23/05/2021 23/05/2021 «Οι νεκροί που αναπαύονται στη γη της Κρήτης και τους τιμούμε σήμερα, μας προτρέπουν να διδασκόμαστε από την ιστορία», τόνισε στον χαιρετισμό του επ’ ευκαιρία της επετείου της Μάχης της Κρήτης στο γερμανικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Μάλεμε, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, δρ Ερνστ Ράιχελ. «Σας ευχαριστώ που ήρθατε να ξαναθυμηθούμε μαζί τις εχθροπραξίες...
23 Μαΐου, 2021 - 19:50
Τελευταία ενημέρωση: 23/05/2021 - 19:51

Η μνήμη “γεμίζει εμάς τους Γερμανούς με ντροπή και θλίψη”

Διαδώστε:
Η μνήμη “γεμίζει εμάς τους Γερμανούς με ντροπή και θλίψη”

«Οι νεκροί που αναπαύονται στη γη της Κρήτης και τους τιμούμε σήμερα, μας προτρέπουν να διδασκόμαστε από την ιστορία», τόνισε στον χαιρετισμό του επ’ ευκαιρία της επετείου της Μάχης της Κρήτης στο γερμανικό στρατιωτικό κοιμητήριο του Μάλεμε, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα, δρ Ερνστ Ράιχελ.

«Σας ευχαριστώ που ήρθατε να ξαναθυμηθούμε μαζί τις εχθροπραξίες πριν από 80 χρόνια, που κόστισαν τη ζωή πολλών χιλιάδων εδώ στην Κρήτη και να μνημονεύσουμε τους πεσόντες σε αυτές. Στη Μάχη της Κρήτης το 1941 χάθηκαν πολλές χιλιάδες ανθρώπινες ζωές – από ελληνικής, βρετανικής, αυστραλιανής, νεοζηλανδικής αλλά και από γερμανικής και ιταλικής πλευράς» ανέφερε ξεκινώντας τον χαιρετισμό του ο Γερμανός πρέσβης.

Ειδικότερα, επισήμανε πως ο επιθετικός πόλεμος, τον οποίο διεξήγαγε η Γερμανία, αλλά και η μνήμη των εγκλημάτων πολέμου, τα οποία διαπράχθηκαν από Γερμανούς στρατιώτες, «συνεχίζει να γεμίζει εμάς, τους Γερμανούς και σήμερα με ντροπή και θλίψη. Κοντομάρι, Κάντανος, Φλώρια – αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους τόπους του μαρτυρίου και της τεράστιας οδύνης εδώ στην Κρήτη. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ!».

Εν συνεχεία, ο Γερμανός πρέσβης είπε πως τα θύματα πολέμων, τυραννίας και καθεστώτων βίας αποτελούν προτροπή για ειρήνη και υπογράμμισε: «ας διδαχτούμε από τις εμπειρίες του παρελθόντος, ώστε να συνεχίσουμε να διαμορφώνουμε το μέλλον μας υπεύθυνα, ειρηνικά, μαζί».

Περαιτέρω, σημείωσε πως το γεγονός ότι οι παλιοί εχθροί είναι σήμερα φίλοι, αποτελεί ένα υπερπολύτιμο δώρο και προσέθεσε: Σήμερα οι στρατιώτες μας στέκονται συναδελφικά πλάι-πλάι, υπερασπίζοντας και διασφαλίζοντας τις αξίες μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, προέταξε ως ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε διαρκώς τις εμπειρίες του παρελθόντος και επισήμανε πως «είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποτελεί νησίδα ευτυχίας, η οποία θα μπορούσε να κρατηθεί μακριά από πολέμους και ένοπλες συγκρούσεις. Να μην παρασύρεται ο κόσμος να διαχωρίζει τον περίγυρό του σε “φίλους” και “εχθρούς” και να μην καταφεύγει στη βία ως μέσο εναντίον υποτιθέμενων εχθρών, αποτελεί επίσης ουτοπία».

Γι’ αυτό, υπογράμμισε ο πρέσβης της Γερμανίας στη χώρα μας, ημέρες μνήμης σαν τη σημερινή είναι σωστές, απαραίτητες και σημαντικές και τόνισε ότι «σε τόπους όπως αυτόν εδώ αντιλαμβανόμαστε την παραφροσύνη του πολέμου και της αχαλίνωτης βίας».

Καταληκτικά, π Ερνστ Ράιχελ απηύθυνε έκκληση να αντλήσουμε μέσα από τη μνήμη, την πίστη και τη δύναμη, ώστε να στηρίξουμε ό,τι έχουμε κοινό και να υπερβούμε ό,τι μας χωρίζει και επισήμανε πως «οι νεκροί που αναπαύονται στη γη της Κρήτης και τους τιμούμε σήμερα, μας προτρέπουν να διδασκόμαστε από την ιστορία».

ΑΠΕ ΜΠΕ

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων