14/04/2024 14/04/2024 Μετά το ιρανικό χτύπημα εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, το οποίο ολοκληρώθηκε το ξημέρωμα της Κυριακής (14-4-2024), με σύνθεση drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, για άλλη μια φορά ένα πέπλο ανασφάλειας απλώθηκε πάνω από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη με αποτέλεσμα να επηρεάζει και τους Αγίους Τόπους. Μαρία Γιαχνάκη   Λίγες μέρες...
14 Απριλίου, 2024 - 11:08
Τελευταία ενημέρωση: 14/04/2024 - 16:03

Η Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ επισκιάζει την περίοδο του Πάσχα στους Αγίους Τόπους δημιουργώντας αστάθεια στη Μέση Ανατολή

Διαδώστε:
Η Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ επισκιάζει την περίοδο του Πάσχα στους Αγίους Τόπους δημιουργώντας αστάθεια στη Μέση Ανατολή

Μετά το ιρανικό χτύπημα εναντίον του Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, το οποίο ολοκληρώθηκε το ξημέρωμα της Κυριακής (14-4-2024), με σύνθεση drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ, για άλλη μια φορά ένα πέπλο ανασφάλειας απλώθηκε πάνω από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη με αποτέλεσμα να επηρεάζει και τους Αγίους Τόπους.

Μαρία Γιαχνάκη

 

Λίγες μέρες πριν το Πάσχα και η Αγία Πόλη της Ιερουσαλήμ αλλά και γενικότερα οι Άγιοι Τόποι βρίσκονται σε δεινή κατάσταση λόγω και του πολέμου στη Γάζα αλλά τώρα και λόγω της ιρανικής επίθεσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Ήδη η Ιερουσαλήμ έχει βιώσει την μοναξιά μιας εμπόλεμης ζώνης από τον Οκτώβριο οπότε και ξεκίνησε ο πόλεμος στη Γάζα προσπαθώντας να βρει τα πατήματά της αν και δειλά δειλά κάποιοι επισκέπτες, έφταναν στην περιοχή έστω και από κοντινά μέρη αλλά όσο οι επιθέσεις μαίνονται είναι λογικό ότι το Πάσχα θα είναι μοναχικό στην Αγία Πόλη.

Το βράδυ του Σαββάτου οι αγιοταφίτες όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι του Ισραήλ δεν κοιμήθηκαν περιμένοντας να δουν το αποτέλεσμα της ιρανικής επίθεσης.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ισραήλ μπορεί να προστατεύτηκαν στα καταφύγιά τους αλλά οι μοναχοί και ο κλήρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων παρέμεινε στο χρέος του με προσευχή και παρακλήσεις στην Παναγία για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα αλλά και για αίσιο τέλος μετά την ιρανική επίθεση.

Οι αγιοταφίτες που ζουν χρόνια στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και στις περιφεριακές Ιερές Μονές είναι μαθημένοι στον κίνδυνο των επιθέσεων αλλά γνωρίζουν καλά ότι αυτή η αστάθεια στην περιοχή θα κρατήσει τους πιστούς για αρκετό διάστημα μακριά από τα Πανάγια Προσκυνήματα.

Ωστόσο χθες το βράδυ (Σάββατο 13 Απριλίου 2024), πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη επίθεση πυραύλων και UAV στο ισραηλινό έδαφος στην ιστορία.

Ήταν όπως ανακοινώθηκε από το Ιράν, η απάντηση της Τεχεράνης στο χτύπημα του Ισραήλ στο ιρανικό Προξενείο στη Δαμασκό.

Παρά την πλήρη ετοιμότητα μάχης και την ανάθεση όλων των κλιμακίων, συμπεριλαμβανομένων Arrow-3 transatmospheric interceptors,η ισραηλινή αεροπορική άμυνα δεν μπόρεσε να αποκρούσει πλήρως την επίθεση.

Δημοσιεύθηκαν πλάνα από αφίξεις βαλλιστικών πύραυλων σε Ισραηλινούς στόχους ενώ ένας αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε το χτύπημα στην ισραηλινή αεροπορική βάση στην έρημο Νεγκέβ στα υψίπεδα του Γκολάν.
Ο Τζο Μπάιντεν όπως φαίνεται θα συμβουλευτεί τους συμμάχους της G7 για να δώσει απάντηση στην ιρανική επίθεση ενώ την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ φοβούνται τα ισραηλινά αντίποινα και την περαιτέρω κλιμάκωση. 
Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα συμμετάσχουν σε ισραηλινές επιχειρήσεις εναντίον του Ιράν και θα αφήσει τις δύο χώρες να το λύσουν ενώ είχε προηγηθεί η δήλωση της Τεχεράνης ότι αν η Αμερική εμπλακεί σε αυτή την διένεξη τότε θα χτυπηθεί από το Ιράν.

Η επίσημη Τεχεράνη δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται για κλιμάκωση της σύγκρουσης, αλλά σε περίπτωση συνεχιζόμενης ισραηλινής στρατιωτικής επιθετικότητας, θα απαντήσει ακόμη περισσότερο σε μεγάλη κλίμακα.
Μέχρι στιγμής, τα αντίποινα του Ισραήλ συνίσταντο στον βομβαρδισμό του νότιου τμήματος του Λιβάνου που ελέγχεται από το φιλοϊρανικό κίνημα της Χεζμπολάχ και στην επίθεση στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.
Το ιρανικό σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) δήλωσε ότι η επίθεση ήταν επιτυχής. Ταυτόχρονα, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι πύραυλοι και UAV καταρρίφθηκαν και η ζημιά από την επίθεση είναι ασήμαντη.
Μια επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με πρωτοβουλία του Ισραήλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

Εντωμεταξύ χωρίς προηγούμενο χαρακτηρίζουν αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης την άμεση επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή με περίπου 200 drones και πυραύλους με τα ινστιτούτα ερευνών και μελετών πολεμικών συγκρούσεων αλλά και διπλωματικούς φορείς να προσπαθούν να ερμηνεύσουν την σύνθεση του ιρανικού χτυπήματος.

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που είχε η σύνθεση αυτή του Σαββάτου 13 Απριλίου 2024 από το Ιράν προς το Ιράν, μοιάζει να έχει κοινά στοιχεία με τις επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τον βέλτιστο τρόπο για να διαπεράσει τις δυτικού τύπου αεροπορικές και πυραυλικές άμυνες, αναφέρει και το institute for the study of war.

H ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ, αναφέρει το ινστιτούτο, είναι παρόμοια με εκείνη των χτυπημάτων που η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένα κατά της Ουκρανίας στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τον βέλτιστο τρόπο για να διαπεράσει τις δυτικού τύπου αεροπορικές και πυραυλικές άμυνες.
Ήταν κάτι σαν πείραμα της Ρωσίας αυτή η σύνθεση βαλλιστικών πυραύλων, πυραύλων κρουζ και drones.
Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν δοκιμάζει αμυντικά συστήματα φτάνει να δούμε ότι το προηγούμενο διάστημα είχε πάλι δοκιμάσει το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό μέσω των επιθέσεων Χούθι με drones.

To ινστιτούτο μελετών πολέμου μάλιστα κάνει μια διαπίστωση ότι το Ιράν μαθαίνει από τους Ρώσους και τους Χούθι για να αναπτύσσει όλο και πιο επικίνδυνα και αποτελεσματικά πακέτα κρούσης κατά του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Οι διεθνείς αναλυτές βλέποντας όλα τα στοιχεία της επίθεσης αυτής αναφέρουν μάλιστα ότι είναι ίσως η πιο επικίνδυνη στιγμή για τη Μέση Ανατολή μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

Τα ιρανικά drones αναχαιτίστηκαν και ανθρώπινες απώλειες σχεδόν δεν υπήρξαν όμως οι Ισραηλινοί νιώθουν ήδη εξαιρετικά ανασφάλεια και αυτό είναι κάτι που η κυβέρνηση του Ισραήλ θα έχει να το αντιμετωπίσει πιο έντονα από εδώ και στο εξής.

Όπως αναφέρει και πάλι το Ινστιτούτο μελετών πολέμου, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρειάζονται περίπου εννέα ώρες για να φτάσουν στο Ισραήλ ενώ πετούν χαμηλά για να αποφύγουν τα ραντάρ, γεγονός που δυσκολεύει την αναχαίτισή τους.
Η χρήση, δε, πυραύλων κρουζ αλλάζει περαιτέρω την δυναμική των πραγμάτων, σύμφωνα με την ανάλυση.

Παρόλα αυτά να σημειωθεί ότι με την ίδια σύνθεση όπλων η Τεχεράνη είχε δοκιμάσει την μέθοδο αυτή επίθεσης το 2019 στη Σαουδική Αραβία όπου στόχευσε σε παραγωγές πετρελαίων και κόστισε εκατομμύρια δολάρια στο Ιράν αλλά δεν κόστισε καμία ανθρώπινη ζωή.

Πάντως είναι γεγονός ότι από τότε που το Ισραήλ σκότωσε δύο Ιρανούς στρατηγούς μέσα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό της Συρίας, πριν από 13 ημέρες, όταν επιτέθηκε ήξερε καλά ότι θα προκαλούσε αντίποινα και ήταν σχεδόν προετοιμασμένο και πριν τις απειλές του Ιράν.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων