06/05/2022 06/05/2022 Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα νέο αμφιλεγόμενο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου ταραχών, με επίκεντρο το ύψωμα πάνω από την Αγία Πόλη, το οποίο είναι δημοφιλής προορισμός για επισκέπτες και κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τον τόπο όπου ο Ιούδας προετοίμασε την προδοσία του Ιησού. Σύμφωνα με...
06 Μαΐου, 2022 - 9:08
Τελευταία ενημέρωση: 06/05/2022 - 13:31

Ιερουσαλήμ: Αντιδράσεις προκαλεί νέο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

Διαδώστε:
Ιερουσαλήμ: Αντιδράσεις προκαλεί νέο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης

Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα νέο αμφιλεγόμενο σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, εν μέσω μάλιστα μιας περιόδου ταραχών, με επίκεντρο το ύψωμα πάνω από την Αγία Πόλη, το οποίο είναι δημοφιλής προορισμός για επισκέπτες και κάποιοι πιστεύουν ότι πρόκειται για τον τόπο όπου ο Ιούδας προετοίμασε την προδοσία του Ιησού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Times, αν τελικά ευοδωθούν τα σχέδια επιχειρηματιών που θέλουν να αναπτύξουν την περιοχή, οι μελλοντικοί επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να μεταβαίνουν από το ύψωμα στο παρακείμενο «Δάσος της Ειρήνης» με εναέρια τροχαλία, το γνωστό zip line.

Το σχέδιο αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλάνου ανάπτυξης που θα λειτουργήσει και ως πόλος έλξης τουριστών και θα διευκολύνει την πρόσβαση σε δυσπρόσιτες περιοχές της πόλης.

 

Οι επικριτές

Οι επικριτές του αναπτυξιακού πλάνου, από την άλλη, υποστηρίζουν ότι συνιστά μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής στρατηγικής του Ισραήλ, με μοναδικό στόχο την πλήρη κυριαρχία του σε ολόκληρη την Ιερουσαλήμ. Στόχος των εμπνευστών του, καταγγέλλουν, είναι η αποκλειστική προβολή της εβραϊκής ιστορίας και παράδοσης, σε έναν τόπο με ιδιαίτερες θρησκευτικές και πολιτικές ευαισθησίες. Ετσι, θα υποβαθμίσουν τον μουσουλμανικό, χριστιανικό και παλαιστινιακό χαρακτήρα της πόλης. Η συμμετοχή, μάλιστα, μιας οργάνωσης Εβραίων εποίκων στον σχεδιασμό δεν καθησυχάζει αλλά πυροδοτεί αυτούς τους φόβους.

Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στην υλοποίηση του σχεδίου εκτιμούν ότι θα συμβάλουν ώστε να επιστρέψει η ζωή σε περιοχές της πόλης που είχαν παραμεληθεί εξαιτίας της δυσχέρειας πρόσβασης και όπου σήμερα ευδοκιμούν οι έμποροι ναρκωτικών, ενώ οι βανδαλισμοί και οι εμπρησμοί αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Εκτός από την εναέρια τροχαλία, οι κατασκευαστές του «θρησκευτικού θεματικού πάρκου» φιλοδοξούν να κατασκευάσουν μια κρεμαστή γέφυρα, η οποία θα οδηγεί σε ένα χώρο πρασίνου εκτός των τειχών της παλιάς πόλης, την κοιλάδα Χινώμ. Οι επισκέπτες από εκεί θα μπορούν να μεταφερθούν απρόσκοπτα στην Παλιά Πόλη και στο Τείχος των Δακρύων, έναν από τους πιο ιερούς τόπους για τους Εβραίους.

Κεντρικός στόχος της δραστηριότητας της οργάνωσης των εποίκων «Ιδρυμα της Πόλης του Δαυίδ» είναι η ανάπτυξη της βιβλικής πόλης του βασιλιά Δαυίδ και των περιχώρων της. Η οργάνωση ήδη διαχειρίζεται τις ανασκαφές στην παλαιστινιακή συνοικία Σιλωάμ στην ανατολική πόλη. Πριν από περίπου 30 χρόνια, μάλιστα, οι έποικοι αγόρασαν κατοικίες γύρω από την ανασκαφή όπου εγκαταστάθηκαν εβραϊκές οικογένειες.

Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Ντόρον Σπίλμαν, υπογραμμίζει ότι όλες οι δραστηριότητες είναι επωφελείς στους Εβραίους, χριστιανούς και μουσουλμάνους της Ιερουσαλήμ. Αποστολή της, άλλωστε, «είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, της παιδείας και της αρχαιολογίας. Οποιος θα προσεγγίζει αυτή τη βιβλική τοποθεσία, θα έρχεται σε επαφή με την ιστορική της ταυτότητα και τις ρίζες της, με το DNA της».

Τα περισσότερα από τα σχέδια της οργάνωσης έχουν ήδη εγκριθεί, χωρίς ιδιαίτερα διαφανείς διαδικασίες από τις κυβερνητικές επιτροπές του Ισραήλ, χωρίς, ωστόσο, διάλογο για τις πιθανές συνέπειες.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων