12/02/2022 13/02/2022 Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ορθοδοξία στην αφρικανική ήπειρο, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, αλλά και την πανδημία και τη φτώχια που μαστίζουν την Αφρική η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με πρωτοβουλία του γ.γ. της Μάξιμου Χαρακόπουλου αναλαμβάνει δράση. της Δέσποινας Σωτηρίου Ο κ. Χαρακόπουλος είχε συνάντηση...
12 Φεβρουαρίου, 2022 - 16:59
Τελευταία ενημέρωση: 13/02/2022 - 1:27

Η πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Αφρική – Προκλήσεις και ευκαιρίες

Διαδώστε:
Η πρωτοβουλία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στην Αφρική – Προκλήσεις και ευκαιρίες

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία για την Ορθοδοξία στην αφρικανική ήπειρο, με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Παλαίφατο Πατριαρχείο της Αλεξανδρείας, αλλά και την πανδημία και τη φτώχια που μαστίζουν την Αφρική η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με πρωτοβουλία του γ.γ. της Μάξιμου Χαρακόπουλου αναλαμβάνει δράση.

  • της Δέσποινας Σωτηρίου

Ο κ. Χαρακόπουλος είχε συνάντηση με τον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα, κ. Mohamed El Ghazawy.

Στη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχε και ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης, υπήρξε εποικοδομητική συνεργασία για τον προγραμματισμό επίσημης επίσκεψης της ηγεσίας του διεθνούς θεσμού των Ορθοδόξων κοινοβουλευτικών στην Αίγυπτο. Κατά την επίσκεψη αναμένεται να υπάρξουν συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες της χώρας και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου, με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεων της ΔΣΟ και του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου δια του ορισμού επίσημης εθνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στις εργασίες της διακοινοβουλευτικής οργάνωσης. Έως σήμερα στη ΔΣΟ, όπου μετέχουν αντιπροσωπείες βουλευτών από κοινοβούλια 25 χωρών, οι Αιγύπτιοι βουλευτές έχουν το καθεστώς του παρατηρητή.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο. του Ρώσου κ. Sergei Gavrilov, μετά την εισπήδηση του Ρωσικής Εκκλησία στην Αφρική

Τέλος, ο Αιγύπτιος διπλωμάτης ενημερώθηκε για την πολύγλωσση έκδοση του τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», που θα εκδοθεί και στην αραβική γλώσσα. Η ΔΣΟ φιλοδοξεί να παρουσιάσει τον τόμο και στην Αίγυπτο, όπου εδρεύει το δευτερόθρονο στον ορθόδοξο κόσμο πρεσβυγενές πατριαρχείο Αλεξανδρείας, ενώ ζει μια συμπαγής και ευάριθμη χριστιανική κοινότητα κοπτών, η οποία έχει ικανή εκπροσώπηση στο αιγυπτιακό κοινοβούλιο.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσέφερε στον Επιτετραμμένο της Πρεσβείας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Αθήνα τα πρακτικά του διεθνούς συνεδρίου της ΔΣΟ στην Βηρυτό για τη «Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή», καθώς και την έκδοση για την καταστροφή μνημείων του ανατολικού χριστιανισμού.

Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) αποτελεί διακοινοβουλευτικό οργανισμό με έδρα την Αθήνα, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων. Πραγματοποίησε το πρώτο συνέδριο τον Ιούνιο 1993 στη Χαλκιδική. Στη Δ.Σ.Ο. μετέχουν Ορθόδοξοι κατά το θρήσκευμα βουλευτές από Κοινοβούλια χώρων της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας, της Αφρικής, καθώς και της Αυστραλίας.

Σκοποί της Δ.Σ.Ο. είναι η ανάπτυξη της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς, η ενίσχυση της επικοινωνίας των μελών της για την προώθηση του ρόλου της Ορθοδοξίας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων επί τη βάσει των αρχών της δημοκρατίας και των αξιών του Χριστιανισμού, η συμβολή στο σύγχρονο παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Ανώτατο όργανο της Δ.Σ.Ο. είναι η Γενική Συνέλευση των μελών της και εκτελεστικό όργανο η Διεθνής Γραμματεία. Η Ελλάδα και η Ρωσία αποτελούν μόνιμα μέλη της Γραμματείας. Στα πλαίσια της Δ.Σ.Ο. λειτουργούν οι εξής Επιτροπές: 1) Οικονομικών, 2) Κανονισμού, 3) Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, 4) Πολιτισμού, 5) Διεθνούς Πολιτικής, 6) ΜΜΕ, 7) Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικογένειας και Μητρότητας, 8) Παιδείας. Επίσης, λειτουργεί Επιτροπή για την παρακολούθηση της λειτουργίας του Παρατηρητηρίου για την παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ λειτουργούν συντονιστικές Επιτροπές Συνεργασίας με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ευρασιατικής Οικονομικής Κοινότητας, την Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ένωσης Ρωσίας – Λευκορωσίας και την Κοινοβουλευτική Ένωση του Οργανισμού των κρατών – μελών της Ισλαμικής Συνεργασίας.

Η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει με αντιπροσωπεία πέντε (5) τακτικών μελών. Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας καταλαμβάνει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Συνέλευσης.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων