25/04/2022 25/04/2022 Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα θύμισε Μεγάλη Εβδομάδα πρo εποχής της πανδημίας του κορωνοϊού και πιο κοντά στην κανονικότητα. Μετά από δύο χρόνια περιορισμών εξαιτίας των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν ναούς και μοναστήρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες με την δέουσα κατάνυξη. Την ίδια ώρα Ιεράρχες εξέφρασαν...
25 Απριλίου, 2022 - 10:07
Τελευταία ενημέρωση: 25/04/2022 - 22:46

Η φετινή «κανονική» Μεγάλη Εβδομάδα μετά από δύο χρόνια πανδημίας με χιλιάδες πιστούς στις Ακολουθίες – Τι ανέφεραν Ιεράρχες, Μητσοτάκης, Πλεύρης

Διαδώστε:
Η φετινή «κανονική» Μεγάλη Εβδομάδα μετά από δύο χρόνια πανδημίας με χιλιάδες πιστούς στις Ακολουθίες – Τι ανέφεραν Ιεράρχες, Μητσοτάκης, Πλεύρης

Η φετινή Μεγάλη Εβδομάδα θύμισε Μεγάλη Εβδομάδα πρo εποχής της πανδημίας του κορωνοϊού και πιο κοντά στην κανονικότητα. Μετά από δύο χρόνια περιορισμών εξαιτίας των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν ναούς και μοναστήρια σε κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες με την δέουσα κατάνυξη. Την ίδια ώρα Ιεράρχες εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός αυτό, ενώ σχετικά μηνύματα εξέδωσαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

  • του Νίκου Οικονόμου / ope.gr

 

Τα ήπια ισχύοντα υγειονομικά μέτρα, ο καλός καιρός, αλλά κυρίως η μεγάλη δίψα των πιστών για πνευματική γαλήνη, καθώς και η ανάγκη για απόδοση του πρέποντα σεβασμού στο Θείο Δράμα και στην Ανάσταση του Κυρίου μετά από δύο χρόνια στέρησης αυτού του δικαιώματος, αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα για την επιστροφή τους στις Ιερές Ακολουθίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και στα μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας, οι εκκλησίες γέμισαν καθόλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι σημειώθηκε η μεγαλύτερη έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα των τελευταίων ετών. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, η φετινή έξοδος ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας, ξεπερνώντας ακόμα και αυτές πριν από την πανδημία.

 

Ποια υγειονομικά μέτρα ίσχυαν στις εκκλησίες – Τι ισχύει για την Διακαινήσιμο Εβδομάδα

Οι πιστοί μπορούσαν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους ναούς, αρκεί να είχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR). Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούσαν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας ήταν υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους λειτουργούς ιερείς και τους ψάλτες κατά τη διάρκεια τέλεσης των Ιερών Ακολουθιών.

Υπενθυμίζεται ότι τα παραπάνω μέτρα ισχύουν και για την Διακαινήσιμο Εβδομάδα και συγκεκριμένα μέχρι την Κυριακή 1 Μαΐου 2022 και ώρα 06:00 π.μ. σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ και τα όσα είχε προαναγγείλει ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Διαβάστε αναλυτικά το ΦΕΚ

 

Μηνύματα από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

«Μπορούμε να γιορτάσουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορονοϊού που απομακρύνεται. Να βαδίσουμε μπροστά. Και έτσι πρέπει να μείνουμε.», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του για το Πάσχα.

Αναλυτικά, το μήνυμα του Πρωθυπουργού αναφέρει τα εξής:

Οι Έλληνες, παντού στον κόσμο, γιορτάζουμε το φετινό Πάσχα, μετατρέποντας σε ώριμη δύναμη το διπλό μήνυμά του: της καρτερίας που συμβολίζει η Εβδομάδα των Παθών. Αλλά και της ελπίδας που φέρνει το Φως της Ανάστασης.

Η σκέψη μας, σήμερα, στρέφεται στους ελεύθερους – πολιορκημένους Ουκρανούς. Που εξακολουθούν να δέχονται επίθεση από τους ομόθρησκους Ρώσους εισβολείς. Και, ταυτόχρονα, σε όλα τα δεινά που φέρνει αυτός ο πόλεμος σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πασχαλινή χαρά, όμως, γίνεται σύμμαχος απέναντι και στις δικές μας δυσκολίες. Με πρώτη την ακρίβεια. Για την οποία, ήδη, η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί. Και θα συνεχίσει να το κάνει, για όσο διάστημα χρειαστεί. Το υπόσχομαι!

Η σημερινή γιορτή μας βρίσκει ενωμένους. Έτσι ενωμένοι, άλλωστε, ξεπεράσαμε τις εθνικές προκλήσεις. Την πανδημία. Και όλες τις περιπέτειες που προηγήθηκαν. Έτσι μπορούμε να γιορτάσουμε για πρώτη φορά μακριά από την απειλή του κορονοϊού που απομακρύνεται. Να βαδίσουμε μπροστά. Και έτσι πρέπει να μείνουμε.

Το ελληνικό Πάσχα «είναι η υψηλότερη μορφή της Άνοιξης», έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Ας υποδεχτούμε, λοιπόν, αυτήν την άνοιξη με ελπίδα. Με αλληλεγγύη και αυτοπεποίθηση. Κι ας κάνουμε το ερχόμενο καλοκαίρι πιο αισιόδοξο.

Πιο αισιόδοξο για την πατρίδα μας και για καθέναν ξεχωριστά. Χριστός Ανέστη! Με υγεία, δύναμη και προκοπή σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται. Χρόνια Πολλά!

 

Xαρακτηριστικό ήταν και το ευχετήριο μήνυμα του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας καταφέραμε φέτος το Πάσχα να βρεθούμε και πάλι όλοι μαζί».

 

 

Ικανοποίηση εξέφρασαν Ιεράρχες για την επιστροφή των πιστών στις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας

Στην επιστροφή των πιστών στις εκκλησίες έκανε ιδιαίτερη μνεία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος σε ομιλία του κατά την συνάντηση των έξι (6) Επιταφίων των Ιερών Ναών της πόλης το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής 22 Απριλίου 2022. Βαθύτατα συγκινημένος από τα γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, ο Σεβασμιώτατος εξήρε την μεγάλη παρουσία των πιστών, που παρά την κατευθυνόμενη πρόσκληση για αποχή από κέντρα αθεΐας με αφορμή την πανδημία, επανήλθαν στα πατρώα ήθη και έθιμα και κατέκλυσαν τις εκκλησίες.

Στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Χαίρω αδελφοί μου, χαίρω που σας βλέπω, χαίρω που πάλι γέμισαν οι εκκλησίες μας. Χαίρω γιατί εσείς διαψεύσατε εκείνους οι οποιοί ήθελαν μέσω της λοιμικής νόσου και των παντοειδών κρίσεων να διαλύεται η Εκκλησία και το παν. Εσείς, λέω τους διαψεύσατε και γεμίσατε τις εκκλησίες και είδα στα μάτια σας δάκρυα ελπίδας προς τον Κύριο μας του Οποίου μετά την θυσία, περιμένουμε την τριήμερο εκ νεκρών Ανάσταση για να ζωοποιήσει όλους εμάς».

Παρακολουθήστε την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορίνθου κ. Διονυσίου:

 

Από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος κατά την απόλυση της πανηγυρικής αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, αναφέρθηκε στην παρουσία πλήθους πιστών οι οποίοι γέμισαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Μεσολογγίου. Μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του διότι ιερούργησε στον συγκεκριμένο Ναό του Μεσολογγίου για μια τέτοια μεγάλη εορτή και διότι μεγάλος αριθμός πιστών έμειναν μέχρι τέλους στην Θεία Λειτουργία και μετείχαν στην Θεία Ευχαριστία τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό είναι το πραγματικό Πάσχα.

Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα από την ομιλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιεροθέου:

 

(Κεντρική Φωτογραφία: Πρώτη Ανάσταση και το έθιμο των Μπότηδων στην Κέρκυρα, Μεγάλο Σάββατο 23 Απριλίου 2022  – ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων