07/11/2022 07/11/2022 Ένα ακόμη βήμα προς τη Δύση κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας η οποία μετά τη Ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο αποφάσισε για πρώτη φορά φέτος να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο. Επιμέλεια: Κάτια Τσιμπλάκη Επί αιώνες οι Ουκρανοί εόρταζαν τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, δηλαδή στις...
07 Νοεμβρίου, 2022 - 18:02
Τελευταία ενημέρωση: 07/11/2022 - 18:06

Η Ουκρανία θα εορτάσει φέτος για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

Διαδώστε:
Η Ουκρανία θα εορτάσει φέτος για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου

Ένα ακόμη βήμα προς τη Δύση κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας η οποία μετά τη Ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο αποφάσισε για πρώτη φορά φέτος να γιορτάσει τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.

Επιμέλεια: Κάτια Τσιμπλάκη

Επί αιώνες οι Ουκρανοί εόρταζαν τα Χριστούγεννα σύμφωνα με το Ιουλιανό Ημερολόγιο, δηλαδή στις 7 Ιανουαρίου. Από το 2014 όταν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσάρτησε την Κριμαία ξεκίνησε μια προσπάθεια σε όλη τη χώρα διάλυσης των συμβόλων της Ρωσίας, της Σοβιετικής Ένωσης και του κομμουνισμού. Και η μεταφορά του εορτασμού των Χριστουγέννων εντάσσεται σε αυτή την προσπάθεια. Προς αυτή την απόφαση διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο και η Ρωσική εισβολή τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η σχετική συζήτηση στην Εκκλησία της Ουκρανίας και στις Κράτος είχε ανοίξει τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα από το 2017, η 25η Δεκεμβρίου έχει θεσπισθεί ως επίσημη αργίας του κράτους.

Σε συνεδρίασή της τον περασμένο Οκτώβριο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας έδωσε το «πράσινο φως» σε όσες ενορίες επιθυμούν να εορτάσουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή επηρεάζει περισσότερους από 7.000 ναούς σε όλη την επικράτεια. Ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ουκρανίας,  Αρχιεπίσκοπος Τσερνίχιβ και Νίζιν Ευστράτιος σε δηλώσεις του στον Guardian, είπε μεταξύ άλλων ότι κατά τους φετινούς εορτασμούς ουσιαστικά θα γίνει μια άτυπη δημοσκόπηση για το ποια είναι η προτίμηση των πιστών. Υπογράμμισε δε ότι  η απόφαση δεν είναι υποχρεωτική και ότι ο ίδιος θα αποφασίσει αυτού αφουγκραστεί τον παλμό των Ορθοδόξων Χριστιανών της εκκλησιαστικής εριφέρειάς του.

Από το 2014 στην Ουκρανία,  αγάλματα του Λένιν άρχισαν να γκρεμίζονται.  Το υπουργείο Πολιτισμού της Ουκρανίας διόρισε ένα συμβούλιο εμπειρογνωμόνων για να αποφασίσει πως θα διαχειριστεί τα υπόλοιπα σοβιετικά μνημεία και δρόμους που φέρουν το όνομά τους από Ρώσους πολιτιστικούς παράγοντες, όπως ο Πούσκιν και ο Τολστόι.

«Δεν το ονομάζουμε απόρωσοποίηση. Πρόκειται για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ρωσικού ολοκληρωτισμού», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο δημοσιογράφος και υπουργός Πολιτισμού  Oleksandr Tkachenko.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων