25/10/2020 25/10/2020 Στη μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου προχώρησε χθες, κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του Επισκόπου Αρσινόης κ. Παγκρατίου στη Μονή Παναγίας της Χρυσορροϊιατίσσης Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είναι ο τρίτος μετά την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας που αναγνωρίζει την αυτοκέφαλη...
25 Οκτωβρίου, 2020 - 9:13
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2020 - 15:39

Η μνημόνευση του Μητρ. Κιέβου και οι αντιδράσεις

Διαδώστε:
Η μνημόνευση του Μητρ. Κιέβου και οι αντιδράσεις

Στη μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου προχώρησε χθες, κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του Επισκόπου Αρσινόης κ. Παγκρατίου στη Μονή Παναγίας της Χρυσορροϊιατίσσης Πάφου, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είναι ο τρίτος μετά την Εκκλησία της Ελλάδος και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας που αναγνωρίζει την αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. Έντονη όμως υπήρξε η αντίδραση Ιεραρχών της Εκκλησίας της Κύπρου ως προς την ενέργεια αυτή του Αρχιεπισκόπου την οποία χαρακτηρίζουν ως απερίσκεπτη και αντικανονική.

Τη μνημόνευση χαιρέτισε ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος, ενώ με ανάρτηση του αναφέρθηκε στο γεγονός και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. Τη λύπη του για την ενέργεια αυτή του Αρχιεπισκόπου Κύπρου εξέφρασε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων λέγοντας πως: «Λυπούμεθα πολύ για αυτό το θλιβερό γεγονός. Την απόφαση θα πάρει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου μας», ενώ θεωρεί ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τερματιστεί η μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου από το Πατριαρχείο Μόσχας εωσότου διευκρινιστούν όλες οι πτυχές, σύμφωνα με το Πρακτορείο RIA NOVOSTI.

Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και η έντονη αντίδραση Ιεραρχών

Κατά τη διάρκεια της χειροτονίας του νέου Επισκόπου Αρσινόης, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου μνημόνευσε για πρώτη φορά τον Μητροπολίτη Κίεβου κ.κ. Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας προκαλώντας αντιδράσεις και ανάμεσα σε μέλη της Ιεράς Συνόδου που δεν είχαν ενημερωθεί προηγουμένως. Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος αποχώρησε λίγο πριν ολοκληρωθεί η λειτουργία με τον Αρχιεπίσκοπο να εκφράζει τη θέση ότι η αντίδραση του ήταν δικαιολογημένη. Στις δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Χρυσόστομος δήλωσε ότι η απόφαση του αυτή υπηρετεί την Ορθοδοξία και την Εκκλησία της Κύπρου. Μπορεί να στρέφεται κατά ορισμένων προσώπων, είπε, αλλά αυτό που ενδιαφέρει τον ίδιο είναι η Ορθοδοξία.

Εμείς, είπε ο Μακαριότατος, παρακολουθήσαμε πέραν του ημίσεος αιώνος όλες τις διαβουλεύσεις ούτως ώστε η Ορθοδοξία να παρουσιάζεται ενωμένη στο χριστιανικό μας κόσμο, σημειώνοντας πως γνώριζε πολύ καλά πως να χειριστεί το όλο θέμα. Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου υπενθύμισε ότι όταν προέκυψε το όλο ζήτημα προσφέρθηκε να μεσολαβήσει αφού η πρόθεση του ήταν να παραμείνει ουδέτερος στην συγκεκριμένη διαμάχη.  Έκανε μάλιστα κάποιες συναντήσεις με επικεφαλής ορθοδόξων εκκλησιών με την άδεια και του Οικουμενικού Πατριαρχείου όμως τα προβλήματα που είχε με το πόδι και τον σπόνδυλο τον καθήλωσαν και δεν μπορούσε να συνεχίσει αυτές τις επαφές. Έπρεπε να πάρω θέση, συνέχισε, αν και η Σύνοδος διαφωνούσε με τον ίδιο, ενώ αναγνώρισε ότι τα μέλη της Συνόδου δεν γνώριζαν για την σημερινή του απόφαση να μνημονεύσει τον Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιο. Κάποιος είπε από τους συνοδικούς έφυγε στο τέλος της λειτουργίας, αναφέροντας πως αν ήταν στην θέση του θα έφευγε από την ώρα που άκουσε τον Αρχιεπίσκοπο, δηλαδή τον ίδιο, να μνημονεύει. Είπε ακόμη πως θαύμασε την υπομονή του που τόση ώρα δεν έφυγε. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ανέφερε πως η ενέργεια του αυτή υπηρετεί πρώτα την Ορθοδοξία και μετά την Εκκλησία της Κύπρου. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι όλοι οι προκαθήμενοι, μηδέ του Κυρίλλου εξαιρουμένου, ομολογούν μέσα τους ότι είναι σωστός. Πρόσθεσε ότι αν οποιοδήποτε μέλος της Συνόδου ζητήσει να συζητηθεί το όλο ζήτημα στα πλαίσια του καταστατικού θα συγκαλέσει την Σύνοδο αφού στείλει επιστολή στον Πατριάρχη και να τη μελετήσει, την οποία θα αναλύσει στη Σύνοδο. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν όχι ομοφώνως έστω και κατά πλειοψηφία η Σύνοδος θα αποδεχθεί το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Γιατί, όπως εξήγησε η στάση του υπηρετεί την Εκκλησία. Μπορεί είπε, να μην υπηρετεί άτομα αλλά υπηρετεί την Εκκλησία.

Λίγη ώρα μετά τη μνημόνευση με ανακοίνωσή τους οι Μητροπολίτες Λεμεσού κ. Αθανάσιος, Κύκκου κ. Νικηφόρος, Ταμασού κ. Ησαΐας και ο Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους, την πολλή τους ανησυχία και την βαθύτατη θλίψη τους για την απερίσκεπτη και αντικανονική πράξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου, όπως οι τέσσερις Ιεράρχες θεωρούν, να μνημονεύσει τον Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας, χωρίς την σύμφωνο γνώμη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα αυτό είχε τεθεί στην προηγούμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου και είχε χαρακτηρισθεί ως άκαιρο και εθνικά επιζήμιο από όλους σχεδόν τους Αρχιερείς και με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να δηλώνει ότι το αποσύρει μετά και από τη συμβουλή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει ως «Προκαθήμενο της Ουκρανικής Εκκλησίας» τον Επιφάνιο έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την τεταμένη κατάσταση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών, να ενισχύσει το επαπειλούμενο σχίσμα στην Οικουμενική Ορθοδοξία και να εντάξει σ᾽ αυτό το κλίμα, απερίσκεπτα, και την Εκκλησία της Κύπρου. Καλούμε τον Μακαριώτατο να προβεί άμεσα σε ανάκληση της αντικανονικής και άκυρης αυτής Πράξης του και, ταυτόχρονα, ζητούμε από όλους τους Συνεπισκόπους μας της Εκκλησίας Κύπρου, όπως από κοινού απαιτήσομε έκτακτη σύγκληση της Ιεράς ημών Συνόδου, προκειμένου να επιληφθεί του θέματος αυτού και να αποφασίσει ανάλογα. Οφείλομε, τέλος, να τονίσομε και το άκαιρο της Πράξης του Προκαθημένου μας, εν όψει, μάλιστα, και των κρισίμων καιρών, τους οποίους διερχόμαστε, σε ο,τι αφορά στο εθνικό μας θέμα, αλλά και τις απειλητικές ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκική επεκτατική βουλιμία, απειλώντας με συρρίκνωση του έθνους μας”, αναφέρουν, μεταξύ άλλων στην Επιστολή τους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας 

Άμεση υπήρξε και η αντίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας με τον επικεφαλής του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών σχέσεων Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων, να δηλώνει στο Πρακτορείο RIA NOVOSTI: «Λυπούμεθα πολύ για αυτό το θλιβερό γεγονός. Την απόφαση θα πάρει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου μας».

Ο Μητροπολίτης κ. Ιλαρίων θεωρεί ότι κατά πάσα πιθανότητα θα τερματιστεί η μνημόνευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου από το Πατριαρχείο Μόσχας εωσότου διευκρινιστούν όλες οι πτυχές. «Το έκανε με τη δική του πρωτοβουλία ή με συγκατάθεση της Ιεράς Συνόδου; Τα ελληνικά ΜΜΕ γράφουν ότι δεν υπήρξε συγκατάθεση… » αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Χαιρέτισαν τη μνημόνευση σε Ουκρανία και Αμερική 

Με ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Εκκλησία της Ουκρανίας χαιρέτισε την ενέργεια του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Επιφάνιο στα Δίπτυχα.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές! Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε τα καλά νέα:  Ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της Συνοδικής Θείας Λειτουργίας στη Μονή της Παναγίας της Χρυσορροϊατίσσης στην Πάφο, για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εισόδου μνημόνευσε στα Δίπτυχα το όνομα του Μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κίεβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφανίου, ως Προκαθημένου της Αυτοκεφάλου Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. Έτσι, η Εκκλησία της Κύπρου, μία από τις αρχαιότερες τοπικές Εκκλησίες, που είχε αναγνωριστεί ως Αυτοκέφαλη από την Τρίτη Οικουμενική Σύνοδο και είναι 10η στη σειρά των Διπτύχων, προχώρησε στην αναγνώριση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και έγινε έτσι η τέταρτη Εκκλησία που αναγνωρίζει την τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας – μετά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ελλάδας και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας. Ευχαριστούμε τους Ορθόδοξους αδελφούς μας και προσωπικά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο για την υποστήριξή τους στη δύσκολη εποχή της συγκρότησης της Εκκλησίας μας και προσευχόμαστε για αυτούς, για ολόκληρη την Εκκλησία της Κύπρου και για τον ευσεβή λαό της Κύπρου.»

Την ικανοποίηση του εξέφρασε με ανάρτηση του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, γράφοντας: “Ιστορική μέρα για την Εκκλησία της Κύπρου, τη μόνη αυτοκέφαλη με απόφαση Οικουμενικής Συνόδου. Ο Κύπρου Χρυσόστομος αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας και μνημόνευσε τον Μακ. κ. Επιφάνιο. Η διακονία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην πανορθόδοξη ένοτητα συνεχίζεται”.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων