09/07/2023 09/07/2023 «Θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας που πρέπει επιτέλους να αναχθεί σε απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Αυτή την πολυδιάστατη πολιτική έρχεται και εξυπηρετεί η ανάγκη να ιδρύσουμε το νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με πολλές φιλοδοξίες και με μετρήσιμους στόχους τους οποίους θέλουμε να υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων...
09 Ιουλίου, 2023 - 17:02
Τελευταία ενημέρωση: 09/07/2023 - 16:22

Η βόμβα του δημογραφικού, οι προκλήσεις του νέου Υπουργείου Οικογένειας και ο ρόλος της Εκκλησίας

Διαδώστε:
Η βόμβα του δημογραφικού, οι προκλήσεις του νέου Υπουργείου Οικογένειας και ο ρόλος της Εκκλησίας

«Θα αντιμετωπίσουμε την πρόκληση του δημογραφικού και της υπογεννητικότητας που πρέπει επιτέλους να αναχθεί σε απόλυτη εθνική προτεραιότητα. Αυτή την πολυδιάστατη πολιτική έρχεται και εξυπηρετεί η ανάγκη να ιδρύσουμε το νέο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με πολλές φιλοδοξίες και με μετρήσιμους στόχους τους οποίους θέλουμε να υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων με τους στόχους της κυβέρνησης για τη νέα 4ετία.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Ο κ. Μητσοτάκης είχε συμπεριλάβει τη σύσταση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες για την επομένη των εκλογών, με στόχο τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για την οικογένεια και το δημογραφικό ζήτημα της χώρας.

 

 

Τα ηνία του αναλαμβάνει η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τόσο για το θέμα των γεννήσεων όσο και για τις δράσεις που απαιτούνται για τη στήριξη των οικογενειών.

 

 

Βόμβα στα θεμέλια του ελληνισμού

Το δημογραφικό αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ελληνισμού. Πρόσφατη ανακοίνωση των των νέων δημογραφικών προβολών της Eurostat (Europop 2023) παρουσιάζουν μια μελλοντική επιδείνωση της δημογραφικής προοπτικής της χώρας μας. Συγκεκριμένα, ο πληθυσμός της χώρας μας προβλέπεται σύμφωνα με τις νέες δημογραφικές προβολές ότι θα έχει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση (30,4%) από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1η η Λετονία και 2η η Λιθουανία).
Ειδικότερα, ο πληθυσμός της χώρας μας αναμένεται να μειωθεί από τα 10,46 εκατ. άτομα το 2022 στα 7,8 εκατ. άτομα το 2070, εκτίμηση η οποία είναι κατά 800.000 άτομα μειωμένη σε σχέση με τις αντίστοιχες δημογραφικές προβολές που είχε εκπονήσει η Eurostat πριν 4 χρόνια το 2019.

 

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Μέσα στο κλίμα αυτό η Eκκλησία συντονίζει τις πρωτοβουλίες της για την στήριξη των οικογενειών. Το Κέντρο Στήριξης της Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στηρίζεται στη συνεργασία των 74 ενοριών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και όχι μόνο. Μεριμνά για περιστατικά οικογενειών που διαμεσολαβούν άλλοι φορείς. Αγκαλιάζει τις οικογένειες, που προστρέχουν σε αυτό. Συνεργάζεται με τις Ιερές Μητροπόλεις αν απαιτηθεί.

Για την προστασία της οικογένειας στο ΚΕ.Σ.Ο. προσφέρονται:

  • Ενημέρωση σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας και προνοιακών παροχών που τυχόν δικαιούνται οι ωφελούμενοι του κέντρου μας και παραπομπή τους στους αρμόδιους φορείς όπου κριθεί αναγκαίο, καθώς και συμβουλευτική και υποστηρικτικές υπηρεσίες από την Κοινωνική Λειτουργό του ΚΕ.Σ.Ο.
  • Ενημέρωση σε θέματα υγείας, παρακολούθηση των ατόμων που είναι ασθενείς ώστε να προληφθεί η υποτροπή τους, παραπομπή των ατόμων στους αρμόδιους φορείς υγείας καθώς και διαμεσολάβηση προς εξυπηρέτηση ατόμων ανασφάλιστων και άπορων από την Επισκέπτρια Υγείας του ΚΕ.Σ.Ο.
  • Ψυχολογική στήριξη σε ενήλικες και παιδιά από την Ψυχολόγο του ΚΕ.Σ.Ο.
  • Ιατροφαρμακευτικές Υπηρεσίες μέσω του δικτύου εθελοντών ιατρών που διαθέτει.
  • Νομικές Συμβουλές για την επίλυση των άμεσων προβλημάτων των οικογενειών και παρέμβαση προς κάθε αρμόδιο όργανο για τη νομική θωράκιση της οικογένειας και τη δημιουργία σωστής οικογενειακής πολιτικής.
  • Στήριξη και Επιμόρφωση γονέων μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων.

 

 

Στήριξη οικογενειών

Το ΚΕ.Σ.Ο. συνεργάζεται με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών για την δωρεάν αναγνώριση τέκνων εκτός γάμου.

Αξιοποιεί την δυνατότητα μέσω του προγράμματος επιδότησης ενοικίου που υλοποιούν οι ΜΚΟ «PRAKSIS», «Οι Φίλοι του Παιδιού» κ.λ.π καθώς και μέσω ιδιωτών, που παραχωρούν διαμερίσματα για άστεγες οικογένειες, οι οποίοι θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους και προσφέρουμε προσωρινή στέγη σε οικογένειες, που βρίσκονται λόγω της κρίσης στο δρόμο μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων και προσφορών.

Εξασφαλίζουν ένδυση, υπόδηση και εξοπλισμό για νεογνά άλλοτε μέσω της Ταβιθά (Υπηρεσία της Αρχιεπισκοπής που εποπτεύεται από το Γενικό Φιλόπτωχο) και άλλοτε μέσω χορηγιών, που γίνονται από εταιρείες σε ανάλογα είδη.

Τo ΚΕ.Σ.Ο. παρέχει:

  • Δωρεάν 10 τοκετούς ετησίως σε ανασφάλιστες, άγαμες και άπορες γυναίκες, λόγω της στενής συνεργασίας με το Μαιευτήριο ΙΑΣΩ
  • Δωρεάν Ιατρική περίθαλψη μέσω των 25 και πλέον εθελοντών Ιατρών του ΚΕ.Σ.Ο.
  • Δωρεάν Εμβολιασμούς και Παιδιατρικές Εξετάσεις, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού
  • Δωρεάν εργοθεραπείες, λογοθεραπείες και μαθήματα ειδικής διαπαιδαγώγησης σε συνεργασία με αρμόδια Ιδρύματα και φορείς
  • Δωρεάν νοσηλεία σε ανήμπορα μέλη οικογενειών, ανάλογη με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που εκπονούν φοιτητές της Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και της Νοσηλευτικής του ΤΕΙ Αθηνών, σε μέλη οικογενειών, που έχουν βαριά ασθενείς, κατάκοιτους, κλπ ώστε να συμβάλουν στην ανακούφιση βραχυπρόθεσμα των κατάκοιτων, καθώς και χρόνια πασχόντων κλπ.
  • Δωρεάν νομικές συμβουλές σε εκπροσώπους υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ώστε να ακολουθήσουν μέσω των Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων της Αθήνας την ένταξη τους στο Νόμο Κατσέλη, ενώ άλλους παραπέμψαμε για τον ίδιο σκοπό στην Καταναλωτική Οργάνωση ΕΚΠΟΙΖΩ. Έτσι (4) οικογένειες έλαβαν βοήθεια για να μη χάσουν τα σπίτια τους

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων