10/11/2021 10/11/2021 Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Στο σύγχρονο δρόμο που ανοίγεται μέσα από τις κινηματογραφικές παραγωγές που προβάλουν τις προσωπικότητες των Αγίων, όπως “Ο Άνθρωπος του Θεού” που διαδραματίζει τον βίο του Αγίου Νεκταρίου, αναφέρθηκαν συντελεστές και Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά την χθεσινή προβολή της ταινίας στο Δ’ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής. Ανήμερα...
10 Νοεμβρίου, 2021 - 11:55
Τελευταία ενημέρωση: 10/11/2021 - 22:05

Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» ανοίγει νέους δρόμους

Διαδώστε:
Η ταινία «Ο Άνθρωπος του Θεού» ανοίγει νέους δρόμους

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Στο σύγχρονο δρόμο που ανοίγεται μέσα από τις κινηματογραφικές παραγωγές που προβάλουν τις προσωπικότητες των Αγίων, όπως “Ο Άνθρωπος του Θεού” που διαδραματίζει τον βίο του Αγίου Νεκταρίου, αναφέρθηκαν συντελεστές και Καθηγητές της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μετά την χθεσινή προβολή της ταινίας στο Δ’ Αμφιθέατρο της Θεολογικής Σχολής.

Ανήμερα της εορτής του Αγίου και στο πλαίσιο του μαθήματος «Θεολογία και Κινηματογράφος», η Κοσμητεία της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» διοργάνωσαν από κοινού εκδήλωση αφιερωμένη στην ταινία «Ο άνθρωπος του Θεού» της Yelena Popovic κατά την οποία προβάλλεται και η ταινία.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Καθηγητή κ. Χρυσόστομου Σταμούλη. Ο κ. Κοσμήτωρ ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για αυτή την πρωτοβουλία και μίλησε για την προσωπικότητα του Αγίου.

Η Γελένα Πόποβιτς στο σύντομο χαιρετισμό της σημείωσε ποσό σημαντική ήταν αυτή η διαδρομή για αυτήν, ώσπου η ταινία να φτάσει στους κινηματογράφους, ενώ τόνισε ότι ποτέ δεν έχασε την πίστη της στον Άγιο.

Η Διευθύντρια του Ινστιτούτου «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός», Μαρία Γιαχνάκη, τόνισε κατά τον χαιρετισμό της πριν την προβολή της ταινίας ότι πλέον χρησιμοποιείται ένας σύγχρονος δρόμος, αυτός της μικρής και της μεγάλης οθόνης, προκειμένου να μεταδοθούν τα μηνύματα της αγάπης, της υπομονής, της συγχώρεσης, της πίστης και τελικά του ίδιου του Ευαγγελίου.

«Η ταινία «Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ» άνοιξε, θέλουμε να πιστεύουμε, νέους δρόμους μιας και για πρώτη φορά στα δεδομένα μιας ορθόδοξης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, μια ταινία βασισμένη στο βίο ενός Αγίου δημιουργείται και ταξιδεύει στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, σε επίπεδο που την κατατάσσει στις διεθνείς κινηματογραφικές παραγωγές με βραβευμένους συντελεστές και διεθνώς αναγνωρισμένους ηθοποιούς, ώστε να προβληματίσει και να περάσει μηνύματα στον σύγχρονο άνθρωπο.  Αυτό είναι πολύ αισιόδοξο και κάνει όλους εμάς στο Ινστιτούτο «Άγιος Μάξιμος ο Γραικός» να συνεχίζουμε αυτόν τον νέο τρόπο διάδοσης μηνυμάτων, μέσα από τον κινηματογράφο και τις τηλεοπτικές παραγωγές, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε και αυτόν τον δρόμο, της μικρής και της μεγάλης οθόνης, για να μεταδώσουμε με σύγχρονους τρόπους το μήνυμα της αγάπης, της υπομονής, της συγχώρεσης, της πίστης και, τελικά, το μήνυμα του Ευαγγελίου, μέσα από την ευκαιρία που μας δίνουν αυτές οι παραγωγές, οι οποίες είναι βασισμένες στη ζωή των αγίων», τόνισε.

Ιδιαίτερα ευχαρίστησε την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και τον Καθηγούμενο αυτής, Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό. «Χωρίς τη δική του στήριξη, οικονομική και πνευματική, δεν θα γινόταν αυτή η ταινία για τον σύγχρονο Άγιο. Άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως», είπε. 

Μετά το πέρας της προβολής της ταινίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον Άρη Σερβετάλη, ηθοποιό (παίζει τον ρόλο του Αγίου Νεκταρίου), τον κ. Συμεών Πασχαλίδη, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και τον κ. Παναγιώτη Υφαντή, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Ο Καθηγητής κ. Συμεών Πασχαλίδης επεσήμανε ότι η ταινία αυτή ανοίγει νέους δρόμους στη προσέγγιση των βίων των Αγίων. Από την πλευρά του ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Υφαντής στάθηκε ιδιαίτερα στην αξία της ταινίας για τον κόσμο και ιδιαίτερα για τους νέους ενώ αναφέρθηκε και στη δυναμική των βίων των Αγίων.

Ο Άρης Σερβετάλης απατώντας κυρίως σε ερωτήσεις των φοιτητών κινηματογράφου, καθηγητών και κοινού αναφέρθηκε στην δυσκολία του ρόλου και τόνισε όταν ο ίδιος δεν είσαι Άγιος, αλλά υποδύεσαι έναν Άγιο, αυτό μπορεί και να είναι ακατόρθωτο αλλά αφού πρέπει να το κάνεις και δεν έχεις την πνευματική εμπειρία της άσκησης της νηστείας και της αδιάλειπτης προσευχής τότε μια λύση είναι να εξαντλείσαι . Τόνισε επίσης ότι πολλά χαρακτηριστικά του Αγίου ήταν δύσκολο να τα προσεγγίσει όπως παράδειγμα στιγμές που μπορεί ο Άγιος μέσα στον διωγμό και τη θλίψη είχε και στιγμές χαράς.

Τη συζήτηση συντόνιζε ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής, καθηγητής κ. Χρυσόστομος Σταμούλης και η κα Διονυσία Χατζή (ΕΔΙΠ Τμήματος Θεολογίας).

Την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου εκπροσώπησε ο ιερομόναχος Μάξιμος Βατοπαιδινός.

Όλη την εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ondemand περιεχόμενο της pemptousiatv τις επόμενες μέρες!

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ/ OPE.GR

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ – Ο «άνθρωπος του Θεού» στην Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων