27/09/2019 27/09/2019 Όλα είναι έτοιμα στο Κάιρο για το μεγάλο ιστορικό γεγονός των θυρανοιξίων του ανακαινισμένου Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Με δημοσιογράφους συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, λίγο πριν πριν τον εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, μία ημέρα πριν από τα θυρανοίξια....
27 Σεπτεμβρίου, 2019 - 13:57
Τελευταία ενημέρωση: 27/09/2019 - 20:23

Ιστορικές στιγμές στο Κάιρο- Ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (βίντεο)

Διαδώστε:
Ιστορικές στιγμές στο Κάιρο- Ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (βίντεο)

Όλα είναι έτοιμα στο Κάιρο για το μεγάλο ιστορικό γεγονός των θυρανοιξίων του ανακαινισμένου Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Με δημοσιογράφους συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος, λίγο πριν πριν τον εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο, μία ημέρα πριν από τα θυρανοίξια.

“Είναι ένα μεγάλο γεγονός, γιατί μια παλιά εκκλησία ανακαινίσθηκε και μάλιστα όχι μια τυχαία εκκλησία, αλλά ο ελληνικός ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, με μια ζωή πάνω από 180 χρόνια” δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης και πρόσθεσε ότι ο Ναός αυτός είναι ένα παράδειγμα γιατί “δεν είναι μια εκκλησία που θα εκκλησιάζονται οι λίγοι, αλλά θεωρείται ένα κόσμημα για την πόλη. Έχει μπει στα αξιοθέατα, όπως πάνε να θαυμάσουν και τις πυραμίδες”

“Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός στη φιλία μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου” τόνισε και υπογράμμισε: “Σε αυτές τις δύσκολες εποχές της αφιλίας, που ο καθένας λειτουργεί για τον εαυτό του, είναι μεγάλο γεγονός να ανοίγονται εκκλησίες, Ορθόδοξες, Ελληνικές, που δίνουν κουράγιο σε όσους θέλουν να γυρίσουν”

“Η ελληνική λαλιά ακούγεται, οι πόρτες είναι ανοικτές” είπε και κατέληξε: “Ο ναός συμβολίζει τη φιλία των λαών, όχι μόνο στο όνομα της θρησκείας, αλλά και στο όνομα της καρδιά;.
Ακούστε άλλα δύο αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στους δημοσιογράφους.

Στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί συναυλία της κ. Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Η εξέδρα έχει ήδη τοποθετηθεί, τα δοκιμαστικά στον ήχο, στα φώτα έχουν γίνει. Ενώ ατέλειωτες είναι και οι πρόβες της η διακεκριμένη μουσικός και συνθέτρια κ. Ευανθία Ρεμπούτσικα η οποία θα δώσει μεγαλειώδη συναυλία το προαύλιο του ναού.

Η κ. Ρεμπούτσικα τις οποίας οι μελωδίες ανασύρουν θύμισες, γεύσεις, χρώματα και αρώματα ανατολής, σε ένα από τα διαλείμματα έκανε με τους συνεργάτες της εν πλω βόλτα στο Νείλο.

Όπως πάντα πήρε το αγαπημένο της βιολί και πάνω σε μία φελούκα έπαιζε τις αγαπημένες της μελωδίες.

Το μεσημέρι στη Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής κοινότητας Καΐρου για τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Κάτια Τσιμπλάκη, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος εκπροσωπώντας τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο. Μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον ιστορικό ναό και στην ανακαίνιση του αλλά και στο σημαντικό έργο της ελληνικής κοινότητας Καίρου.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας Καΐρου κ.Χρήστος Καβαλής μίλησε αναλυτικά για τα προβλήματα που είχε ο ναός και τις εργασίες που έγιναν, ενώ υπογράμμισε πως αυτός ο ναός αποτελεί για τους Έλληνες της Αιγύπτου σημείο αναφοράς.

Αύριο 28 Σεπτεμβρίου 2019 το πρόγραμμα έχει ως εξής:

08.00 – 11.00 Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο

11.00 – 12.30 Τελετή θυρανοιξίων Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η Υφυπουργός Παιδείας και Θρηκευμάτων κ. Σ. Ζαχαράκη θα εκπροσωπήσει τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

Απευθείας μετάδοση αύριο

Με δορυφορική σύνδεση σε κάθε γωνιά της γης, θα γίνει η απευθείας μετάδοση των θυρανοιξίων του Ιερού Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης αύριο Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019, που θα γίνουν από τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’.

Συγκεκριμένα, η δορυφορική μετάδοση θα γίνει από τις 11.30 μέχρι 14.00 ώρα Ελλάδος και θα έχετε την δυνατότητα να τη δείτε ζωντανά μέσω της συχνότητας της ΕΡΤ και από το Διεθνές Πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.

To πρόγραμμα των θυρανοιξίων για το Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019.

08.00 – 11.00 Πατριαρχικό και Αρχιεπισκοπικό Συλλείτουργο.
11.00 – 12.30 Τελετή θυρανοιξίων Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης.

Το καύχημα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων 

Ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Καΐρου είναι το κόσμημα και το καύχημα των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στο Κάιρο. Ο Ναός που έχτισε ένας απλός καπνεργάτης από την Κομοτηνή, που ανακηρύχθηκε ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας και τιμήθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το οφφίκιο του Μεγάλου Άρχοντα.

Οι εργασίες αποκατάστασής του ολοκληρώθηκαν και παραδίδεται και πάλι στους χριστιανούς της Αιγύπτου.

Τα θυρανοίξια του (27 και 28 Σεπτεμβρίου) θα τελέσει ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος. Μιλάει αποκλειστικά στο πρακτορείο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, ο Μητροπολίτης Γουινέας κ. Γεώργιος.

Δείτε το Βίντεο:

επιμέλεια: Νάνσυ Νάσκου
μοντάζ: Κώστας Κουράκος
ανταπόκριση: Κάτια Τσιμπλάκη

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων