26/08/2023 26/08/2023 Ο «χρόνος όλα τα γιατρεύει» λέει το ρητό του σοφού λαού, ωστόσο για τις οικογένειες των θυμάτων του 2007 ο χρόνος «πάγωσε» εκείνη τη «μαύρη» Παρασκευή 24 Αυγούστου του 2007, όταν 63 συνάνθρωποί μας έχασαν μαρτυρικά τη ζωή τους, στην πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της Ηλείας. Και αν και έχουν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια,...
26 Αυγούστου, 2023 - 9:31
Τελευταία ενημέρωση: 26/08/2023 - 9:43

Ηλεία: Μνημόσυνο για τους πυροσβέστες που χάθηκαν στις πυρκαγιές του 2007

Διαδώστε:
Ηλεία: Μνημόσυνο για τους πυροσβέστες που χάθηκαν στις πυρκαγιές του 2007

Ο «χρόνος όλα τα γιατρεύει» λέει το ρητό του σοφού λαού, ωστόσο για τις οικογένειες των θυμάτων του 2007 ο χρόνος «πάγωσε» εκείνη τη «μαύρη» Παρασκευή 24 Αυγούστου του 2007, όταν 63 συνάνθρωποί μας έχασαν μαρτυρικά τη ζωή τους, στην πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της Ηλείας. Και αν και έχουν περάσει 16 ολόκληρα χρόνια, ο πόνος παραμένει βαθιά χαραγμένος στη ψυχή όσων έμειναν πίσω.

Για ακόμα μια χρονιά τιμήθηκε με κάθε επισημότητα η μνήμη των τριών αδικοχαμένων εποχικών πυροσβεστών στην Αρτέμιδα, που «έπεσαν» εν ώρα καθήκοντος στις φονικές πυρκαγιές του 2007 για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Θανάσης Νιάρχος, Γιάννης Δρακόπουλος και Ανδρέας Τζούμας, πυροσβέστες στο κλιμάκιο της Κρέστενας, τιμήθηκαν από συναδέλφους των υπηρεσιών της Ηλείας με παρουσία αγήματος.

Στεφάνια κατέθεσαν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλης Σολδάτος, ο Διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, ο Διοικητής του Π.Κ. Κρεστένων Κώστας Δρακόπουλος και ο Γραμματέας Σωματείου Συμβασιούχων Πυροσβεστών και Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης Διονύσης Κοτσώρης.
Το τρισάγιο τέλεσε ιερέας με μέλος της Διασωστικής Ομάδας Ηλείας, ενώ στη συνέχεια άπαντες τήρησαν ενός λεπτού σιγή. Στο σημείο βρέθηκαν και αρκετοί πολίτες, συγγενείς των θυμάτων, για τους οποίους οι πληγές παραμένουν ακόμα ανοιχτές. Στο σημείο βρέθηκε και άγημα, το οποίο κατά την αναφορά των ονομάτων των αδικοχαμένων πυροσβεστών βροντοφώναξαν «αθάνατοι».

«Οι μνήμες είναι ζωντανές»

Ευχές να μην ξαναγίνει ποτέ κάτι ανάλογο στη χώρα έστειλε ο δήμαρχος Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως κάθε πολίτης θα πρέπει να δείχνει υπευθυνότητα για να μη γίνουμε μάρτυρες ανάλογων περιστατικών. Ειδικότερα σημείωσε: «Για άλλη μια φορά στεκόμαστε μπροστά από το μνημείο των θυμάτων της τραγικής πυρκαγιάς. Οι μνήμες είναι ζωντανές, η θλίψη πάντοτε μπροστά σε αυτό το μνημείο είναι μεγάλη. Ευχόμαστε να μη γίνει ποτέ πάλι τέτοιο κακό και να φροντίζουμε όλοι μας, και η συγκροτημένη πολιτεία αλλά και οι πολίτες, να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι στις καιρικές συνθήκες που προκαλούν τέτοια μεγάλα τραγικά συμβάντα. Εύχομαι να μην ξανασυμβεί στον τόπο μας και πουθενά αλλού τέτοια ανθρώπινη θυσία».

«Το πάθημα φαίνεται πως δεν μας έχει γίνει μάθημα»
Από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Ζαχάρως Αναστάσιος Κάπος σημείωσε πως οι άσχημες μνήμες του 2007 είναι περισσότερο επίκαιρες από ποτέ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως οφείλουμε να κάνουμε πράξεις όλα όσα πρέπει για τους ανθρώπους αυτούς. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Σήμερα τιμούμε τους ανθρώπους μας που χάσαμε το 2007. Παρόλο που έχουν περάσει 16 χρόνια, οι μνήμες παραμένουν ζωντανές και μπορούμε να πούμε ότι είναι και επίκαιρες, αφού μας έρχονται όλα αυτά που περάσαμε το 2007 κάθε μέρα από τις εικόνες που βλέπουμε στις τηλεοράσεις. Το πάθημα φαίνεται πως δεν μας έχει γίνει μάθημα. Οι χρηματοδοτήσεις που έλεγαν για θέματα προστασίας και πυρόσβεσης έχουν μείνει μόνο στα χαρτιά. Οφείλουμε στους ανθρώπους που χάσαμε όλα αυτά να τα κάνουμε πράξεις».
Πηγή: patrisnews.com

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων