18/12/2022 18/12/2022 Ο Ιορδάνης ποταμός είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο ιερός ποταμός της Αγίας Γης. Πηγάζει από τα βουνά της Συρίας και χύνεται αρχικά στην θάλασσα της Γαλιλαίας ή Τιβεριάδας. Μετά αφού διασχίσει την λεγόμενη κοιλάδα του Ιορδάνη, χύνεται ξανά στη Νεκρά Θάλασσα. Της Δέσποινας Σωτηρίου Η προέλευση της λέξης Ιορδάνης έχει τις ρίζες της στην...
18 Δεκεμβρίου, 2022 - 15:45
Τελευταία ενημέρωση: 18/12/2022 - 15:52

Ιορδάνης: Δημιουργία παγκόσμιου Προσκυνηματικού κέντρου εκεί που βαπτίστηκε ο Ιησούς

Διαδώστε:
Ιορδάνης: Δημιουργία παγκόσμιου Προσκυνηματικού κέντρου εκεί που βαπτίστηκε ο Ιησούς

Ο Ιορδάνης ποταμός είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο ιερός ποταμός της Αγίας Γης. Πηγάζει από τα βουνά της Συρίας και χύνεται αρχικά στην θάλασσα της Γαλιλαίας ή Τιβεριάδας. Μετά αφού διασχίσει την λεγόμενη κοιλάδα του Ιορδάνη, χύνεται ξανά στη Νεκρά Θάλασσα.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

Η προέλευση της λέξης Ιορδάνης έχει τις ρίζες της στην εβραϊκή ονομασία Γιαρντέν, της οποίας η ακριβής σημασία αμφισβητείται. Όσον αφορά λοιπόν στην προέλευση της ονομασίας, υπάρχει η άποψη πως προέρχεται από το εβραϊκό ρήμα γιαράδ (jarad), που σημαίνει κατεβαίνω ορμητικά, κατέρχομαι. Η ονομασία αυτή υποδηλώνει το ορμητικό ρεύμα του ποταμού που έχει καθοδική πορεία λόγω της κλίσης της κοιλάδας την οποία διασχίζει.

Στον τόπο που βαπτίστηκε ο Χριστός, χιλιάδες κόσμου φθάνουν καθημερινά από όλα τα σημεία του πλανήτη για να βαφτιστούν στα νερά του Ιορδάνη ποταμού.

Οι περισσότεροι ταξιδεύουν στην κοιλάδα του Ιορδάνη τις γιορτινές μέρες για να ζήσουν την εμπειρία των Θεοφανίων και να βρεθούν ανάμεσα στους πιστούς που περιμένουν υπομονετικά να μπουν στα νερά του εις ανάμνηση της μεγάλης στιγμής της βαπτίσεως.

Η Ιορδανία ξεκίνησε τους εορτασμούς των Χριστουγέννων αποκαλύπτοντας ένα έργο που θα μπορούσε να προσελκύσει 1 εκατομμύριο προσκυνητές ετησίως στον επίσημα αναγνωρισμένο χώρο της βάπτισης του Ιησού στην ανατολική όχθη του ποταμού Ιορδάνη.

Μια περιοχή δίπλα στην «Πέραν του Ιορδάνου Βηθανία», (Ιωάν, α’ 28) αναμένεται να αναπτυχθεί για να επιτρέπει στους χριστιανούς προσκυνητές και επισκέπτες να περνούν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σημείωμα της Βάπτθσης «για να μάθουν, να εκτιμήσουν και να ανανεώσουν το ταξίδι τους πίστη και πνευματικότητα».

Πριν από περισσότερα από 25 χρόνια, ξεκίνησαν ανασκαφές στην ανατολική όχθη του ποταμού Ιορδάνη και αποκάλυψαν τον Τόπο της Βάπτισης. Η περιοχή είναι γεμάτη από ερείπια αρχαίων ρωμαϊκών και βυζαντινών εκκλησιών και παρεκκλησιών, ένα μοναστήρι, σπήλαια ερημιτών και κολυμβητικές δεξαμενές, που καταστράφηκαν από τους σεισμούς και τις πλημμύρες του ποταμού. Σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να περάσουν μόνο μερικές ώρες εκεί λόγω έλλειψης καταλυμάτων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, δίπλα στην περιοχή που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα κτιριακό έργο, αξίας 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία ενός βιβλικού τουριστικού χωριού «με σεβασμό στην πνευματική ακεραιότητα του ίδιου του ιερού τόπου».

Ο στόχος είναι να το δούμε να ολοκληρώνεται για τα 2.000 χρόνια από τη βάπτιση του Χριστού.

Οι χριστιανικές κοινότητες της ευρύτερης περιοχής καλωσόρισαν τα σχέδια της Ιορδανίας να μετατρέψει τον Τόπο Βάπτισης σε έναν από τους κορυφαίους χριστιανικούς προορισμούς προσκυνήματος και πνευματικών προσκυνημάτων στον κόσμο.

Ο Ελληνορθόδοξος πατέρας Ιμπραήμ Νταμπούρ, ο οποίος ηγείται της Συνέλευσης των Χριστιανών Ηγετών της Ιορδανίας που εκπροσωπούν όλα τα δόγματα, επαίνεσε το έργο.

“Είναι πολύ σημαντικό. Η ίδια η τοποθεσία είναι πολύ σημαντική στη λατρεία του Θεού. Από τον Τόπο Βάπτισης, ο Ιησούς ξεκίνησε την αποστολή του σε όλα τα έθνη – την αποστολή της αγάπης. Είναι πολύ σημαντικό για τους Χριστιανούς να έρθουν και να αγιαστούν στα νερά του ποταμού Ιορδάνη, όπου βαφτίστηκε ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός», είπε ο πατήρ Νταμπούρ και πρόσθεσε: «Ο χώρος της Βάπτισης είναι ένας πνευματικός χώρος. Στην περιοχή αυτή καθώς και στην Αίγυπτο και το Σινά υπήρχαν πολλοί μοναχοί και μοναστήρια. Στην περιοχή χτίστηκαν μοναστήρια λόγω των ιερών τόπων και των εδαφών. Ο βασιλιάς μας, ο βασιλιάς Αμπντάλα Β’ κάνει αυτό το έργο για να μπορέσουν οι Χριστιανοί να έρθουν και να εξαγνιστούν από το ιερό νερό του ποταμού Ιορδάνη».

Ο Ιορδανός μονάρχης παρευρέθηκε στα εγκαίνια του έργου στις 8.

Ο Σαμίρ Μουράντ, πρώην υπουργός Εργασίας της Ιορδανίας, ηγείται του έργου για το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα για την Ανάπτυξη Γης δίπλα στον Τόπο Βάπτισης. Το ίδρυμα δεν συνδέεται με την κυβέρνηση, αλλά είναι αυτοχρηματοδοτούμενο, πλήρως ανεξάρτητο και διοικείται από διοικητικό συμβούλιο που διορίζεται με βασιλικό διάταγμα. Ο Murad επιβεβαίωσε ότι η πνευματική ακεραιότητα του χώρου θα διατηρηθεί.

«Θα προστατεύσουμε τον τόπο στην τρέχουσα κατάσταση και μορφή. Ωστόσο, επειδή ανήκει στον κόσμο, στην ανθρωπότητα, είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση σε αυτόν», είπε ο Murad. «Θα δημιουργήσουμε έναν προορισμό όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να έρθουν και να απολαύσουν τον χώρο της Βάπτισης».

«Όλες οι δωρεές που λαμβάνονται θα δαπανηθούν στο πλαίσιο του ίδιου του έργου», είπε ο Murad, ο οποίος μαζί με το διοικητικό συμβούλιο προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο τους για να δουν την πρόσβαση σε αυτόν τον πολύτιμο ιστορικό θησαυρό διευρυμένη. «Αυτό είναι ένα έργο για όλη την ανθρωπότητα, για όλο τον χρόνο».

 

Κεντρική φωτογραφία: Από το Αρχείο της δημοσιογράφου Μαρίας Γιαχνάκη

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων