08/07/2023 08/07/2023 Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το πρωί του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος. Η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, χωρίς για την ώρα να τίθεται σε κίνδυνο η Μονή. Συγκεκριμένα, η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα σε δυσπρόσιτο σημείο στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Αν και για...
08 Ιουλίου, 2023 - 9:11
Τελευταία ενημέρωση: 08/07/2023 - 11:58

Καίγεται δάσος στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

Διαδώστε:
Καίγεται δάσος στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το πρωί του Σαββάτου, 8 Ιουλίου, σε δασική έκταση στο Άγιο Όρος. Η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, χωρίς για την ώρα να τίθεται σε κίνδυνο η Μονή.

Συγκεκριμένα, η φωτιά μαίνεται σε χαράδρα σε δυσπρόσιτο σημείο στην ευρύτερη περιοχή της Μονής Μεγίστης Λαύρας. Αν και για την ώρα δεν τίθεται σε κίνδυνο η Μονή, οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το πυροσβεστικό έργο. (Διαβάστε την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής ΕΔΩ)

Από αέρος συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς ένα ελικόπτερο και δύο αεροπλάνα, ενώ επί τόπου έφτασαν έντεκα οχήματα με 43 πυροσβέστες και τρεις ομάδες πεζοπόρου τμήματος.

 

Η Ιερά Μονή της Μεγίστης Λαύρας βρίσκεται στο νοτιοανατολικο άκρο της αθωνικής Χερσονήσου. Ιδρυτής της υπήρξε ο όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης από την Τραπεζούντα, θεμελιωτής
του κοινοβιακού μοναχισμού στο αγώνυμο όρος και κατά συνέπεια, η μονή της Μεγίστης Λαύρας, θεωρείται το μοναστηριακό ξεκίνημα στον Άθωνα (963μχ).

Σημαντικό προσκύνημα αποτελεί τόσο ο τάφος του Αγίου Αθανασίου του Αθωνίτου στο Καθολικό της μονής, όσο και το Αγίασμα του Αγίου, βόρεια της μονής, σε χώρο που ασκήτεψε ο Όσιος. Υπήρξαν Λαυριώτες μοναχοί στην ιστορική της διαδρομή συνολικά 27 Πατριάρχες και περίπου 150 Αρχιερείς. Σήμερα στη μονή εγκαταβιούν περίπου 50 μοναχοί εντός αυτής και περίπου 300 στα διάφορα κελιά και εξαρτήματα πέριξ αυτής.

Διαβάστε ακόμη: Πυροσβεστική: «Δεν είναι τόσο ανησυχητική η πυρκαγιά στο Άγιο Όρος» – Αυξημένος ο κίνδυνος σήμερα σε πολλές περιοχές

Πηγή: ertnews

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων