17/06/2023 17/06/2023 Στη δομή της Μαλακάσας θα συνεχιστεί η ζωή των διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, που άφησε πίσω του 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους. γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου Mετά αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους και θα ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις για την αίτηση ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή...
17 Ιουνίου, 2023 - 9:06
Τελευταία ενημέρωση: 17/06/2023 - 10:58

Η τραγωδία στην Πύλο – Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνδράμει τους πληγέντες – Τρισάγιο στη μνήμη όσων χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου

Διαδώστε:
Η τραγωδία στην Πύλο – Η Ορθόδοξη Εκκλησία συνδράμει τους πληγέντες – Τρισάγιο στη μνήμη όσων χάθηκαν στα νερά της Μεσογείου

Στη δομή της Μαλακάσας θα συνεχιστεί η ζωή των διασωθέντων από το πολύνεκρο ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, που άφησε πίσω του 78 νεκρούς και εκατοντάδες αγνοούμενους.

  • γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου

Mετά αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησής τους και θα ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις για την αίτηση ασύλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραμονή τους στη Μαλακάσα θα είναι σύντομη, καθώς ανάλογα με το προφίλ του καθενός θα μεταφερθούν σε άλλες δομές της χώρας, ενώ για εκείνους που θα απορριφθεί η αίτησή τους θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες απέλασης ή εθελοντικής επιστροφής στην πατρίδα τους.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των διασωθέντων του ναυαγίου στην Πύλο βρίσκονται και ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι μετά την ταυτοποίηση και τις συνεντεύξεις θα μεταφερθούν σε δομές ανηλίκων, καθώς πρόκειται για άτομα κάτω των 16 ετών.

Από την πρώτη στιγμή η Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό των πληγέντων και είναι έτοιμη να συνδράμει όπως εξάλλου κάνει πάντα, αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα.

Στο πλευρό των δοκιμαζομένων η Μητρόπολη Μεσσηνίας

Με τη συνδρομή του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, εθελοντικές ομάδες, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, αλλά και κάτοικοι της πόλης, έχουν στήσει στις αποθήκες του λιμανιού τις πρώτες σκηνές και την παροχή συσσιτίου για τους διασωθέντες. Στο πλευρό των σωστικών συνεργείων βρίσκεται και η Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Ο ευρισκόμενος εκτός Ελλάδος σε προγραμματισμένο Διεθνές Συνέδριο, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, αμέσως επικοινώνησε με τους συνεργάτες του στην Καλαμάτα, και έδωσε τις ανάλογες οδηγίες και κατευθύνσεις για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί από πλευράς της τοπικής Εκκλησίας, προς τους δοκιμαζόμενους αυτούς συνανθρώπους μας, να είναι άμεση και ουσιαστική.

Τρισάγιο στη μνήμη του

Χθες Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023, πάντως, ο κ. Χρυσόστομος επέστρεψε και πραγματοποίησε επίσκεψη στο χώρο φιλοξενίας των μεταναστών που διασώθηκαν από το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, καθώς και στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας. Τόνισε επίσης ότι αύριο Κυριακή με την σύμφωνη γνώμη του κ. Λιμενάρχη στις 12:00, θα τελεστεί τρισάγιο για όσους άφησαν τη ζωή τους στα νερά της Πύλου.

Ο Μητροπολίτης στο τέλος της επισκέψεώς του, φανερά συγκινημένος προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε μπροστά σε μία ανθρωπιστική καταστροφή με μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών, που αποδεικνύει ότι όλα αυτά τα κυκλώματα δουλεμπορίας εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ζωή, την απαξιούν και επιπλέον δεν σέβονται την ιερότητά της. Σε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση πιστεύω ότι η πόλη μας και ο νομός έδειξαν με συντονισμένες προσπάθειες το ανθρωπιστικό τους πρόσωπο.

Περιφέρεια, Δήμος, Εκκλησία, οργανώσεις αλλά και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, συνεργαστήκαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων.Εκφράζουμε τα συγχαρητήριά μας στο Πολεμικό Ναυτικό και στο Λιμενικό Σώμα που ήρθαν και ανταποκρίθηκαν άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε αυτό το γεγονός να έχει τις λιγότερες συνέπειες και επιπτώσεις, για τους ανθρώπους αυτούς.

Νομίζω ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε ξανά πάνω σε αυτό που ονομάζεται πλαίσιο μεταναστευτικής πολιτικής στο χώρο της Ευρώπης και κυρίως να συζητηθεί η αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, μία συμφωνία που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και επιλύει λιγότερα. θα ήθελα να σας ανακοινώσω ότι με την σύμφωνη γνώμη του κ. Λιμενάρχη την Κυριακή εδώ στο μόλο και ώρα 12:00, θα τελεστεί τρισάγιο για όσους άφησαν τη ζωή τους στα νερά της Πύλου».

Οι διασωθέντες ήταν αφυδατωμένοι, αρκετοί υπέστησαν λιποθυμικά και υπογλυκαιμικά επεισόδια, ενώ πιθανότατα όσοι κατάφεραν να διασωθούν βρίσκονταν στο κατάστρωμα. Σοκαρισμένοι και σε σύγχυση είναι οι περισσότεροι από τους διασωθέντες μετανάστες, διαπίστωσε εθελοντής διασώστης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

“Όλοι οι Έλληνες δακρύζουν μπροστά στο ανείπωτο δράμα”

Να είναι το τελευταίο περιστατικό δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για το γεγονός ευχόμενος και προσευχόμενος να είναι το τελευταίο περιστατικό.

“Καμία λέξη δεν μπορεί να αποτυπώσει τον βαθύτατο πόνο που αισθάνομαι σήμερα ως άνθρωπος και ως κληρικός για τον αδόκητο και τραγικό χαμό δεκάδων συνανθρώπων μας στο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Πύλου. Τον ίδιο ακριβώς πόνο αισθάνονται σήμερα και όλοι οι Έλληνες, που δακρύζουν μπροστά στο ανείπωτο δράμα αυτών των ανθρώπων, που αναζήτησαν ένα καλύτερο αύριο γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους και μία καλύτερη τύχη, μακριά από την απόλυτη ανέχεια και την δυστυχία, μία τύχη που χάθηκε για πάντα στο βυθό της Μεσογείου. Γιατί οι ανθρώπινες ζωές δεν είναι αναλώσιμες, δεν αποτελούν ούτε αριθμούς, ούτε στατιστικά δεδομένα. Είναι μοναδικές και πολύτιμες, όλες εξίσου σπουδαίες και σημαντικές για τον Δημιουργό. Είναι μανάδες, πατεράδες και παιδιά, αδέλφια, συγγενείς και φίλοι, όπως είμαστε όλοι και όλες μας, αδιακρίτως και ανεξαιρέτως”, δήλωσε.

“Οι ισχυροί του κόσμου να δώσουν τη χαριστική βολή στα κυκλώματα διακινητών”

“Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να δώσει, ώστε, με τις ηρωικές προσπάθειες των σωστικών ομάδων που υπερβάλλουν εαυτές, να περιοριστούν οι απώλειες. Εύχομαι και προσεύχομαι ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των αθώων θυμάτων. Εύχομαι και προσεύχομαι όμως η σημερινή τραγωδία να είναι επιτέλους η τελευταία. Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ισχυροί του κόσμου τούτου οφείλουν πλέον να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν αποφασιστικά τη χαριστική βολή στα άθλια κυκλώματα των εγκληματιών διακινητών αδύναμων και απελπισμένων ανθρώπων και, ταυτόχρονα, τις λύσεις αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στο μεταναστευτικό και στο προσφυγικό ζήτημα, που τιμούν τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας.”

Για την «ανεκτίμητη, απροσμέτρητη και ανυπολόγιστη» αξία της ανθρώπινης ζωής κάνει λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ σε μήνυμα που εξέδωσε με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου την Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την βαθύτατη οδύνη και την απέραντη θλίψη όλων μας για τον αδόκητο χαμό συνανθρώπων μας».

«Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύσει τις ψυχές των αθώων θυμάτων! Όλων αυτών, που ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο μέλλον και αναζήτησαν μία νέα πατρίδα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους», προσθέτει.

Επίσης στο μήνυμα του ο Σεβασμιώτατος δεν παραλείπει να θίξει το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού θέτοντας καίρια και εύλογα ερωτήματα. «Αναρωτιόμαστε όμως, για πόσο ακόμη η παγκόσμια κοινότητα θα μένει σιωπηλή απέναντι στο προσφυγικό; Πόσες ακόμη ζωές θα πρέπει να χαθούν στα βάθη των θαλασσών για να συνειδητοποιήσουμε την τραγικότητα του φαινομένου;», αναφέρει.

Υπογραμμίζει δε ότι «η μεγαλύτερη παρωδία της ανθρωπότητας, είναι ότι η ζωή έχασε την μοναδικότητα της αξίας της. Έγινε και αυτή ένα απλό μέρος ενός συνόλου. Απέκτησε τιμή, αγοράσθηκε και έγινε εμπόρευμα, αριθμός, ένας διαρκής και συνεχόμενος θάνατος. Η ανθρώπινη ζωή όμως δεν μπαίνει στο ζύγι. Δεν κοστολογείται. Η ανθρώπινη ζωή είναι μοναδική και ανεπανάληπτη. Είναι ανεκτίμητη, απροσμέτρητη και ανυπολόγιστη, αφού αποτελεί πολύτιμο δώρο της άπειρης αγάπης του Θεού. Ήρθε η ώρα επιτέλους να μάθουμε να εκτιμούμε αυτό το θείο δώρο! Κάθε ζωή μετράει!».

Μια ακόμα τραγωδία

Στο πολύνεκρο ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, και εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο θάλασσα, αφήνοντας πίσω του 78 νεκρών, και εκατοντάδες αγνοουμένους, αναφέρθηκε με ένα βίντεο στο Τik Tok ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

“Μία ακόμα τραγωδία στη Μεσόγειο. Μία ακόμα ευκαιρία για αναζήτηση ευθυνών πάντα με σκοπιμότητα. Μια μοναδική ευκαιρία για ζωντανή προσευχή. “Κύριε, σώζε τους ανθρώπους, τις δικές σου εικόνες, και συγχώρεσαι τις δικές μας ελλείψεις και τις δικές μας ευθύνες. Αμήν”.”

Στο πολύνεκρο ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα, και εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη Μεσόγειο θάλασσα, αφήνοντας πίσω του 78 νεκρών, και εκατοντάδες αγνοουμένους, αναφέρθηκε με ένα βίντεο στο Τik Tok ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

“Μία ακόμα τραγωδία στη Μεσόγειο. Μία ακόμα ευκαιρία για αναζήτηση ευθυνών πάντα με σκοπιμότητα. Μια μοναδική ευκαιρία για ζωντανή προσευχή. “Κύριε, σώζε τους ανθρώπους, τις δικές σου εικόνες, και συγχώρεσαι τις δικές μας ελλείψεις και τις δικές μας ευθύνες. Αμήν”.”

Οι δομές της Εκκλησίας για τους πρόσφυγες

Το «Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων και Μεταναστών – Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων» είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία της Εκκλησίας της Ελλάδος (Κωδικό Αριθμό Καταχώρησης στο Γ.Ε.ΜΗ: 1224718-16/10/2017).

Σκοπός

Σκοπός του “Κέντρου” αναλύεται στο άρθρο 3 του Καταστατικού του. Συνοπτικά, το Κέντρο έχει ως σκοπό του:

  • να συνηγορεί για τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, προσφύγων, αιτούντων άσυλο και Ελλήνων παλιννοστούντων
  • να παρακολουθεί και να μελετά το μεταναστευτικό φαινόμενο και το άσυλο προκειμένου να εκπονεί, να διενεργεί και να υλοποιεί προγράμματα παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών (π.χ. νομική και κοινωνική συμβουλευτική και υποστήριξη) σε μετανάστες, πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, βοηθώντας τους να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους
  • να καλλιεργήσει και προωθήσει μια αμοιβαία διαπολιτισμική κατανόηση, καθώς και την αποδοχή και το σεβασμό της «ετερότητας», μέσω της ανάληψης δράσεων πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης
  • να προσφέρει ασφαλιστική συμβουλευτική προς τους Έλληνες παλιννοστούντες από χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Διάρθρωση

Το «Κέντρο», σύμφωνα με το Καταστατικό του, διαρθρώνεται σε τέσσερα κύρια Γραφεία: το Γραφείο Μελετών και Ερευνών, το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων (Γραφείο Νομικής Προστασίας, Κοινωνικής Στήριξης και Συνηγορίας Aιτούντων Άσυλο, Προσφύγων και Mεταναστών), το Γραφείο Aσφαλιστικής Συμβουλευτικής και Κοινωνικής Στήριξης Παλιννοστούντων και το Διοικητικό και Λογιστικό Γραφείο. Οργανόγραμμα

Στελέχωση

Στα ανωτέρω γραφεία απασχολούνται 4 υπάλληλοι της Ιεράς Συνόδου (Ι.Σ.) της Εκκλησίας της Ελλάδος με απόσπαση ή ανάθεση καθηκόντων. Στην υλοποίηση των δράσεων στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων σχεδίων/ προγραμμάτων συμμετέχουν έμπειροι στον τομέα τους (προσφυγικό δίκαιο, κοινωνική εργασία με άτομα της ομάδας στόχου) εξωτερικοί επιστημονικοί συνεργάτες με σύμβαση έργου ή εντολής, υπό την εποπτεία/ συντονισμό επιστημονικών στελεχών του Κέντρου αποσπασμένων από την Ι.Σ..

Πόροι

Οι πόροι του «Κέντρου» προέρχονται κυρίως από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Diakonie Katastrophenhilfe.

 

 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων