14/12/2019 14/12/2019 Στο Σιμωνοπετρίτικο Ιερό Μετόχι της Αναλήψεως στον Λόφο του Βύρωνα τελέστηκε χθες βράδυ, 13-14 Δεκεμβρίου 2019, ιερά αγρυπνία, κατά το αγιορειτικό τυπικό, προς τιμήν του προσφάτως αγιοκαταταχθέντος «Γέροντος της Αναλήψεως» ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΟΥ. Κατ᾽ αυτήν, εψάλη μεκατάνυξη η ακολουθία του Αγίου, την οποία συνέγραψε και μελοποίησε ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ιερομόναχος Αθανάσιος...
14 Δεκεμβρίου, 2019 - 20:50
Τελευταία ενημέρωση: 14/12/2019 - 23:02

Η Σιμωνόπετρα και το Μετόχι Αναλήψεως τιμούν τον Άγιον τους

Διαδώστε:
Η Σιμωνόπετρα και το Μετόχι Αναλήψεως τιμούν τον Άγιον τους

Στο Σιμωνοπετρίτικο Ιερό Μετόχι της Αναλήψεως στον Λόφο του Βύρωνα τελέστηκε χθες βράδυ, 13-14 Δεκεμβρίου 2019, ιερά αγρυπνία, κατά το αγιορειτικό τυπικό, προς τιμήν του προσφάτως αγιοκαταταχθέντος «Γέροντος της Αναλήψεως» ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ ΤΟΥ ΣΙΜΩΝΟΠΕΤΡΙΤΟΥ. Κατ᾽ αυτήν, εψάλη μεκατάνυξη η ακολουθία του Αγίου, την οποία συνέγραψε και μελοποίησε ο Υμνογράφος της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας ιερομόναχος Αθανάσιος Σιμωνοπετρίτης.

 

Ο Όσιος Ιερώνυμος, μετά από μακρά παραμονή και άσκησή του στο Άγιον Όρος διακόνησε επί 27 συναπτά έτη στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας στον Βύρωνα, ως Οικονόμος του, όπισθεν δε του ιερούΝαού της Αναλήψεως βρίσκεται και σήμερα ο τάφος του Αγίου.

 

 

 

Αμέσως μετά την επίσημη απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την 27η Νοεμβρίου 2019, τόσο στηνκυρίαρχο Ι. Μονή της Σιμωνόπετρας, όσο και στο Μετόχι τηςΑναλήψεως στον Βύρωνα, οργανώθηκε και αυξήθηκε το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών και εκδηλώσεων προς τιμήν του νέου ΑγίουΙερωνύμου, χάριν των προσερχομένων προσκυνητών.

 

Καθημερινά ο Ναός του Μετοχίου, παραμένει ανοιχτός για πολλές ώρες ώστε οι πιστοί να μπορούν να προσκυνούν τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου και την σεπτή Εικόνα του, που εκτέθηκαν στο κέντρο του Ναού.

Την χθεσινή αγρυπνία παρακολούθησαν πολλοί πιστοί κάθε ηλικίας με βαθειά συγκίνηση, καθώς αρκετοί από αυτούς – οι πιο ηλικιωμένοι– όχι απλώς γνώρισαν τον Άγιο Ιερώνυμο, αλλά έζησαν κοντά του, τον είχαν Πνευματικό τους και γεύτηκαν την πατρική του αγάπη, την φωτεινή καθοδήγηση και συμπαράστασή του στα νεανικά τους χρόνια, χρόνια προσφυγιάς, κατοχής και πολλών δυσκολιών.

Η επίσημη κατ’ έτος εορτή του νέου Αγίου καθορίστηκε την 9η Μαΐου, ημέρα ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του, οπότε και θα γίνουν οι επίσημες εορταστικές εκδηλώσεις της αγιοκατατάξεώς του. Οι παλαιότεροι, οι οποίοι και παρευρίσκονταν κατά την ώρα της ανακομιδής, ενθυμούνται ότι μία άφατη ευωδία απλώθηκε τότε σε όλοτον λόφο της Αναλήψεως και όλος ο κόσμος με ιερή λαχτάρα έσπευσε να πάρει ως ευλογία κάτι από τον τάφο του Αγίου, λίγο χώμα, ένα κομμάτι από το ράσο ή από τα άμφιά του.

Η σκέπη και ευλογία του Αγίου Ιερωνύμου παραμένει ζωντανή όλα αυτά τα χρόνιαστον χώρο του αγιορειτικού τούτου Ιερού Μετοχίου, πού τόσο αγάπησε και φρόντισε ο ιδιος, με την αγία παρουσία και προσφορά του.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων