12/03/2021 12/03/2021 Η γη στη Θεσσαλία τρέμει ακόμα… Ο τελευταίος σεισμός (μέχρι στιγμής) έγινε σήμερα, 12 Μαρτίου, περίπου στις 3 το μεσημέρι και ήταν μεγέθους 5,3 Ρίχτερ… Οι κάτοικοι ανησυχούν… Ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις τους για βοήθεια είναι συγκινητική.  Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα Σήμερα, η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος άρχισε να μαζεύει είδη πρώτης ανάγκης για...
12 Μαρτίου, 2021 - 18:17
Τελευταία ενημέρωση: 12/03/2021 - 20:37

Η Θεσσαλία ακόμα τρέμει – Ποιες Μητροπόλεις συνδράμουν

Διαδώστε:
Η Θεσσαλία ακόμα τρέμει – Ποιες Μητροπόλεις συνδράμουν

Η γη στη Θεσσαλία τρέμει ακόμα… Ο τελευταίος σεισμός (μέχρι στιγμής) έγινε σήμερα, 12 Μαρτίου, περίπου στις 3 το μεσημέρι και ήταν μεγέθους 5,3 Ρίχτερ… Οι κάτοικοι ανησυχούν… Ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου στις εκκλήσεις τους για βοήθεια είναι συγκινητική. 

Επιμέλεια: Ευγενία Δίτσα

Σήμερα, η Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος άρχισε να μαζεύει είδη πρώτης ανάγκης για να στείλει στους σεισμοπαθείς… Θα συνεχίζει τη δράση της για περίπου μία εβδομάδα.

Επίσης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος με εγκύκλιό του (149/8-3-2021) καλεί τον λαό της περιφέρειάς του να συνδράμει και να στηρίξει τους σεισμόπληκτους της επαρχίας Ελασσόνας «από την πρόσφατη εκ του σεισμού δοκιμασία» τους.

Συγκεκριμένα, γράφει ο Σεβ. κ. Παύλος: «Το πρωταρχικό και αναγκαίο κατά την στιγμή αυτή είναι η ολόψυχος προσωπική και κοινωνική προσφορά όλων μας προς τους δοκιμασθέντας αδελφούς μας και η εκ βαθέων και με πίστη προσευχή προς τον Παντοδύναμο και Πανάγαθο Θεό για την ανακούφιση και παρηγοριά τους.

Θεωρούμε αναγκαίο και χρέος επιβεβλημένο την συγκέντρωση αγαθών σ’ όλους τους Ναούς της καθ’ ημάς θεοσώστου Επαρχίας, όπως:

Α. Τρόφιμα

Γάλα Εβαπορέ και σκόνη. 2. Ζάχαρη. 3. Ρύζι. 4. Μακαρόνια. 5. Κονσερβοποιημένα προϊόντα μακράς διαρκείας. 6. Αλεύρι. 7. Νερά.

Β. Είδη Υγιεινής

Σαπούνια. 2. Απορρυπαντικά.

Και υπενθυμίζει στο ποίμνιο: ‘«Μη λησμονούμε την δική μας συμφορά του έτους 1995, όταν άλλοι προσέτρεξαν για μας. Ο Μητροπολίτης. Ο Σερβίων και Κοζάνης Παύλος».

Τα τρόφιμα θα συγκεντρώνονται στις ενορίες έως 28 Μαρτίου. Αυτές θα τα παραδώσουν στην Ι. Μητρόπολη, απ’ όπου και θα αποσταλούν στον προορισμό τους.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα, η Ιερά Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων ενισχύει τους σεισμοπλήκτους της Λάρισας και της Ελασσόνας με το χρηματικό ποσό των 10. 000 ευρώ, το οποίον κατέθεσε εξ ημισείας στους Τραπεζικούς Λογαριασμούς των δύο Μητροπόλεων, Λαρίσης και Ελασσώνος κατόπιν συνεννοήσεως με τους επιχωρίους Μητροπολίτες.

Η ευχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων είναι να ξεπεραστεί σύντομα και ανώδυνα και αυτή η δυσκολία!

«Ευχόμεθα ο Θεός να δυναμώνει τους αδελφούς μας και να ξεπεράσουμε και αυτήν την δυσκολία σύντομα και ανώδυνα» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Σεβασμιώτατος.

Ακόμα, η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως συγκέντρωνε είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να τα αποστείλει στις πληγείσες περιοχές, από τις 8 Μαρτίου μέχρι σήμερα. Για επικοινωνία περί του θέματος όσοι θέλουν μπορούν να απευθύνονται στον Αρχμανδρίτη π. Αυγουστίνο Καραμπά στο τηλ. 6988686489.

Το ίδιο συνέβαινε και στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών και στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Τέλος, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Ξάνθης και Περιθωρίου κ. Παντελεήμων και Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων επισκέφθηκαν σήμερα τον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμο, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους για τις δοκιμασίες που βιώνει η περιοχή και η Μητρόπολη από τον εγκέλαδο.

Οι Ιεράρχες της Θράκης επισκέφθηκαν τις δοκιμαζόμενες περιοχές του Δήμου Τυρνάβου, είχαν θερμή επικοινωνία με τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Κόκκουρα, ενημερώθηκαν από τον Σεβασμιώτατο για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους ιστορικούς μας Ναούς και δήλωσαν τη συναντίληψη τους, τη συμπάθεια τους, ευχόμενοι την ταχεία αποκατάσταση των θλιβερών επιπτώσεων από τον σεισμό.

Πάνω από 25 ναοί υπέστησαν ζημιές

Ισχυρό πλήγμα υπέστησαν ναοί στους δήμους Λάρισας, Τυρνάβου και Ελασσόνας, μεταξύ αυτών ναοί που χρονολογούνται 500 χρόνια πριν.

Όπως σημείωσε η κ. Σδρόλια μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας πάνω από 25 ναοί έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές με τους περισσότερους από αυτούς να σώζονται και να υπάρχει η ελπίδα διατήρησής τους με τις απαραίτητες επιδιορθώσεις.

Μεταξύ αυτών και ναοί 500 ετών όπως ο Άγιος Νικόλαος Τουραχάν στην πόλη του Τυρνάβου από τον οποίο κατέρρευσε το κωδωνοστάσιο και στο Δομένικο Ελασσόνας.

Σημαντικότατες ζημιές έχει υποστεί ο Άγιος Νικόλαος στο Πραιτώρι Ελασσόνας, την Αμυγδαλέα και στο Κουτσόχερο. Στο Κουτσόχερο μάλιστα, σημαντικές ζημιές καταγράφονται στον νεότερο Ναό όπου κατέρρευσαν οι πέτρινοι τοίχοι του ενώ ο διπλανός ναός που χτίστηκε στα τέλη του 1700 ισοπεδώθηκε. “Είναι αξιοπερίεργος ο τρόπος κατάρρευσης” σημείωσε η κ. Σδρόλια και πρόσθεσε, πως σχετίζεται με τον τρόπο κατασκευής του.

Αναφερόμενη στα κειμήλια που φυλάσσονταν στους κατεστραμμένους ναούς, διαβεβαίωσε πως “Θα προσπαθήσουμε να σώσουμε όσα περισσότερα κειμήλια μπορέσουμε μόλις σταματήσουν οι μετασεισμοί”.

Σύμφωνα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια οι αρχαιότητες στην πόλη της Λάρισας άντεξαν στα 6,3 Ρίχτερ. Το σύγχρονο κτήριο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, όπου εκτίθενται 6.000 αρχαία αντικείμενα δεν έχει υποστεί βλάβες, ούτε το Μπεζεστένι στο λόφο του Φρουρίου, στο οποίο είχαν γίνει εργασίες επισκευής στους τοίχους. Ανησυχία προκαλεί το Γενί Τζαμί στο κέντρο της πόλης, όπου εντοπίστηκαν βλάβες στον μιναρέ και για το λόγο αυτό ο Δήμος Λαρισαίων έχει φράξει το σημείο και δεν επιτρέπεται η διέλευση των πεζών.

Με πληροφορίες από: ert.gr

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων