31/01/2022 31/01/2022 Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε και φέτος τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, με μία σεμνή διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τονίζοντας ότι «και στην εποχή μας, όπως και στην εποχή των Τριών...
31 Ιανουαρίου, 2022 - 14:27

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών

Διαδώστε:
Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης τίμησε και φέτος τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών, Προστατών της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων, με μία σεμνή διαδικτυακή εκδήλωση την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες τονίζοντας ότι «και στην εποχή μας, όπως και στην εποχή των Τριών Ιεραρχών, κυριαρχεί η κοινωνική αδικία, οι διακρίσεις, ο φόβος, η αβεβαιότητα, η αγωνία και η ανασφάλεια. Στους ταραγμένους αυτούς καιρούς μας έρχονται οι Τρεις Ιεράρχες και απαντούν στα αδιέξοδα του τώρα, καλώντας μας στην υλοποίηση του οράματος για ένα φωτεινό μέλλον. Δεν έκαναν τη γνώση αυτοσκοπό. Η ματιά τους ήταν διαρκώς στραμμένη στα μεγάλα προβλήματα της εποχής τους. Τάραξαν τα νερά της εποχής τους και άφησαν παρακαταθήκες με αιώνια αξία». Κλείνοντας δε τον Χαιρετισμό του σημείωσε τα εξής: «Η αγάπη, λέει ένας Άγιος της Εκκλησίας μας, είναι πιο γλυκιά και από τη ζωή. Προσφέρουμε σήμερα παιδεία αγάπης; Όχι! Τότε πώς θέλουμε παιδεία ζωής; Η παιδεία για να είναι πετυχημένη πρέπει να μιλά στις ψυχές, να τις κάνει να χαίρονται, να αγαπούν, να ονειρεύονται και να δημιουργούν. Να είναι όπως προτείνουν οι Τρεις Ιεράρχες ‘δρόμος απελευθέρωσης και όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας’».

Στον Χαιρετισμό της η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κα Ζέττα Μακρή, αφού ευχαρίστησε το Ίδρυμα για την πρόσκληση να συμμετάσχει στην εκδήλωση, τόνισε χαρακτηριστικά ότι φέτος «η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης επέλεξε να θέσει τις νέες τεχνολογίες στο επίκεντρο της εκδήλωσης αναγνωρίζοντας και αναδεικνύοντας τη σημασία και τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, στην καθημερινότητα, στην επαγγελματική εξέλιξη, σε κάθε πτυχή ανθρώπινης δραστηριότητας, στο μέλλον» επισημαίνοντας ότι «οι εκπαιδευτικοί μας αξίζουν ένα σχολικό περιβάλλον πιο ελεύθερο και πιο αυτόνομο και εμείς οφείλουμε να το εξασφαλίσουμε. Αναδεικνύουμε, τιμούμε και υποστηρίζουμε την εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς μας, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία στην οργάνωση της διδασκαλίας μέσα από τα καινούρια προγράμματα σπουδών και τα καινούργια εργαλεία που τους δίνουν την δυνατότητα να εκφράσουν την πολυσχιδή δημιουργικότητά τους. Επενδύουμε στο μέλλον, στα παιδιά μας, στην Παιδεία μας, στην Παιδεία για όλους!».

Ακολούθως ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, στην εισαγωγική του αναφορά έθεσε ένα καίριο ερώτημα σχετικά με το είδος της παιδείας που χρειαζόμαστε σήμερα υπογραμμίζοντας ότι «εκπαίδευση και κοινωνία είναι δύο έννοιες αλληλοεξαρτώμενες και αλληλοανεξάρτητες. Όλοι συμφωνούμε ότι η εκπαίδευση δεν είναι πολυτέλεια: είναι θέμα επιβίωσης μίας κοινωνίας. Το βασικό πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχει χάσμα μεταξύ των παραδοσιακών σχολικών τάξεων και του εξωτερικού κόσμου που ζουν οι μαθητές» και συμπλήρωσε πως «η μελέτη της ζωής και της διδασκαλίας των Πατέρων, και ιδιαίτερα των Τριών Ιεραρχών, συντελεί στην εξαγωγή συμπερασμάτων που οδηγούν σε αναλογικές συγκρίσεις, σκέψεις και προτάσεις και για τη σημερινή εποχή, μία εποχή όπου οι Νέες Τεχνολογίες επικρατούν και επηρεάζουν άμεσα την ζωή μας».

Ο Βουλευτής Χανίων κ. Βασίλειος Διγαλάκης τόνισε τη σημασία των Νέων Τεχνολογιών στην εκπαίδευση και στην ανάγκη αξιοποίησής τους από την Ακαδημαϊκή κοινότητα για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Τέλος, ο κ. Κώστας Βασιλείου, Πρόεδρος της EduAct – Δράση για την Εκπαίδευση, ανέφερε ότι οι Τρεις Ιεράρχες από πολύ παλιά απέδειξαν ότι Επιστήμη και Θρησκεία συμβαδίζουν και τόνισε την ανάγκη συνεργασιών για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων, ιδίως παιδιών με περιορισμένη πρόσβαση στις Νέες Τεχνολογίες.

Στην κεντρική του ομιλία, με θέμα: «Το μυστήριο της γήρανσης και των συνοδών νευροεκφυλιστικών νοσημάτων: Πού οδηγεί ο μίτος της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας;» ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης, μίλησε για τον φόβο της γήρανσης και του θανάτου και την αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου να τα υπερβεί, τονίζοντας ότι στο θέμα αυτό «ήδη η φύση έχει δώσει λύσεις γιατί υπάρχουν οργανισμοί που πρακτικά δεν γερνούν, όπως για παράδειγμα τα βακτήρια. Η βιολογική έρευνα προσπαθεί να μελετήσει και να κατανοήσει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι οργανισμοί διατηρούνται ακέραιοι προκειμένου να βρεθεί λύση σε ασθένειες που μαστίζουν την ανθρωπότητα». Υπογράμμισε δε πώς μία παρόμοια προσέγγιση αυξάνει τα βιοηθικά διλήμματα, για τον λόγο αυτόν είναι απαραίτητος ένας διάλογος ανάμεσα στην Επιστήμη και τη Θεολογία για την εξεύρεση ουσιαστικών απαντήσεων προς το συμφέρον της Κοινωνίας.

Ακολούθως, ο κ. Διονύσιος Σκλήρης, Διδάσκων Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ανέφερε ότι «οι Τρεις Ιεράρχες ανέπτυξαν έναν γόνιμο διάλογο με την αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη. Στον διάλογο αυτό η Θεολογία αφορμάται από την εν Χριστώ αποκάλυψη, αλλά και η Επιστήμη είναι μία πνευματική προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί το κακό, καθώς το γήρας και η φθορά καταρακώνουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Μετά τις κεντρικές ομιλίες ερωτήματα στους ομιλητές υπέβαλαν οι Εκπαιδευτικοί Θωμάς Παναγιώτου (ΠΕ03) και Δημήτριος Χοϊλούς (ΠΕ01) και ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση. Κλείνοντας την εκδήλωση ο κ. Ζορμπάς σημείωσε ότι «θέματα, όπως η έλλειψη αγάπης και συγχώρησης μεταξύ των ανθρώπων, η αδικία, η άνιση κατανομή του πλούτου, ο πόνος της ασθένειας και του θανάτου, η αναξιοκρατία και οι παντός είδους διακρίσεις είναι υπαρκτά και ζητούν λύσεις. Αναμφίβολα, όλα αυτά τα θέματα και άλλα πολλά καθιστούν το λόγο των Τριών Ιεραρχών επίκαιρο και θεραπευτικό για το σημερινό άνθρωπο, ο οποίος με πλήθος τραυμάτων, οδεύει προς την νέα κανονικότητα, στην μετά-πανδημία εποχή. Το μήνυμα των Τριών Πατέρων της Εκκλησίας μας, πάντα επίκαιρο και επαναστατικό, έρχεται να μας θυμίσει τη χριστιανική αυθεντικότητα, να προτείνει λύσεις και να δώσει κατευθύνσεις, που γεμίζουν ελπίδα και απελευθερώνουν τον άνθρωπο».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων