02/02/2021 02/02/2021 Στις “μαρτυρικές” Λίμνες της Αργολίδας η σημερινή ημέρα σε τίποτα δεν θυμίζει προηγούμενα χρόνια: τότε που ολόκληρο το χωριό αλλά και πιστοί από πολλές περιοχές της Ελλάδας, έσπευδαν να προσκυνήσουν και να εορτάσουν την Υπαπαντή του Κυρίου “Φέτος λόγο πανδημίας και περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό, δεν θα διατεθεί λεωφορείο για μεταφορά πιστών...
02 Φεβρουαρίου, 2021 - 10:32
Τελευταία ενημέρωση: 02/02/2021 - 10:33

Η Υπαπαντή στις “μαρτυρικές” Λίμνες Αργολίδος

Διαδώστε:
Η Υπαπαντή στις “μαρτυρικές” Λίμνες Αργολίδος

Στις “μαρτυρικές” Λίμνες της Αργολίδας η σημερινή ημέρα σε τίποτα δεν θυμίζει προηγούμενα χρόνια: τότε που ολόκληρο το χωριό αλλά και πιστοί από πολλές περιοχές της Ελλάδας, έσπευδαν να προσκυνήσουν και να εορτάσουν την Υπαπαντή του Κυρίου

“Φέτος λόγο πανδημίας και περιορισμού των μετακινήσεων από νομό σε νομό, δεν θα διατεθεί λεωφορείο για μεταφορά πιστών στο χωριό μας στο προσκύνημα – εορτασμό της Υπαπαντής Ιησού Χριστού Λιμνών….!!! Η απόφαση πάρθηκε μετά από επικοινωνία με την αστυνομία αλλά και με άλλους παράγοντες και φορείς…!!!” αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου Λιμνιατών του Νομού Κορινθίας.


Από προηγούμενα χρόνια…

 

Λίμνες Αργολίδας

Στα 500 μέτρα υψόμετρο, στο βορειοανατολικό άκρο του Νομού Αργολιδας βρίσκεται το δημοτικό διαμέρισμα Λιμνών τού Δήμου Αργους . Έχει 920 κατοίκους, οι οποίοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία, μετά την εγκατάλειψη της καπνοκαλλιέργειας. Το χωριό είναι ορεινό, γεμάτο πέτρα και ελάχιστο χώμα, το οποίο για να συγκρατηθεί και να μπορέσει να καλλιεργηθεί, οι κάτοικοι κατασκεύασαν αναβαθμίδες (πεζούλια).

Υπάρχουν πηγές για την ύπαρξη του χωριού από τά αρχαία χρόνια, όπου η περιοχή μνημονευόταν ως Λιμναία.

Το χωριό απέχει 124 χλμ. από την Αθήνα και συνδέεται οδικά με το Άργος (18 χλμ.) και με την Κόρινθο (35 χλμ.).

Κατά την διάρκεια της Α’ Τουρκοκρατίας(1463 -1686), η περιοχή των Λιμνών ανήκε στο βιλαέτι (επαρχία) Κορίνθου . Οι Ενετοί που διαδέχθηκαν τους Τούρκους διατήρησαν την Τουρκική διαίρεση και απλά μετονόμασαν τα βιλαέτια σε “territorii”. Το 1700, έχουμε απογραφή από τους Ενετούς (απογραφή Νένι), όπου κοντά στην περιοχή των Λιμνών αναφέρεται και η περιοχή Maculus golemi που πιθανόν να ήταν ένας μαχαλάς του σημερινού χωριού (δυτικά)

Κατά την Β’ Τουρκοκρατία (1715- 1821), οι Τούρκοι διατήρησαν την παλαιά διοικητική διαίρεση και οι Λίμνες παρέμειναν στο βιλαέτι της Κορίνθου .

Το 1816, κατά τον Πουκεβίλ, οι Λίμνες έχουν 120 οικογένειες και όπως προαναφέραμε ανήκαν στο βιλαέτι της Κορίνθου (Πουκεβίλ: Voyage en Grece Τομ.V σελ.211-213 και Μ. Σακελαρίου : Η Πελοπόννησος κατά την δευτέραν Τουρκοκρατία σελ. 101-102).

Ο πληθυσμός του χωριού μετά την Ελληνική επανάσταση είχε ως εξής: Το 1833, 738 κατ. και το 1879, 895 κατ. Μετά το 1912, όταν ιδρύθηκε η κοινότητα Λιμνών, ο πληθυσμός έχει ως εξής: Το 1920, 944 κατ., το 1928, 1354 κατ., το 1940, 1555 κατ., το 1951, 1408 κατ., το 1961, 1429 κατ., το 1971,1305 κατ., το 1981,1281 κατ., το 1991,1086 κατ. και το 2001, 920 κάτοικοι.

Οι Λίμνες αποτελούν κλασικό Αρβανιτοχώρι με όλα τα καλά και κακά πού συνεπάγεται αυτό .Σήμερα τα αρβανίτικα μιλιούνται σε καθημερινή βάση από ανθρώπους άνω των 50 ετών ενώ τήν καταλαβαίνουν και οι μικρότεροι. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, οι Λίμνες χρησιμοποιήθηκαν από το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ως τόπος κράτησης και εκτέλεσης συνεργατών των δυνάμεων Κατοχής, αλλά και αντιφρονούντων. Το χωριό Συγκαταλέγεται στα “μαρτυρικά χωριά” της Ελλάδας καθώς τον Μάιο του 1944 οι Γερμανοί εκτέλεσαν 87 κατοίκους κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που έκαναν στην περιοχή.

Ηχητικά ντουκουμέντα

Εκπληκτικά βίντεο ντοκουμέντα από το σχετικά πρόσφατο παρελθόν έφεραν στην επιφάνεια οι διαχειριστές της σελίδας στο facebook “Λίμνες Αργολίδας – Ένα όμορφο Αρβανιτοχώρι”, όπου γυναίκες από τις Λίμνες τραγουδούν Αρβανίτικα και παλαιά Ελληνικά Τραγούδια .

Στα βίντεο που ακολουθούν σύμφωνα με τους διαχειριστές της ομάδας τραγουδούν: η Γιαγιά Ολγα Βλαχου , η Γιαννουλα Βλαχου, η Ντινα Αργύρη , η Ελένη Βλάχου (Μπούρτζου)

Στο Βίντεο εμφανίζονται επίσης ο Χρήστος Βλάχος ( Κορδότσης), ο κωτσβλάχος ( που χορεύει και κερνάει ), ο Πότος Δημήτρης τα τρίδυμα Κατεμή, η κατίνα Κατεμή , τα αδέλφια Γεώργιος και Ανδρέας Βλάχος , η Τούλια Βλάχου κλπ

ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΗ ΓΕΏΡΓΑ στον οποίο και ανηκει.

ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ: Παπαιωάννου Γιάννης , Βλάχος Γεώργιος ( Τεβεκέλης)

Με πληροφορίες από τις Αργολικές Ειδήσεις

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων