26/01/2021 26/01/2021 Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας 1821” Χαιρετίζω την επέτειο της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας», της πρώτης συνάντησης προεστών, κληρικών, εμπόρων απ’ όλη την Πελοπόννησο με σκοπό την οργάνωση του αγώνα για την ελευθερία. Χαιρετίζω την «απαρχή της ελληνικής πολιτείας», όπως ονόμασε τη συνέλευση...
26 Ιανουαρίου, 2021 - 13:10
Τελευταία ενημέρωση: 26/01/2021 - 12:58

Η ΠτΔ για τη “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας”

Διαδώστε:
Η ΠτΔ για τη “Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας”

Χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας με την ευκαιρία του εορτασμού της επετείου της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας 1821”

Χαιρετίζω την επέτειο της «Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας», της πρώτης συνάντησης προεστών, κληρικών, εμπόρων απ’ όλη την Πελοπόννησο με σκοπό την οργάνωση του αγώνα για την ελευθερία. Χαιρετίζω την «απαρχή της ελληνικής πολιτείας», όπως ονόμασε τη συνέλευση ο Κωστής Παλαμάς. Την πρώτη επαναστατική πράξη των υπόδουλων Ελλήνων και ταυτόχρονα την πρώτη συνεδρίαση για τον αγώνα, η πλατιά αντιπροσωπευτικότητα της οποίας έκανε τον φιλέλληνα ιστορικό Τζορτζ Φίνλεϊ να την αποκαλέσει «αναβίωση της Αχαϊκής συμπολιτείας».

Ήταν η στιγμή που συναντήθηκε η σύνεση των προκρίτων και τον κληρικών με την φλογερή επαναστατικότητα του Παπαφλέσσα, η στιγμή που οι διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, οι διιστάμενες απόψεις και οι περί του πρακτέου διαφωνίες συνέκλιναν σ’ έναν κοινό δρόμο προετοιμασίας που θα οδηγούσε, δυο μήνες αργότερα, στον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους. Η σύναξη της Βοστίτσας απέδειξε ότι, όταν το χρέος προς την πατρίδα το επιτάσσει, οι Έλληνες έχουν το ψυχικό σθένος και την πολιτική ευφυία να παραμερίσουν αντιθέσεις και αντιγνωμίες και να συμπαραταχθούν για τον υψηλό, κοινό σκοπό. Διακόσια χρόνια αργότερα, το μήνυμα της επετείου είναι ότι με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα μπορούμε να μεγαλουργήσουμε.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων