24/09/2021 24/09/2021 Πανηγυρική εορτή προς τιμή της θαυματουργικής εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την αγιορειτική τάξη, στο ιερό μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος στη λίμνη Βιστωνίδα. Πιστοί από την ευρύτερη περιοχή και από άλλα μέρη της Ελλάδας συρρέουν στο Μετόχι...
24 Σεπτεμβρίου, 2021 - 9:29
Τελευταία ενημέρωση: 24/09/2021 - 10:16

Ιστορία και θαύματα της Παναγίας Παντάνασσας

Διαδώστε:
Ιστορία και θαύματα της Παναγίας Παντάνασσας

Πανηγυρική εορτή προς τιμή της θαυματουργικής εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας, λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στις 24 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με την αγιορειτική τάξη, στο ιερό μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος στη λίμνη Βιστωνίδα.

Πιστοί από την ευρύτερη περιοχή και από άλλα μέρη της Ελλάδας συρρέουν στο Μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου στο Πόρτο Λάγος, για να τιμήσουν την Παναγία την Παντάνασσα.

Το μοναστηριακό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου, είναι κτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, με θέα προς το θρακικό πέλαγος.

Παρακολουθήστε εκτενή αφιερώματα σχετικά με την Παναγία Παντάνασσα στο σημερινό πρόγραμμα της www.pemptousia.tv

16:05 Πανήγυρις της Παναγίας Παντάνασσας στο Ιερό Μετόχι του Αγ. Νικολάου, στο Πόρτο Λάγος

16:35 Υποδοχή αντιγράφου της Παναγίας Παντανάσσης στον Ι.Ν. Αρχαγγέλου Μιχαήλ Παρεκκλησιάς Λεμεσού

Μια ξύλινη γέφυρα πεζών συνδέει μεταξύ τους τα δύο νησάκια και μια δεύτερη τα ενώνει με τη στεριά. Στο ένα νησάκι βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, ενώ στο δεύτερο είναι χτισμένο το παρεκκλήσι της Παναγίας Παντάνασσας όπου υπάρχει και αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας, που βρίσκεται στη Μόνη Βατοπαιδίου.

Στην περιοχή του Πόρτο Λάγος, η οποία σύμφωνα με την παράδοση κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ανήκε σε έναν μπέη, μόναζε κάποιος άγιος ασκητής. Η κόρη του μπέη αρρώστησε βαριά, όπου και θεραπεύτηκε με τη βοήθεια του ασκητή. Ως δείγμα ευγνωμοσύνης ο μπέης, δώρισε τη συγκεκριμένη περιοχή στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.

Επίσης, σύμφωνα με άλλη παλαιότερη παράδοση, το μετόχι του Αγίου Νικολάου εγκαινιάστηκε από τον Πατριάρχη Νεκτάριο και υπό την παρουσία του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αρκαδίου, ο οποίος αφιέρωσε την περιοχή αυτή στη Μονή Βατοπαιδίου, προς ένδειξη ευγνωμοσύνης στην Παναγία που τον έσωσε από ναυάγιο, καθώς επέστρεφε από την Ρώμη.

Στην πανέμορφη τοποθεσία της Βιστωνίδας που είναι χτισμένο το μοναστήρι αποτελεί πνευματικό πνεύμονα για τους κατοίκους και όχι μόνο. Εκεί υπάρχει μονίμως μια μικρή μοναχική αδελφότητα, η οποία προέρχεται από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, όπου και ακολουθεί καθημερινό πρόγραμμα ιερών ακολουθιών.

Η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Παντανάσσης

Η θαυματουργή αυτή εικόνα είναι φορητή του 17ου αι και βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάρι του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Μονής Βατοπαιδίου.

Σύμφωνα με αφηγήσεις συγχρόνων Γερόντων της Μονής, το πρώτο δείγμα ότι η εικόνα έχει ιδιαίτερη χάρη είναι το εξής γεγονός:

Μια μέρα ένας νέος μπήκε στον ναό και πηγαίνοντας να προσκυνήσει την εικόνα, άστραψε ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας και μια αόρατη δύναμη τον έριξε καταγής. Μόλις συνήλθε, εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε μακριά από τον Θεό και επιδιδόταν στην μαγεία. Έτσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε τον νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει άνθρωπος θεοφοβούμενος.

Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ιδιότητα και την ειδική χάρη από τον Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές αναρίθμητες περιπτώσεις καρκινοπαθών που έχουν θεραπευθεί στις μέρες μας, μετά από παράκληση μπροστά στην Παναγία την Παντάνασσα.

Θαύματα της Παναγίας Παντάνασσας

Αμέτρητα είναι τα θαύματα της Εικόνας της Παναγίας Παντάνασσας ανά τους αιώνες. Έντονη είναι η παρουσία της ακόμη και στα χρόνια μας με περιστατικά που δείχνουν ξεκάθαρα την χάρη και παρρησία της Παναγίας.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 1990 ο μακαριστός ιερομόναχος Ευδόκιμος, ο Πνευματικός από τη Βατοπαιδινή Σκήτη του Αγίου Δημητρίου, αφού προσκύνησε κατά τη διάρκεια που ψάλλονταν τα απόστιχα του Εσπερινού, κάθισε στο στασίδι απέναντι από την εικόνα της Παντανάσσης.

Είδε τότε να βγαίνουν ακτίνες φωτός από την εικόνα. Ρώτησε τότε τον ιερομόναχο που ήταν δίπλα του, εάν βλέπει και αυτός τις ακτίνες και το φως που έβγαιναν από την εικόνα. Αυτός του απάντησε ότι δεν βλέπει. Αμέσως μετά από αυτό σταμάτησαν οι ακτίνες και η λάμψη από την εικόνα. «Αυτές οι ακτίνες και το φως που εξήρχετο εκ της εικόνος της Παντανάσσης» καθώς σημειώνει, «μου εχαροποίησαν την καρδίαν, όπου τώρα έχω εξήκοντα χρόνια εις το Άγιον Όρος να με αξιώσει η Κυρία Θεοτόκος να ιδώ τέτοιο θαύμα».

Ο Θωμάς Ο’ Μάρα από το Λονδίνο γράφει σε επιστολή προς την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου ότι, η γυναίκα του κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της είχε αιμορραγίες και κινδύνευε να χάσει το παιδί που κυοφορούσε. Στο βιβλιοπωλείο «Άγιον Όρος» που βρίσκεται στο Λονδίνο ο βιβλιοπώλης του έδωσε λάδι από την κανδήλα της Παντανάσσης. Μετά από επαλείψεις και προσευχές στην Παναγία σταμάτησαν οι καθημερινές αιμορραγίες που είχε και έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι.

Επιμέλεια: Συμεών Τριανταφυλλίδης 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων