24/02/2020 24/02/2020 Μια σειρά επαφών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, έρχεται να επιβεβαιώσει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε μία πολύ κρίσιμη και ιδιαιτέρως καθοριστική περίοδο για τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το κλίμα αναδεικνύεται και η σημαντική συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία χαίρει της αμερίστου στηρίξεως...
24 Φεβρουαρίου, 2020 - 8:03
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2020 - 9:51

Η στενή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου- Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, οι διμερείς συμφωνίες και ο ρόλος της Ορθοδοξίας

Διαδώστε:
Η στενή συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου- Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας, οι διμερείς συμφωνίες και ο ρόλος της Ορθοδοξίας

Μια σειρά επαφών μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου σε επίπεδο υψηλόβαθμων αξιωματούχων, έρχεται να επιβεβαιώσει τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε μία πολύ κρίσιμη και ιδιαιτέρως καθοριστική περίοδο για τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα σε αυτό το κλίμα αναδεικνύεται και η σημαντική συμβολή της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία χαίρει της αμερίστου στηρίξεως του Αιγυπτίου Προέδρου ΆμπντελΦατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος δεν κρύβει την εκτίμησή του προς τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο.

Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ αναμένεται να γίνει θερμά δεκτός με στρατιωτικές τιμές από τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μοχάμεντ Ζάκι, θα καταθέσει στέφανο στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου, ενώ θα επισκεφτεί και τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο.
Η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επεκτείνεται σε πολλούς τομείς, και ειδικότερο στον τουρισμό και τον πολιτισμό με δεδομένο ότι στη χώρα υπάρχουν σημαντικά Ορθόδοξα προσκυνήματα, όπως η Ιερά Μονή του Σινά.

Την περιοχή επισκέφθηκε πρόσφατα ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης. Τον Έλληνα υφυπουργό υποδέχθηκε ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας του Νοτίου Σινά, Χάλιντ Φούντα, τονίζοντάς του ότι «ο πρώτος υποστηρικτής της Ιεράς Μονής Σινά είναι ο ίδιος ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι».
«Το αιγυπτιακό κράτος έχει ξεκινήσει μία σειρά πολλών έργων στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Αικατερίνης», τόνισε ο Κυβερνήτης της περιοχής, ένας πραγματικά από τους πιο φιλέλληνες Αιγυπτίους αξιωματούχους.

«Το Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης το έχουμε στην καρδιά μας και αγαπούμε όλους τους μοναχούς. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει την βελτίωση όλου του οδικού δικτύου της περιοχής, προγραμματίζουμε την επέκταση του τοπικού αεροδρομίου, προετοιμάζουμε τη δημιουργία ενός μεγάλου ξενοδοχείου, θέλουμε να επεκτείνουμε τον θρησκευτικό τουρισμό και ενισχύουμε την ασφάλεια της περιοχής, ενέργειες που γίνονται υπό την αιγίδα και με την επίβλεψη της ίδιας της αιγυπτιακής προεδρίας», τόνισε ο κ. Χάλιντ Φούντα, επαναλαμβάνοντας και τη δική του μεγάλη αγάπη προς το ελληνορθόδοξο μοναστήρι και προς τους μοναχούς, και σε προσωπικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο φορέων που εκείνος διοικεί σε όλη αυτήν τη μεγάλη περιφέρεια.

Ένα άλλο πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών είναι και αυτό που αφορά στην παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων
Τη συμφωνία τους σε θέματα προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς και την πρόθεσή τους να συνεργαστούν από κοινού για ζητήματα παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων και ανάδ ειξης των μνημείων της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τόνισαν η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο υπουργός Αρχαιοτήτων και Τουρισμού της Αιγύπτου, δρ.Καλέντ Άχμεντ ελ-Ενάνι, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, έπειτα από πρόσκληση της κ. Μενδώνη.

Σε συνάντηση που είχαν οι δύο υπουργοί στο ΥΠΠΟΑ, συμφώνησαν την υπογραφή διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και τριμερούς συμφωνίας με τη συμμετοχή και της Κύπρου, στους τομείς της προστασίας πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση.
Ο δρ.Καλέντ Άχμεντ ελ-Ενάνι εξέφρασε, επίσης, τη θερμή στήριξη της Αιγύπτου στο αίτημα της επιστροφής και επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, ώστε να επανακτήσει η Ελλάδα τα μνημεία που έχουν αφαιρεθεί παρανόμως.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων