21/11/2023 21/11/2023 Με οδηγό την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Παναγία μας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πορεύθηκαν σε όλα τα καλέσματα της πατρίδας για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των ιδανικών κατά τους αγώνες που δόθηκαν. Σήμερα ο στρατός μας αποτελεί τον εγγυητή της ειρήνης προσφέροντας όχι μόνο στον τομέα της άμυνας και της θωράκισης της χώρας, αλλά δείχνοντας...
21 Νοεμβρίου, 2023 - 8:42
Τελευταία ενημέρωση: 21/11/2023 - 9:02

Η Παναγία σκέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις – Οι ακοίμητοι φρουροί της πατρίδας γιορτάζουν και τιμούν την Υπέρμαχο Στρατηγό

Διαδώστε:
Η Παναγία σκέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις – Οι ακοίμητοι φρουροί της πατρίδας γιορτάζουν και τιμούν την Υπέρμαχο Στρατηγό

Με οδηγό την Υπέρμαχο Στρατηγό, την Παναγία μας, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πορεύθηκαν σε όλα τα καλέσματα της πατρίδας για την υπεράσπιση της ελευθερίας και των ιδανικών κατά τους αγώνες που δόθηκαν. Σήμερα ο στρατός μας αποτελεί τον εγγυητή της ειρήνης προσφέροντας όχι μόνο στον τομέα της άμυνας και της θωράκισης της χώρας, αλλά δείχνοντας και  το κοινωνικό του πρόσωπο όπου οι περιστάσεις το απαιτούν. 

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στις 21 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία πανηγυρίζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποδίδουν τις πρέπουσες τιμές στην προστάτιδά τους, την Παναγία, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Παράλληλα,  αποτίου φόρο τιμής σε όλους εκείνους που έπεσαν στα πεδία των μαχών την ώρα του χρέους της υψηλής αποστολής της υπεράσπισης της πατρίδας. Η εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού απέναντι στις Ένοπλες Δυνάμεις καταλαμβάνει την κορυφή των προτιμήσεων. Πέρα από τον στρατιωτικό τους ρόλο, η κοινωνική συνεισφορά και το ανθρωπιστικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

Νίκος Δένδιας: Η Παναγία σκέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας

“Η Παναγία, διαχρονική εικόνα της Μητρότητας σκέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις μας”, σημειώνει, μεταξύ άλλων στην Ημερήσια Διαταγή του για την σημερινή ημέρα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ευχαριστώντας το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων για την προσφορά του.

“Στην εποχή όπου οι προκλήσεις ασφαλείας εξελίσσονται, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στοιχεία της εθνικής συγκρότησής μας. Αποτελούν σύμβολο εθνικής παρουσίας και επιβίωσης. Διαμηνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της. Να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητά της. Να υπερασπίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων”, τονίζει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας,

Αναλυτικά η Ημερήσια Διαταγή:

“Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί, Στρατιώτες, Ναύτες, Σμηνίτες, Εθνοφύλακες, Έφεδροι και Πολιτικό Προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Σήμερα, γιορτάζουμε την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Με υπερηφάνεια. Με ευγνωμοσύνη. Η 21η Νοεμβρίου αποτελεί ημέρα λαμπρής Γιορτής. Η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου, Υπερμάχου Στρατηγού.

Η σημερινή γιορτή τιμά όσους υπηρετείτε στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας. Τιμά και όσους αφυπηρέτησαν αφού επετέλεσαν το έντιμο καθήκον τους. Τιμά όσους χάθηκαν στην εκτέλεση αυτού του καθήκοντος. Υπηρετώντας το τιμιώτερο, το σεμνώτερο, το αγιώτερο, το εν μείζονι μοίρα παρά θεοίς και παρ’ ανθρώποις, την Πατρίδα.

Στην εποχή όπου οι προκλήσεις ασφαλείας εξελίσσονται, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στοιχεία της εθνικής μας συγκρότησης. Αποτελούν σύμβολο Εθνικής παρουσίας και επιβίωσης.Διαμηνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της. Να διατηρήσει την εδαφική της ακεραιότητα. Να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της Δικαιώματα. Να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Πέρα από τον στρατιωτικό τους ρόλο, η κοινωνική συνεισφορά και το ανθρωπιστικό έργο των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού. Για να υπηρετηθούν τα ανωτέρω πρέπει βέβαια να ενσωματωθούν τα διδάγματα που προκύπτουν από τους πολέμους του 21ου αιώνα, και τις περιβαλλοντικές καταστροφές που έχουμε υποστεί. Σε αυτό θα προχωρήσουμε.

Γυναίκες και άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων, Αισθανόμαστε υπερηφάνεια. Για την αφοσίωση, το θάρρος, το πνεύμα αυταπάρνησης και την ανθεκτικότητά σας. Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τον ρόλο σας. Φρουροί της Πατρίδας. Υποστηρικτές της κοινωνίας στις δύσκολες στιγμές. Σας αγκαλιάζει. Με αγάπη. Σας τιμά. Εκφράζει την ευγνωμοσύνη του. Η Παναγία, διαχρονική εικόνα της Μητρότητας σκέποι τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εύχομαι σε εσάς και τις οικογένειές σας Υγεία, Πρόοδο και Προκοπή. Ζήτω οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ζήτω το Έθνος”.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ: “Γιορτάζουν οι ακοίμητοι Φρουροί της Πατρίδας”

Στην Ημερήσια Διαταγή του ο Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μεταξύ άλλων, σημειώνει: “Σήμερα που η Εκκλησία μας γιορτάζει με λαμπρότητα τα Εισόδια της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού και Μεγάλης Προστάτιδος των Ελληνικών Όπλων, σήμερα είναι που όρισε η Ελληνική Πολιτεία να γιορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις της, να γιορτάζουν οι ακοίμητοι Φρουροί της Πατρίδος στην ξηρά, στην θάλασσα και στον αέρα που φυλάττουν και διασφαλίζουν νυχθημερόν την ακεραιότητα της Ελλάδος”. 

Προσθέτει ότι: “το έκανε η Ελληνική Πολιτεία διότι η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων στους αγώνες του Έθνους για την επιβίωση και την ευημερία του είναι ανεκτίμητη, διαρκής και αέναη μεταφραζόμενη σε αιματηρούς αγώνες, ανείπωτες θυσίες και στιγμές μεγαλείου και δόξας που διαμόρφωσαν μια παράδοση πολεμικής αρετής με ανυπέρβλητο ιστορικό βάθος και μεγαλειώδες μέγεθος”.

Η καθιέρωση της εορτής

Η καθιέρωση του εορτασμού έχει τη δική της διαδρομή αλλάζοντας κατά καιρούς ημερομηνίες και ονομασία της Ημέρας. Ωστόσο, η τελική καθιέρωση ήρθε στα χρόνια της μεταπολίτευσης, οπότε η εορτή έλαβε την ονομασία Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων. Το έτος 1981, η εορτή μετατέθηκε την 15η Αυγούστου. Στις αρχές του 2000, μεταφέρθηκε την 21η Νοεμβρίου, ημέρα που συμπίπτει με τα Εισόδια της Θεοτόκου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Πολιτείας και τις διαταγές των Γενικών Επιτελείων, η εορταστική αυτή εκδήλωση, αποβλέπει, στην επισήμανση των αρετών της Ελληνικής Φυλής και στην απότιση φόρου τιμής και ευγνωμοσύνης, προς εκείνους τους μακρινούς αλλά και τους κοντινούς προγόνους μας , που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία και Εθνική Ανεξαρτησία.

Κεντρική φωτογραφία αρχείου: Ραφαήλ Γεωργιάδης, ope.gr 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων