06/08/2020 06/08/2020 «Η έκρηξη ήταν απερίγραπτη. Εγώ που έζησα εμφύλιο πόλεμο για χρόνια, δεν έχω δει, ούτε έχω ζήσει τέτοια κατάσταση», τόνισε ο πάτερ Αυγουστίνος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως ενώ λειτουργούσε μέσα στην Εκκλησία που βρίσκεται περίπου 500 με 600 μέτρα από το σημείο της έκρηξης, άκουσε κάτι σαν βόμβα ή σαν πτώση αεροπλάνου και μετά...
06 Αυγούστου, 2020 - 8:27
Τελευταία ενημέρωση: 06/08/2020 - 8:31

Η “λαβωμένη” Ορθοδοξία του Λιβάνου

Διαδώστε:
Η “λαβωμένη” Ορθοδοξία του Λιβάνου

«Η έκρηξη ήταν απερίγραπτη. Εγώ που έζησα εμφύλιο πόλεμο για χρόνια, δεν έχω δει, ούτε έχω ζήσει τέτοια κατάσταση», τόνισε ο πάτερ Αυγουστίνος. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως ενώ λειτουργούσε μέσα στην Εκκλησία που βρίσκεται περίπου 500 με 600 μέτρα από το σημείο της έκρηξης, άκουσε κάτι σαν βόμβα ή σαν πτώση αεροπλάνου και μετά από 6 με 7 δευτερόλεπτα, ενώ έψελνε πετάχτηκαν τα παγκάκια των πιστών από το ωστικό κύμα και ο κόσμος ξεκίνησε να φωνάζει δυνατά, ενώ δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι ευτυχώς λόγω κορωνοϊού δεν υπήρχαν πιστοί μέσα στην εκκλησία, ωστόσο τραυματίστηκε η πρεσβυτέρα που στο πρόσωπο και στο χέρι, όταν έπεσε πάνω της όλη η πύλη της εκκλησίας που ζυγίζει περίπου 200 κιλά. Μάλιστα είπε ότι μέσα στο νοσοκομείο της Μητρόπολης, σκοτώθηκαν 17 άτομα.

Ο πατήρ Αυγουστίνος επεσήμανε ότι δυστυχώς καταστράφηκαν όλοι οι ναοί της Ιεράς Μητροπόλεως Βηρυτού. «Έχουμε μια ορθόδοξη καταστροφή. Όλοι οι ναοί, το νοσοκομείο της Μητροπόλεώς μας, τα ιδρύματα, δεν λειτουργούν», τόνισε.

«Να φανταστείτε χθες, σκοτώθηκε μια κυρία από την ενορία μου και θέλαμε σήμερα να κάνουμε την κηδεία. Δεν βρίσκαμε κανένα ναό κατάλληλο για να κάνουμε την κηδεία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι αν δεν βρεθεί άλλη λύση θα τελέσει στο νοσοκομείο την κηδεία της γυναίκας.

“Ήταν σαν ατομική βόμβα! Κάτι τεράστιο! Το μέγαρο και οι ιερείς οι οποίοι ήταν στον καθεδρικό ναό όλοι τραυματίστηκαν. Όλοι οι ναοί της Βηρυτού έχουν πάθει μεγάλη ζημιά! Η κατάσταση είναι θλιβερή!” είπε από την πλευρά του ο π. Πoρφύριος:
“Είμαστε μια πόλη κατεστραμμένη… χιλιάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί. Αρκετοί άνθρωποι έχουν χαθεί και ψάχνουν τα αεροπλάνα και τα πλοία… μέσα στη θάλασσα και γύρω…».

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, ο Λίβανος είναι μία χώρα στην οποία ο Χριστιανισμός ανθίζει.

Η χώρα έχει σημαντικό χριστιανικό πληθυσμό και έχει γίνει καταφύγιο για διωγμένους πιστούς σε ολόκληρη την περιοχή. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη χώρα τα τελευταία επτά χρόνια, αυξάνοντας τον πληθυσμό του Λιβάνου κατά σχεδόν το ένα τέταρτο.
Παρά τις δυσκολίες, πολλές εκκλησίες του Λιβάνου όχι μόνο καλωσόρισαν, αλλά και φροντίζουν τις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων, οι οποίοι έχουν περιορισμένους πόρους και λίγα δικαιώματα στη χώρα. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια, πολλοί Σύριοι Μουσουλμάνοι ασπάστηκαν τον Χριστιανισμό.

Η τραγωδία στην Βηρυτό βρίσκει “τραυματισμένες” πολλές εκκλησίες

Δείτε τη στιγμή της έκρηξης στον ναό του Αγίου Δημητρίου

Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου ο οποίος υπέστη σημαντικές ζημιές, άρχισαν άμεσα οι εργασίες αποκατάστασης.
Δείτε φωτογραφίες και πλάνα που εξασφάλισε το πρακτορείο Ορθοδοξία

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων