26/11/2020 26/11/2020  Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο» στον κόσμο, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τις ομάδες που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνησή του. «Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», είπε ο...
26 Νοεμβρίου, 2020 - 8:55
Τελευταία ενημέρωση: 26/11/2020 - 8:18

ΗΠΑ: Αρχίζει η μετάβαση εξουσίας – Οι σχέσεις με την Ελλάδα και το Φανάρι, τα ελληνοτουρκικά, η Αγία Σοφία και οι δεσμεύσεις του νέου ΥΠΕΞ

Διαδώστε:
ΗΠΑ: Αρχίζει η μετάβαση εξουσίας – Οι σχέσεις με την Ελλάδα και το Φανάρι, τα ελληνοτουρκικά, η Αγία Σοφία και οι δεσμεύσεις του νέου ΥΠΕΞ
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «έτοιμες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο» στον κόσμο, δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρουσιάζοντας τις ομάδες που θα αναλάβουν την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια στην κυβέρνησή του.
«Είναι μια ομάδα που αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Αμερική επέστρεψε, έτοιμη να καθοδηγήσει τον κόσμο και όχι να αποτραβηχθεί», είπε ο Μπάιντεν, σηματοδοτώντας τη στροφή που σκοπεύει να κάνει στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η ομάδα αυτή ενσαρκώνει την πεποίθηση του ότι «η Αμερική είναι ισχυρότερη όταν εργάζεται με τους συμμάχους της», τόνισε.
Αν και δεν έχει κρύψει ποτέ την επιδίωξή του να κρατήσει η Τουρκία τον “δυτικό προσανατολισμό της” ο Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι αγαπά την Ελλάδα, και μάλιστα έχει αρκετές φορές χαρακτηρίσει τον εαυτό του “Έλληνα”.
Υπενθυμίζεται ότι 2012, ως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια εκδήλωσης για την 25η Μαρτίου είχε δηλώσει ότι είναι «επίτιμος Έλληνας».
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι σημαντικό μέρος στις προεκλογικές του δεσμεύσεις αποτέλεσαν οι “υποσχέσεις” προς την ελληνική κοινότητα, στις οποίες τόνιζε ότι “για πολλές δεκαετίες, έχει εργαστεί προσωπικά με τους Έλληνες ηγέτες με στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας. Ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα δεσμευτεί για έναν ισχυρό διάλογο τόσο με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας για τη διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών”
Ο Μπάιντεν μάλιστα υπογραμμίζει ότι έχει υπάρξει εδώ και πολλά χρόνια ισχυρός υποστηρικτής του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και έχει προσφέρει αταλάντευτη υποστήριξη στην ικανότητα του Πατριαρχείου να επιτελεί τον ρόλο του ως το κέντρο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Θεωρεί πολύτιμη την επίσκεψή του το 2011 στο Πατριαρχείο και την καθεμία συνάντηση που είχε με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Έχει καλέσει την Τουρκία να επιτρέψει την επανέναρξη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη και επέκρινε την πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Στο πλαίσιο αυτής της “στροφής” στην αμερικανική εξωτερική πολιτική ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, ότι ο Άντονι Μπλίνκεν, ως επόμενος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, θα ξαναχτίσει την εμπιστοσύνη στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αν και ο απερχόμενος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να αμφισβητεί ανοικτά το αποτέλεσμα των εκλογών, οι διαδικασίες για την αλλαγή σκυτάλης  στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει με τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να δηλώνει ότι έχει αρχίσει η μεταβίβαση της εξουσίας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού η Διεύθυνση Γενικών Υπηρεσιών (General Services Administration, GSA), ο ομοσπονδιακός φορέας που φροντίζει για την ομαλή παράδοση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη, ενημέρωσε τη Δευτέρα τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν πως μπορεί να αρχίσει η διαδικασία.
Ο 58χρονος βετεράνος διπλωμάτης Μπλίνκεν είναι αυτός που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αναδιαμόρφωσης των σχέσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με τον υπόλοιπο κόσμο.
Το ερώτημα βέβαια για την Ελλάδα είναι η στάση που θα κρατήσει ο Αντονι Μπλίνκεν απέναντι στα εθνικά μας θέματα και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.
Πριν από περίπου 1 μήνα, ο Άντονι Μπλίνκεν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για τις τουρκικές βλέψεις στην Κύπρο.
«Λυπούμαστε για τις εκκλήσεις του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν και τουρκοκύπριου ηγέτη, Τατάρ, για λύση δύο κρατών, στην Κύπρο. Ο Τζο Μπάιντεν έχει από καιρό εκφράσει την υποστήριξή του σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που εξασφαλίζει ειρήνη και ευημερία, για όλους τους Κύπριους», ανέφερε.
Ο Άντονι Μπλίνκεν είχε καταγγείλει και την κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά.
“Η Αγία Σοφία είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελεί ιερό χώρο για ανθρώπους πολλών θρησκειών. Γι αυτό είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η συνεχής πρόσβαση για όλους τους επισκέπτες” είχε γράψει στο twitter.  Παρόλα αυτά κύκλοι της Ομογένειας εξέφρασαν δυσαρέσκεια, κάνοντας λόγο για χλιαρή αντίδραση. Ομογενειακές οργανώσεις απάντησαν επίσης στο twitter ότι «εκτιμούμε τη δέσμευση του Τζο Μπάιντεν για τους πολιτιστικούς και θρησκευτικούς χώρους, αλλά η διασφάλιση της πρόσβασης σε όλους τους επισκέπτες δεν είναι αυτό που διακυβεύεται εδώ».

Ο Τζο Μπάιντεν αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου.

«Είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος»

Το 2011 είχε δηλώσει σε ελληνική αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ ως Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ:
“΄Εχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και αισθάνομαι Ελληνας”,ενώ το 2012 στην προεκλογική περίοδο μπήκε στην καφετέρια “Μόκα Καφέ” στο Οχάϊο πλησιάζει μια παρέα που μιλούσαν ελληνικά και τους είπε:
«Γεια σας. Είμαι ο Τζο Μπαϊντενόπουλος».
Ένας της παρέας που νόμισε πως επρόκειτο για φάρσα απάντησε λέγοντας: «Χαίρω πολύ, κι εγώ είμαι ο Πωλ Νιούμαν».
Αμέσως όμως, ο Τζο Μπάιντεν έδειξε τον ιδιοκτήτη του καφέ και τους απάντησε: «Ρωτήστε τον Γιώργο και θα σας πει ποιος είναι ο πιο φιλέλληνας Ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός», εννοώντας φυσικά τον εαυτό του.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων