19/05/2023 19/05/2023 Με επιμνημόσυνες δεήσεις και εκδηλώσεις μνήμης κορυφώνεται σήμερα η 104η επέτειος Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα ορόσημο για να θυμίζει τη Γενοκτονία την οποία υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου από τους Τούρκους. Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr Είναι μία ημέρα η οποία μας υπενθυμίζει γιατί ο αγώνας για τα...
19 Μαΐου, 2023 - 8:32
Τελευταία ενημέρωση: 19/05/2023 - 11:04

Ημέρα Εθνικής Μνήμης η 19η Μαΐου – Διαχρονικό αίτημα η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Διαδώστε:
Ημέρα Εθνικής Μνήμης η 19η Μαΐου – Διαχρονικό αίτημα η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Με επιμνημόσυνες δεήσεις και εκδηλώσεις μνήμης κορυφώνεται σήμερα η 104η επέτειος Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, καθώς η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως ημέρα ορόσημο για να θυμίζει τη Γενοκτονία την οποία υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου από τους Τούρκους.

Γραφείο ρεπορτάζ ope.gr

Είναι μία ημέρα η οποία μας υπενθυμίζει γιατί ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα του Ποντιακού Ελληνισμού θα πρέπει να συνεχιστεί ως μία δυναμική και διαχρονική απάντηση στη συστηματική παραχάραξη, έως απόκρυψη θα λέγαμε, της ιστορίας από τους Τούρκους. Η σημερινή θλιβερή επέτειος επιτάσσει να τιμάται η μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στη γη του Πόντου, είτε υπερασπιζόμενοι τα εδάφη τους είτε πλη­ρώνοντας το τίμημα για την ελληνική καταγωγή τους, και να τιμάται επίσης και η αξιοπρέπεια όσων επέζησαν.

“Η 19η Μαϊου αποτελεί την κορύφωση των δράσεων υπέρ των επιδιώξεών μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής. Απώτερος σκοπός του αγώνα μας για Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, τίθεται η πρόληψη και η αποτροπή παρόμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να ταλανίζουν την ανθρωπότητα”, αναφέρει στο μήνυμα της για τις φετινές εκδηλώσεις η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος. 

Η καθιέρωση

Η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου με τον νόμο 2193/1994.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έτυχε η αναγνώριση της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα με τα θύματα να περιμένουν την δικαίωση και από αυτή την πλευρά.

Οι εορτασμοί

Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν ξεκινήσει ήδη από την περασμένη εβδομάδα και αναμένεται να κορυφωθούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και σε κάθε γωνιά της γης όπου υπάρχει Ελληνισμός.

Οι Πανελλαδικές κεντρικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα το απόγευμα στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στην Πλατεία Αγίας Σοφία στη Θεσσαλονίκη με κοινή ώρα έναρξης τις 18:30.

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, με εύζωνες ντυμένους με την ποντιακή φορεσιά.

H Pemptousia.tv τιμά την Ημέρα Μνήμης

Στο πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης της Pemptousia.tv μπορείτε να δείτε σήμερα θέματα και αφιερώματα που αφορούν τον Πόντο.

Αναλυτικά:

11:25 Ιστορία του Ελληνισμού του Πόντου

11:40 Βιβλίο Πρωτοπρ. Σ. Παπαδόπουλου: «Σ/18 Τσετέ-παπάς, ο ανταρτόπαπας του Πόντου»

12:00 Ο Κεμάλ Ατατούρκ οργανώνει τον Τοπάλ Οσμάν για την δεύτερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας

12:40 Το ιδεολογικό και ιστορικό υπόβαθρο της Ποντιακής Γενοκτονίας

16:30 Η ιστορία της θαυματουργού εικόνας Παναγίας Σουμελά

17:15 Επισκοπικός Λόγος: Ο αγώνας του Ποντιακού Ελληνισμού και η προσφυγομάνα Παναγιά

Οι φάσεις της Γενοκτονίας

Η πρώτη φάση της Γενοκτονίας εναντίον των Ελλήνων αρχίζει το 1908 και κρατά μέχρι την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το Ανατολικό ζήτημα, η άνοδος των Νεότουρκων, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι και η είσοδος της Γερμανίας ως στρατηγικού εταίρου του Οθωμανικού κράτους, δημιούργησαν τις συνθήκες για την έναρξη των διωγμών των Ελλήνων.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε το 1915, όταν οι συγκρούσεις του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου αναβάθμισαν την πολιτική της Γενοκτονίας. Το σχέδιο εξόντωσης υλοποιείται με τη συμμετοχή του στρατού και παραστρατιωτικών ομάδων και στοχεύει στη δολοφονία ή την εκτόπιση των ανδρών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στην εξόντωση των γυναικών, των παιδιών και των ηλικιωμένων.

Η περίοδος 1919-1923 αποτελεί την τρίτη, τελευταία και πιο έντονη φάση της γενοκτονίας με την εδραίωση του Μουσταφά Κεμάλ («Ατατούρκ») στο οθωμανικό εσωτερικό. Από το 1919 και μέχρι τον Αύγουστο του 1923 ο Κεμάλ προχώρησε στη τελευταία φάση εξόντωσης των Ελλήνων.

Ακόμη μία αναγνώριση

Η ημέρα αυτή φέρνει στο προσκήνιο και τον τιτάνιο αγώνα που διεξάγεται για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων σε όλων  τον κόσμο. Πριν λίγες ημέρες το Κοινοβούλιο της Αυστραλιανής Πολιτείας της Τασμανίας αναγνώρισε με κάθε επισημότητα τις Γενοκτονίες Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων.

Μήνας μνήμης, διεκδίκησης αλλά και αναγνωρίσεων ο Μάιος. Η Αυστραλία αναδεικνύεται σε πρωτοπόρο, καθώς αυτή είναι η τρίτη Πολιτεία που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, μετά τη Νότια Αυστραλία (2009) και τη Νέα Νότια Ουαλία (2013). Οι αναγνωρίσεις αυτές μας δίνουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση και μας φέρνουν πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας. Η Γενοκτονία των Ελλήνων θα λάβει τη θέση και αναγνώριση που της αρμόζει στη διεθνή σκηνή, όσο και αν πασχίζει η γείτονα να αποσιωπήσει την αλήθεια.

Κάλεσε τον Πρωθυπουργό να παραστεί στις εκδηλώσεις μνήμης στο Σύνταγμα

Χθες στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού με εκπροσώπους Ομοσπονδιών.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για καίρια ζητήματα που αφορούν τον Ποντιακό χώρο, καταθέτοντας και γραπτώς τα αιτήματά μας.

Στη συνάντηση ο κ. Βαρυθυμιάδης κάλεσε τον Πρωθυπουργό όπως ξεκίνησε τη θητεία του κηρύσσοντας την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου για το έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η Π.Ο.Ε. στην Αθήνα και ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που παρευρέθηκε σε Συνέδριο Γενοκτονίας, αντιστοίχως και σήμερα 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου να παρευρεθεί στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης στην Πλατεία Συντάγματος ως πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας που δίνει το παρών σε κεντρική εκδήλωση ανήμερα της 19ης, στέλνοντας μήνυμα στην Τουρκία και στη διεθνή κοινότητα για την Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

“Τιμούμε και φέτος την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που διώχθηκαν και αφανίστηκαν. Ενώ όσοι γλίτωσαν, άφησαν τις πατρογονικές εστίες για να αναστηθούν στη μητέρα-πατρίδα. Κρατώντας πάντα ζωντανή την ιστορία και την παράδοσή τους. Ο αγώνας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας συνεχίζεται. Μέχρι η Ημέρα Μνήμης να γίνει Ημέρα Δικαίωσης”, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τη χθεσινή συνάντηση 

Κεντρική φωτογραφία: Ραφαήλ Γεωργιάδης/ ope.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων