04/09/2020 04/09/2020 Τη μνήμη της Αγίας Ιερουσαλήμ και των τριών τέκνων αυτής Σεκένδου, Σεκενδίκου και Κηγόρου τίμησαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου στον σπηλαιώδη ναού που είναι αφιερωμένος στην Αγία,  προσκυνητές από την ιστορική πόλη της Υπάτης και των γύρο περιοχών στη Φθιώτιδα. Ο ναός βρίσκεται στο όρος Οίτη. Οι ιδιαίτερες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου, δεν απέτρεψαν...
04 Σεπτεμβρίου, 2020 - 15:52
Τελευταία ενημέρωση: 04/09/2020 - 16:13

Ιστορικό προσκύνημα στη σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ στην Υπάτη

Διαδώστε:
Ιστορικό προσκύνημα στη σπηλιά της Αγίας Ιερουσαλήμ στην Υπάτη

Τη μνήμη της Αγίας Ιερουσαλήμ και των τριών τέκνων αυτής Σεκένδου, Σεκενδίκου και Κηγόρου τίμησαν σήμερα 4 Σεπτεμβρίου στον σπηλαιώδη ναού που είναι αφιερωμένος στην Αγία,  προσκυνητές από την ιστορική πόλη της Υπάτης και των γύρο περιοχών στη Φθιώτιδα. Ο ναός βρίσκεται στο όρος Οίτη.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊου, δεν απέτρεψαν τους προσκυνητές από την καθιερωμένη ανάβαση στην “Αρσαλή”, όπως είναι ιδιαίτερα γνωστή στην περιοχή, μεταξύ των οποίων βρέθηκε και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραϊσκος, εκπληρώνοντας με τον τρόπο μια παλαιότερη δέσμευσή του.

Την παρουσία του Δημάρχου χαιρέτισε και το Δ.Σ. του δραστήριου Επιμορφωτικού και Εκπολιτιστικού Συλλόγου Υπάτης “ΟΙ ΑΙΝΙΑΝΕΣ” με Δελτίο Τύπου το οποίο εξέδωσε, αναφέροντας:

“Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αινιάνες Υπάτης χαιρετίζει την παρουσία του Δημάρχου Λαμιέων κ. Θύμιου Καραϊσκου στον σπηλαιώδη ναό της Αγίας Ιερουσαλήμ (Αρσαλής) όπου σήμερα τιμάται η μνήμη της Αγίας. Ο Δήμαρχος κρατώντας παλαιότερη υπόσχεση του, μαζί με τον κ. Κων Ξεφλουδα, Δημοτικό Συμβουλο , υπεύθυνο της Δ.Ε. Υπάτης ανέβηκαν στα πολυτραγουδισμένα μονοπάτια της Οίτης, αποδεικνύοντας το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη και προβολή της Υπάτης και της περιοχής της”.

Μάλιστα ο Σύλλογος εκφράζει την ελπίδα πως μαζί με τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών ο Δήμαρχος θα επισκεφθεί και πάλι το ιστορικό αυτό σπήλαιο με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 21′ προκειμένου να τιμήσουν τους οπλαρχηγούς της Ρούμελης που εκεί έπαιρναν σημαντικές αποφάσεις στα δύσκολα χρόνια της τουρκικής σκλαβιάς.

“Πιστεύουμε ότι μετά την σημερινή πρώτη επίσκεψη Δημάρχου στην Αρσαλή ,το Πάσχα του 2021 θα ακολουθήσει την ανάβαση μόνο ανδρών(αρσαλιωτων) στην σπηλιά τιμώντας το έθιμο των ελληνορωμαικών ροζαλίων (γιορτές της Ανοιξης) και ενόψει των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 να τιμήσει τους κλεφταρματολούς του Πατρατζικιού (Υπάτη) όπου σ’ αυτή την καθαγιασμένη σπηλιά, αποφάσιζαν μαζί με τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς της Ρούμελης τη δράση τους.  Ελπίζουμε ότι μαζί με τον σεπτό και αγαπημένο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Συμεών να μπορέσουν να συμμετάσχουν και να αποκτήσουν τον ιδιαίτερα τιμητικό τίτλο του Αρσαλιώτη”, καταλήγει η ανακοίνωση.  

Σπηλαιώδεις Ναοί του όρους Οίτη

Κατά μήκος του όρους Οίτη υπάρχουν σπηλαιώδεις ναοί, αφιερωμένοι στην Παναγία ή στην Αγία Μάρτυρα Ιερουσαλήμ (Αρσαλή).

Ο σπηλαιώδης Ναός της Παναγίας Προυσιωτίσσης έναντι του χωρίου Βαρδάτες τόν οποίο ανεκαίνισαν εσχάτως οι Σιδηροδρομικοί καί τόν έχουν ως αγίασμά των. Εκεί θαυματουργικως βρέθηκε τό 1711 η Ιερά Εικών της Παναγίας. Υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες των ετών 1711 καί 1748. Ο Ναός περιβάλλεται από Μοναστηριακό συγκρότημα.

Η αγία Ιερουσαλήμ ( Αρσαλή) Υπάτης. Ευρίσκεται άνωθεν της πόλεως Υπάτης σέ απόκρημνη περιοχή (1150 μ. υψόμετρο) στην οποία ανεβαίνει κανείς με αλυσίδες. Ο Ναός έχει μερικές τοιχογραφίες. Πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο. Την Πέμπτη του Πάσχα, όπου ανεβαίνουν οι χριστιανοί (μόνο άνδρες εκείνη την ημέρα σύμφωνα με την τοπική παράδοση) και ξενυχτούν εις τιμήν της αγίας και στις 4 Σεπτεμβρίου όπου τιμάται η μνήμη της.

Η αγία Ιερουσαλήμ ( Αγιαρσαλη) Τιθορέας. Ευρίσκεται σε απόκρημνο βράχο του Παρνασσού. Εσωτερικά ο Ναός έχει τόξο, λιθόκτιστο καί πετρόκτιστο τέμπλο μέ εικόνες νεώτερες. Επάνω από τόν σπηλαιώδη Ναό υπάρχει άλλη σπηλιά πού ονομάζεται «τό κελί του παπου. Φαίνεται ότι στη σπηλιά αυτή κατοικούσε Ιεροσολυμίτης Μοναχός η ασκητής. Πανηγυρίζει την Τρίτη του Πάσχα, ημέρα κατά την οποία ψάλλεται η Ακολουθία της Ζωοδόχου Πηγής.

Φωτογραφίες: Ιωάννης Ζαπαντιώτης – Παναγιώτης Κοντογεώργος 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων