07/02/2019 07/02/2019 Έντονο προβληματισμό, αλλά και ποικίλες αναγνώσεις και συμβολισμούς, δημιουργεί η επομένη ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Τόσο από το περιβάλλον του πρωθυπουργού όσο και από αυτό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίστηκε το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση. Και υπογραμμίστηκε ότι κοινό αίτημα είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής...
07 Φεβρουαρίου, 2019 - 9:23
Τελευταία ενημέρωση: 07/02/2019 - 14:17

Η επόμενη της επίσκεψης Τσίπρα στη Χάλκη

Διαδώστε:
Η επόμενη της επίσκεψης Τσίπρα στη Χάλκη

Έντονο προβληματισμό, αλλά και ποικίλες αναγνώσεις και συμβολισμούς, δημιουργεί η επομένη ημέρα της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Τόσο από το περιβάλλον του πρωθυπουργού όσο και από αυτό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τονίστηκε το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση. Και υπογραμμίστηκε ότι κοινό αίτημα είναι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Βέβαια, λίγες ώρες νωρίτερα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι για να επαναλειτουργήσει η Χάλκη θα πρέπει να “λυθεί και το θέμα των Μουφτήδων της Θράκης”.

Η αλήθεια είναι ότι, η ανακοίνωση αυτής της επίσκεψης είχε δημιουργήσει πολλές προσδοκίες τόσο για το μέλλον της Σχολής όσο και για τις προωθούμενες αλλαγές στις σχέσεις εκκλησίας- πολιτείας.
Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την εξέλιξη του ταξιδιού, τονίζοντας ότι τελικά δεν απέδωσε αυτό που επεδίωκαν.
Στις δηλώσεις τους ο Αλέξης Τσίπρας και η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος τόνισαν ιδιαίτερα το καλό και φιλικό κλίμα, αλλά και τον κοινό στόχο για την επαναλειτουργία της σχολής. Επίσης, αίσθηση προκαλούν τα λόγια του Ηγουμένου Χάλκης και Μητροπολίτη Προύσης Ελπιδοφόρου, ότι ο συνδυασμός των τριών ανδρών, του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου «ομοιάζει με το φαινόμενο της ευθυγράμμισης πλανητών και αστέρων που συμβαίνει μια φορά κάθε εκατοντάδες χρόνια και συνεπώς επειδή η συγκυρία είναι ευνοϊκή η δοξολογία μας προς την Αγία Τριάδα είναι αδιάκοπη να χαράξει η ευλογημένη εκείνη ημέρα της επαναλειτουργίας της Σχολής μας».

Επίσης, απο τις επίσημες ομιλίες απουσίαζε κάθε αναφορά στο μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις Πατριαρχείου- Μαξίμου, που είναι οι προωθούμενες συνταγματικές αλλαγές, για τις οποίες το Φανάρι έχει εκφράσει έντονη αντίδραση.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό περιορίστηκε στην συνεργασία που είχε ο υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου με ειδική επιτροπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πληροφορίες πάντως, αναφέρουν ότι το θέμα τέθηκε και στην κατ΄ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Το σχέδιο νόμου πάντως, είναι έτοιμο. Και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει νέες κοινοβουλευτικές ισορροπίες, λγότερα φιλικά διακείμενες προς την Εκκλησία, είναι πολύ ευκολότερο να το περάσει.
Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την επόμενη συνάντησή της θα κληθεί να τοποθετηθεί επί του θέματος. Ενώ Ιεράρχες και Ιερείς από την Εκκλησία της Κρήτης, αλλά και από Μητροπόλεις ανά την Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων