείου Σερβίας για την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος

Συγχαρητήρια στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος από τον Υπουργό Οικονομίας των Σκοπίων

Φωτογραφία: TVHram

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων