09/09/2020 09/09/2020 Τραγικές είναι οι εικόνες από τη Μόρια, μετά την εξέγερση των μεταναστών. Ο καταυλισμός έχει καταστραφεί από τη φωτιά, η γύρω περιοχή θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, ενώ 13.000 μετανάστες βρίσκονται στους δρόμους, ενώ αβέβαιο παραμένει αν υπάρχουν νεκροί οι τραυματίες. Αφορμή για την εξέγερση αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και...
09 Σεπτεμβρίου, 2020 - 10:47
Τελευταία ενημέρωση: 09/09/2020 - 10:52

Η Λέσβος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: Στάχτη και αποκαΐδια στη Μόρια – 13.000 μετανάστες  στους δρόμους – Στο νησί διμοιρίες των ΜΑΤ

Διαδώστε:
Η Λέσβος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης: Στάχτη και αποκαΐδια στη Μόρια – 13.000 μετανάστες  στους δρόμους – Στο νησί διμοιρίες των ΜΑΤ

Τραγικές είναι οι εικόνες από τη Μόρια, μετά την εξέγερση των μεταναστών. Ο καταυλισμός έχει καταστραφεί από τη φωτιά, η γύρω περιοχή θυμίζει εμπόλεμη ζώνη, ενώ 13.000 μετανάστες βρίσκονται στους δρόμους, ενώ αβέβαιο παραμένει αν υπάρχουν νεκροί οι τραυματίες.

Αφορμή για την εξέγερση αποτέλεσε η γνωστοποίηση του ότι 35 άτομα βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και ότι πρέπει να τεθούν σε απομόνωση μαζί με μέλη των οικογενειών τους αλλά και όσους είχαν χαρακτηρισθεί επαφές τους. Αυτό θα γινόταν σε χώρους αποθήκης λίγο έξω από το ΚΥΤ στο δρόμο προς την Παναγιούδα.

Κάποιοι από αυτούς αντέδρασαν στην προοπτική της απομόνωσης τους και αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τον καταυλισμό. Κάποιοι άλλοι αργά το βράδυ προσπάθησαν να βγουν έξω από τον καταυλισμό κινούμενοι προς τα βουνά και θεωρώντας ότι έτσι θα διαφύγουν από τον κίνδυνο του κορωνοϊού που θα προκαλούσε η επαφή με όσους δεν δεχόταν να απομακρυνθούν. Οι συγκρούσεις μεταξύ τους οδήγησαν σύντομα σε φωτιές αρχικά περιμετρικά του καταυλισμού που κατέκαψαν όλες τις σκηνές έξω και γύρω από το ΚΥΤ και κοντέινερ μέσα σε αυτό.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών Τάκη Θοεδωρικάκου, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Υγείας Βασίλη Κικίλια, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότη Μηταράκη, του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

Ενισχύσεις από την Αθήνα έστειλε η Αστυνομία στη Λέσβο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη νύχτα μετά τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στη Μόρια και έχουν καταστρέψει πολύ μεγάλο μέρος του ΚΥΤ. Ειδικότερα, αναχώρησαν στις 7 το πρωί τρεις διμοιρίες ΜΑΤ από την Ελευσίνα με στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 και αναμένεται να φτάσουν στο νησί στις 09:00.

Όπως έγινε γνωστό από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχουν ήδη ισχυρές δυνάμεις στο νησί, ωστόσο όλοι οι αλλοδαποί που βρίσκονταν στο ΚΥΤ μετά τις πυρκαγιές είναι συγκεντρωμένοι εκτός της δομής, όπου φυλάσσονται και αναζητούνται λύσεις για τη στέγασή τους.

Εδώ και μήνες, και κυρίως μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, το Πρακτορείο Ορθοδοξία γράφει για τα γεγονότα στη Λέσβο, εκφράζοντας έντονες ανησυχίες ότι το νησί έμοιαζε βόμβα έτοιμη να εκραγεί. Βανδαλισμοί ιερών προσκυνημάτων, λεηλασίες, εμπρησμοί συνέθεταν καθημερινά το σκηνικό.

Τώρα τα χειρότερα σενάρια έγιναν πραγματικότητα.

Οι κάτοικοι του νησιού έχουν βγει στους δρόμους, ενώ οι εικόνες που δημοσιεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συγκλονίζουν. Ενώ οι αναρτήσεις συνοδεύονται με κραυγές αγωνίας: «Βοήθηστε μας!»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτοιμη να συνδράμει

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε πριν από λίγο με τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη φωτιά στη Μόρια.

«Μόλις επικοινώνησα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τη φωτιά στη Μόρια. Τον διαβεβαίωσα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει άμεσα την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα αυτές τις δύσκολες ώρες. Η Επίτροπος Ύλβα Γιόχανσον είναι σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς» αναφέρει ο κ. Σχοινάς σε ανάρτησή του στο twitter.

400 ασυνόδευτα παιδιά

Η ασφάλεια και η στέγη των ανθρώπων της Μόριας αποτελεί προτεραιότητα, σημειώνει η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον σε ανάρτησή της στο twitter.

«Οι σκέψεις μου και η συμπόνια μου είναι στους ανθρώπους της Λέσβου και ειδικά στους μετανάστες και το προσωπικό που εργάζεται στη Μόρια. Είμαι σε επαφή με τον Έλληνα υπουργό και τις τοπικές Αρχές για τη φωτιά. Συμφώνησα ήδη για τη χρηματοδότηση σχετικά με την άμεση μεταφορά και διαμονή στην ενδοχώρα των 400 ασυνόδευτων παιδιών και εφήβων που έχουν απομείνει. Η ασφάλεια και η στέγη όλων των ανθρώπων στη Μόρια είναι προτεραιότητα» επισημαίνει η Ίλβα Γιόχανσον.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων