18/11/2020 19/11/2020 Στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» της 18ης Νοεμβρίου και στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα και τις συνέπειες της πανδημίας τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία γενικότερα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουμε τον χωρισμό των ανθρώπων σε δύο ομάδες, αυτών που φοβούνται τον...
18 Νοεμβρίου, 2020 - 16:32
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2020 - 11:18

Ηχηρή παρέμβαση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Διαδώστε:
Ηχηρή παρέμβαση του Μητροπολίτου Ναυπάκτου (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή «Η επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» της 18ης Νοεμβρίου και στη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη, μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος. Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα και τις συνέπειες της πανδημίας τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία γενικότερα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουμε τον χωρισμό των ανθρώπων σε δύο ομάδες, αυτών που φοβούνται τον θάνατον και τηρούν τα μέτρα, αλλά και αυτών που δεν τηρούν τα μέτρα και διακρίνονται από μία ναρκισσιστική αφοβία.

Ο Σεβασμιώτατος σχολίασε και καταδίκασε τα αρνητικά σχόλια από μερίδα του Τύπου, που είδαν το φως της δημοσιότητας, για την λιτανεία που έλαβε χώρα στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου για απαλλαγή από τον πειρασμό του κορωνοϊού, ενώ, για μία ακόμη φορά, υπερασπίστηκε τη Θεία Κοινωνία, τεκμηριώνοντας θεολογικά τα λεγόμενά του.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ:

 

 

Ο Σεβασμιώτατος σημείωσε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων, η μία είναι οι άνθρωποι που φοβούνται το θάνατο με ότι αυτό συνεπάγεται και η άλλη κατηγορία οι άνθρωποι που διακατέχονται από έναν  ναρκισσισμό και μια αφοβία μπροστά στον θάνατο επειδή θεοποιούν τον εαυτό τους.

Ο Μητροπολίτης σημείωσε ότι οι δύο κατηγορίες “εξισορροπούνται όταν διαπιστώσουμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο σώμα ή μόνο ψυχή”.

“Ζούμε δύο ακραίες καταστάσεις” σημείωσε ο Σεβασμιώτατος “αφού υπάρχουν αυτοί που λένε ότι Μόνο η Ιατρική Επιστήμη μπορεί να μας σώσει με βάση τις διαφωτιστικές αρχές. Μία αρχή είναι ότι η ζωή είναι το ύψιστον αγαθό, δεν είναι όμως μόνο η βιολογική ζωή είναι και η σχέση και η κοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό, υπάρχουν και άλλα αγαθά όπως ο αλτρουισμός. Μία άλλη αρχή είναι ότι ο άνθρωπος είναι μια μηχανή.  Και η τρίτη διαφωτιστική αρχή είναι η θεοποίηση της επιστημονικής γνώσης”.

“Ενώ η άλλη ακραία περίπτωση είναι αυτοί που λένε ότι μόνο ο Θεός θα μας σώσει, αλλά ο Θεός ενεργεί και μέσα από τους ιατρούς και τους επιστήμονες και όταν αυτοί αδυνατούν αν βοηθήσουν επεμβαίνει και βοηθάει αυτούς που πιστεύουν και δεν το καταλαβαίνουμε στην κοινωνία μας. Χρειάζεται απαραίτητα η συνεργασία μεταξύ πίστεως και επιστήμης” σχολίασε ενώ χαρακτηριστικά ανέφερε “Και οι Άγιοι χρησιμοποιούν την Ιατρική επιστήμη αλλά στη συνέχεια αφήνουν τη ζωή τους στον Θεό”.

Για τη Θεία Κοινωνία ο Σεβασμιώτατος τόνισε “Είναι θέμα το οποίο είναι δογματικότατο” και σημείωσε “Ο Χριστός μέχρι την Ανάστασή του είχε τη φθαρτότητα αλλά ανθρώπινη φύση τέλεια, είχε τη φθαρτότητα και έκανε θαύματα”.

Ενώ στη συνέχεια αφού εξήγησε ότι η Θεία Ευχαριστία είναι Σώμα και Αίμα Χριστού τόνισε ότι για να κοινωνήσουν: “προσέρχονται αυτοί που έχουν φόβο Θεού, αυτοί που ξέρουν ότι απέναντι τους έχουν τον Θεό που δίνει την Αιώνια Ζωή, που έχουν πίστη και αγάπη για το Θεό, όσοι κοινωνούν έτσι δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Όποιος φοβάται να μην κοινωνήσει, όποιος δεν έχει πίστη να μην κοινωνήσει, όποιος δεν έχει αγάπη που είναι υπέρβαση του θανάτου να μην κοινωνήσει. Απορώ γιατί ασχολούνται άνθρωποι που δεν πιστεύουν και δεν έχουν την εμπειρία”.

“Όταν αναφύεται κάποιο θέμα στην Εκκλησία βλέπουμε ότι θα βγουν όλοι να φωνάξουν, να διαμαρτυρηθούν και να “κράξουν” την Εκκλησία. Αντιδρούν με τρόπο νευρωτικό όπως είπε και η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου” σημείωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος.

Στη συνέχεια σημείωσε ότι δεν πρέπει να είμαστε έτοιμοι να στοχοποιούμε τον καθένα, αναφορικά με την εορτή του Αγίου Καλλινίκου Εδέσσης όπου κανένα κρούσμα δεν προέκυψε από τον εορτασμό όμως υπήρξε στοχοποίηση.

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων