12/10/2021 12/10/2021 Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι της Τρίτης, με επίκεντρο στα 23 χλμ ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου στην Κρήτη, σύμφωνα με ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο σεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη ανησυχία, ενώ τo Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δίνει την έντασή...
12 Οκτωβρίου, 2021 - 12:37
Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2021 - 21:04

ΣΕΙΣΜΟΣ: Kατέρρευσε εκκλησάκι στον Ξηρόκαμπο Σητείας (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
ΣΕΙΣΜΟΣ: Kατέρρευσε εκκλησάκι στον Ξηρόκαμπο Σητείας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 12:24 το μεσημέρι της Τρίτης, με επίκεντρο στα 23 χλμ ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου στην Κρήτη, σύμφωνα με ηλεκτρονική καταγραφή του γεωδυναμικού Ινστιτούτου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ο σεισμός ήταν μεγάλης διάρκειας, με αποτέλεσμα να προκληθεί έντονη ανησυχία, ενώ τo Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο δίνει την έντασή του στα 6,4 ρίχτερ. Στις 12:36 δε σημειώθηκε και μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την αυτόματη ενημέρωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το εστιακό βάθος εντοπίστηκε στα 8,2 χιλιόμετρα, με επίκεντρο την υποθαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας (μεταξύ Ιεράπετρας και Ζάκρου). Εξαιτίας της σεισμικής δόνησης, κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στον Ξηρόκαμπο Σητείας. Ο ναός του Αγίου Νικολάου ήταν στη θέση Φαρμακοκέφαλο, όπου βρίσκεται και ο αρχαιολογικός χώρος της Ζήρου.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Ευθύμιος Λέκκας: Τα 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη ήταν ο κύριος σεισμός

 

 

 

 

Ζημιές αναφέρθηκαν στο εσωτερικό καταστημάτων από προϊόντα που έπεσαν από τα ράφια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

 

Δείτε τα βίντεο από το sitiaonline.gr

 

Με εντολή του αρχηγού της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη όλες οι δυνάμεις στην Κρήτη βρέθηκαν σε ετοιμότητα.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου και κυρίως σε Κάσο, Κάρπαθο και Ρόδο, ενώ εντός Κρήτης ο σεισμός προκάλεσε ζημιές σε καταστήματα του Ξηρόκαμπου. Σύμφωνα, μάλιστα, με την πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Ζήρου, Αλεξάνδρα Παπαθανασάκη, υπήρξαν αναφορές για κατολισθήσεις βράχων σε διάφορα σημεία της περιοχής. Μόλις οχτώ λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ στην Κρήτη, σημειώθηκε νέα σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Καρπάθου. Είχε εστιακό βάθος 12,5 χιλιόμετρα.

Κατά τις 14:00 ακολούθησε μικρό τσουνάμι στις παράκτιες νότιες περιοχές της Κρήτης μεταξύ Ιεράπετρας και Ζάκρου, σύμφωνα με το γνωστό σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο. 

 

 

Όπως είπε στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεόδωρος Καλαντζάκης, οι υπάλληλοι βγήκαν ανάστατοι στους δρόμους, εγκαταλείποντας τα γραφεία τους για λόγους προστασίας.

Στην ερώτηση αν υπάρχει ένδειξη ή πληροφόρηση για ενδεχόμενο τσουνάμι, απάντησε ότι ο παραλιογράφος που έχει εγκατασταθεί στο λιμάνι δεν έχει τέτοια ένδειξη, ούτε υπάρχει σχετική πληροφορία… Ούτε ζημιές είχαν αναφερθεί μέχρι πριν λίγο.

Το θέμα χειρίζεται η υπεύθυνη αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Μαρία Ρουμελιωτάκη.

Όπως αναφέρει το Cretalive.gr, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σητείας, Γιώργο Ζερβάκη, από την ισχυρή σεισμική δόνηση προκλήθηκαν ζημιές. Όπως λέει ο ίδιος, ακόμη και το δημαρχείο έχει εμφανίσει ρωγμές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση.

Στο μεταξύ, οι επιπτώσεις και οι μετασεισμικές δονήσεις μετά τον φονικό σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι δεν έχουν ακόμα καταλαγιάσει. Μάλιστα, τις πρώτες 10 μέρες καταγράφηκαν 750 μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, ο σημερινός σεισμός δεν συνδέεται με την έταιρη μεγάλη σεισμική δόνηση προ εβδομάδων στο Αρκαλοχώρι.

Ο καθηγητής εξήγησε ότι πρόκειται για έναν επιφανειακό και αβαθή σεισμό, που έγινε αισθητός σε μεγάλη έκταση στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και την ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι 80 χιλιόμετρα μακριά από αυτόν του Αρκαλοχωρίου και προέρχεται από διαφορετικό κέντρο.

 

Αποκαθίστανται τα προβλήματα από τις κατολισθήσεις στον Δήμο Σητείας

Σε εγρήγορση βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Παρακτορείο Ειδήσεων.

Σε περιοχές του Δήμου Σητείας, με επίκεντρο τον Ξερόκαμπο καταγράφηκαν κατολισθήσεις και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, Γιάννη Γουλιδάκη, μηχανήματα του δήμου απομακρύνουν τους βράχους που έχουν πέσει σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Σύμφωνα με τον κ. Γουλιδάκη «ήταν ένας έντονος σεισμός και με αρκετά μεγάλη διάρκεια. Μετά και τους τελευταίους σεισμούς στο Αρκαλοχώρι, αλλά και τον άλλον μεγάλο σεισμό στην περιοχή μας, πριν από ένα περίπου χρόνο, ο κόσμος είναι ανήσυχος» είπε ο κ. Γουλιδάκης, ο οποίος συνέστησε στους πολίτες να είναι ψύχραιμοι, «καθώς το φαινόμενο παρακολουθείται στενά και όλες οι υπηρεσίες είναι σε επαγρύπνηση για την καταγραφή οποιασδήποτε ανάγκης προκύψει», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου.

 

Εξωτερική φωτογραφία: Ανατολή

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων