07/05/2023 07/05/2023 Εικόνες αρχαίας τραγωδίας: γονείς σπαράζουν έξω από το δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου. Μια χώρα βυθισμένη στο πένθος. Το ξημέρωμα της Πέμπτης βρήκε τη Σερβία σε κατάσταση σοκ: το αιματοκύλισμα που προκάλεσε ένας 14χρονος μαθητής στο σχολείο, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οκτώ συμμαθητές του και ο φύλακας του σχολείου, είναι μια στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη...
07 Μαΐου, 2023 - 15:48
Τελευταία ενημέρωση: 07/05/2023 - 16:00

Η βία σε νέους και παιδιά – Η μάστιγα της εποχής και ο ρόλος της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Η βία σε νέους και παιδιά – Η μάστιγα της εποχής και ο ρόλος της Εκκλησίας

Εικόνες αρχαίας τραγωδίας: γονείς σπαράζουν έξω από το δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου. Μια χώρα βυθισμένη στο πένθος.

Το ξημέρωμα της Πέμπτης βρήκε τη Σερβία σε κατάσταση σοκ: το αιματοκύλισμα που προκάλεσε ένας 14χρονος μαθητής στο σχολείο, όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οκτώ συμμαθητές του και ο φύλακας του σχολείου, είναι μια στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη των Σέρβων, μεγάλων και μικρών. Ιδίως των μικρών που δεν έζησαν τη βία και τον όλεθρο του πολέμου, παρά μόνο σαν λειψές διηγήσεις των γονιών τους.

  • Γράφει η Δέσποινα Σωτηρίου

«Ζητώ από όλους να προσευχηθούν στον Αναστάντα Κύριο για ειρήνη και αμοιβαία αγάπη. Και ζητώ από όλους να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν και να καταδικάσουν κάθε είδους βία και ιδιαίτερα την προώθηση της βίας δημόσια» δήλωσε συντετριμμένος ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος και πρόσθεσε: «Με αβάσταχτο πόνο, άκουσα την είδηση για την καταστροφή, που όμοια της δεν έχει συμβεί ποτέ στο έθνος μας και στην Πατρίδα μας, και σήμερα συνέβη σε ένα δημοτικό σχολείο του Βελιγραδίου. […] Ζητώ από όλους να προσευχηθούν στον Αναστάντα Κύριο για ειρήνη και αμοιβαία αγάπη. Και ζητώ από όλους να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσουν και να καταδικάσουν κάθε είδους βία και ιδιαίτερα την προώθηση της βίας δημόσια.»

Η είδηση αυτή συγκλονίζει την Ευρώπη, καθώς τέτοια περιστατικά καταγράφονταν συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η βία σε νέους και παιδιά

Η αλήθεια είναι ότι τα περισταστικά βίαιων συμπεριφορών μεταξύ των νέων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια. Και το φαινόμενο αυτό παρατηρείται έντονα και στη χώρα μας: σχολικός εκφοβισμός, επιθέσεις σε δασκάλους και καθηγητές από μαθητές, ακόμα και έξαρση της οπαδικής βίας. Η δίκη του Άλκη Καμπανού είναι σε εξέλιξη, όπως επίσης είναι ανοικτή και υπόθεση με την επίθεση στον μαθητή σε ιδιωτικό σχολείο στα Βόρεια Προάστια.

Ο ρόλος της Εκκλησίας
Την αγωνία της για τις εξελίξεις και τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την πατρίδα μας είχε εκφράσει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στο πλαίσιο των τακτικών εργασιών της που διενεργήθηκαν από τις 4 έως τις 7 Οκτωβρίου 2022 στο Συνοδικό Μέγαρο. Όπως είχε τονίσει η Εκκλησίας της Ελλάδος επαγρυπνεί ως στοργική μητέρα όλων και εργάζεται αόκνως, ώστε να συμβάλλει, στο μερίδιο που της αναλογεί, στη διαχείριση, αντιμετώπιση και επίλυση των φλεγόντων ζητημάτων με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αποτελεσματικότητα και κυρίως με σεβασμό και ευθύνη προς το ανθρώπινο πρόσωπο, ως εικόνα του Θεού.

Η πάταξη της βίας
Ένα από τα θέματα που είχε αναφερθεί η Ιεραρχία ήταν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Με διάφορες πρωτοβουλίες και δράσεις που πραγματοποιούν ιδρύματα και φορείς που ανήκουν στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής και Ιερών Μητροπόλεως γίνεται εκστρατεία ενημέρωσης για την πάταξη του φαινομένου. Φυσικά, ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι νομοθετικός για να μπορέσει να βάλει φρένο στις ανεξέλεγκτες ενέργειες συνανθρώπων μας, σίγουρα όμως είναι αφυπνιστικός και ενημερωτικός για το πως μπορούν τα φαινόμενα αυτά να περιοριστούν.

Μπορεί η τραγικότητα του προβλήματος να αναδεικνύεται τον τελευταίο καιρό από την ειδησεογραφία και την ενεργοποίηση των κοινωνικών φορέων, πρόκειται όμως για μία πολυδιάστατη όσο και διαχρονική απειλή για τη σωματική ακεραιότητα και την ψυχική υγεία των θυμάτων (γυναικών ή παιδιών στην πλειονότητά τους), για τη συνοχή και την υγιή πορεία της οικογένειας, αλλά και τη διάπλαση του ψυχισμού και της μελλοντικής συμπεριφοράς των αυριανών ενηλίκων.

Οι αριθμοί σοκάρουν

Ένα στα 3 παιδιά (32,4%), σε όλη την Ελλάδα, δέχεται εκφοβισμό. Ένα στα 6 παιδιά σε όλη τη χώρα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους. Το 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.
Αυτά είναι ορισμένα από τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση την 6η Μαρτίου, στο πλαίσιο, της Πανελλαδικής Σχολικής Εκστρατείας Ευαισθητοποίησης του Οργανισμού, με τίτλο «Μίλα Τώρα», για το φαινόμενο της Ενδοσχολικής Βίας και του Εκφοβισμού, που έχει λάβει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, και με αφορμή την Πανελλήνια Ημέρα κατά του Bullying.

Σύμφωνα με τα Στατιστικά του Οργανισμού για το 2022:
• Μία κλήση την ημέρα στο 1056 για ψυχολογική υποστήριξη σε φαινόμενα Ενδοσχολικής Βίας κι Εκφοβισμού.
• Δύο παρεμβάσεις πρόληψης ανά σχολική ημέρα για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό.
• Αύξηση 174% στις Παρεμβάσεις πρόληψης για την Ενδοσχολική Βία και τον Εκφοβισμό σε 22.340 μαθητές/μαθήτριες και 3.467 εκπαιδευτικούς και 1.848 γονείς.

Η Ειρήνη Λερίου από την πλευρά της, ερευνήτρια και συντονίστρια του Εθνικού Παρατηρητηρίου Παιδικής Ευημερίας του Οργανισμού, παρουσίασε τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε για το φαινόμενο του εκφοβισμού και υπογράμμισε:• Η έρευνα έγινε σε 2.293 παιδιά σε όλη την Ελλάδα για το 2022-2023.
• 1 στα 3 παιδιά, δηλαδή το 32,4%,σε όλη τη χώρα δηλώνουν πώς έχουν δεχτεί σχολικό εκφοβισμό.
• 1 στα 6 παιδιά σε όλη την Ελλάδα δηλώνουν ότι αισθάνονται πώς το σχολείο τους δεν τους μαθαίνει να μην εκφοβίζουν τους συμμαθητές τους.
• 100% των παιδιών που θα προτιμούσε να απευθυνθεί για βοήθεια σε τηλεφωνική γραμμή, σημειώνει την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 του Οργανισμού.

ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Νάσβιλ Τενεσί, 27 Μαρτίου 2023 – Ένας βαριά οπλισμένος 28χρονος πυροβολεί θανάσιμα τρία παιδιά και τρεις ενήλικες υπαλλήλους σε ιδιωτικό χριστιανικό σχολείο, προτού η αστυνομία σκοτώσει τον δράστη.
Να Κλανγκ, Ταϊλάνδη, 6 Οκτωβρίου 2022 – Ένας πρώην αστυνομικός σκοτώνει 34 άτομα, μεταξύ των οποίων 23 παιδιά, κατά τη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι και όπλο σε έναν παιδικό σταθμό στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη, πριν πυροβολήσει τη γυναίκα και το παιδί του στο σπίτι και εν συνεχεία αυτοκτονήσεις.
Ουβάλντε, Τέξας, 24 Μαΐου 2022: Νεαρός 18 ετών σκοτώνει 18 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ στην πόλη Ουβάλντε, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Σαν Αντόνιο, σύμφωνα με τον γερουσιαστή ΡόλαντΓκουτιέρες. Ο δράστης πέφτει επίσης νεκρός.
Όξφορντ, Μίσιγκαν, 30 Νοεμβρίου 2021: Δεκαπεντάχρονος έφηβος σκοτώνει εν ψυχρώ τέσσερις μαθητές και τραυματίζει άλλους έξι καθώς κι έναν εκπαιδευτικό μέσα στο λύκειο της Όξφορντ, μικρής πόλης βόρεια του Ντιτρόιτ. Ο δράστης διώκεται για «τρομοκρατική ενέργεια» και «φόνους»• ασκούνται επίσης διώξεις, κάτι σπάνιο, εναντίον των γονιών του.
Καμπούλ, Αφγανιστάν, 8 Μαΐου 2021 – Τρεις εκρήξεις σε σχολείο στην Καμπούλ σκότωσαν τουλάχιστον 80 ανθρώπους, οι περισσότερες μαθήτριες.
Σάντα Κλαρίτα, Καλιφόρνια, 14 Νοεμβρίου 2019: 16χρονος ανοίγει πυρ ανήμερα των γενεθλίων του εναντίον συμμαθητών του στο λύκειο, σκοτώνει δύο, τραυματίζει τρεις, πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του κι αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Τα θύματα είναι 14 ως 15 ετών.
Σάντα Φε, Τέξας 18 Μαΐου 2018 – Ένας 17χρονος μαθητής άνοιξε πυρ στο γυμνάσιο του έξω από το Χιούστον του Τέξας, σκοτώνοντας εννέα μαθητές και έναν δάσκαλο, προτού παραδοθεί στους αξιωματικούς.
Πάρκλαντ, Φλόριντα, 14 Φεβρουαρίου 2018: Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ ανοίγει πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εναντίον μαθητών και εκπαιδευτικών στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, από το οποίο έχει αποβληθεί. Απολογισμός θυμάτων: 17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι και έφηβες. Ο δράστης συλλαμβάνεται.
Μπέντον, Κεντάκι, 23 Ιανουαρίου 2018: 15χρονος οπλισμένος με πιστόλι σκοτώνει δύο συνομηλίκους συμμαθητές του στο λύκειο της κομητείας Μάρσαλ. Άλλοι δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίζονται από τις σφαίρες του ή εξαιτίας του χάους που προκαλεί η επίθεση.
Πεσαβάρ, Πακιστάν 16 Δεκεμβρίου 2014 – Ένοπλοι Ταλιμπάνσφαγίασαν 134 μαθητές και 16 υπαλλήλους σε σχολείο της Πεσαβάρ.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων