06/02/2023 06/02/2023 Συναγερμός έχει σημάνει στην κρατική μηχανή μετά την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις βόρειοι ανέμοι που σαρώνουν τη χώρα θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη. Ωστόσο από το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού....
06 Φεβρουαρίου, 2023 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 06/02/2023 - 20:31

Κακοκαιρία Barbara: Χιόνια, παγετός, θυελλώδεις άνεμοι και την Τρίτη – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Διαδώστε:
Κακοκαιρία Barbara: Χιόνια, παγετός, θυελλώδεις άνεμοι και την Τρίτη – Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία

Συναγερμός έχει σημάνει στην κρατική μηχανή μετά την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσίας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις και οι θυελλώδεις βόρειοι ανέμοι που σαρώνουν τη χώρα θα συνεχιστούν και αύριο Τρίτη. Ωστόσο από το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται νέα επιδείνωση του καιρού.

Επιδείνωση καιρού και στην Εύβοια

Στην Εύβοια η κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη θα δυσκολέψει περισσότερο τους πολίτες, αφού «αναμένεται να συνεχιστεί η επιδείνωση του καιρού με περισσότερες και πυκνότερες χιονοπτώσεις – μεγαλύτερης διάρκειας – ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονόπτωση αναμένουμε και στα νοτιότερα τμήματα της Βοιωτίας».
Xιόνια αναμένουμε ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Κρήτης. Έως και το απόγευμα της Τρίτης θα επηρεαστούν η Εύβοια, η Αττική, η Βοιωτία, λιγότερο οι Σποράδες, οι Κυκλάδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια, αλλά και η Κρήτη.

 

Πρόσκαιρα θα επιδεινωθεί ο καιρός και προς την βόρεια -ανατολική Πελοπόννησο. στην Ήπειρο, δεν θα σημειωθούν χιονοπτώσεις χιόνια αλλά παγετός με θερμοκρασίες ίσως και κάτω από – 10 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, τα έντονα φαινόμενα στο κέντρο της Αθήνας είναι σε αποδρομή, όμως στα βόρεια προάστια, \, αναμένονται εκ νέου χιονοπτώσεις, έως τουλάχιστον την Τετάρτη.

«Τα πολλά για την Αττική έχουν τελειώσει. Προφανώς στα βόρεια της Αττικής θα χιονίσει ξανά το βράδυ, ίσως και την Τρίτη, ίσως και την Τετάρτη και την Πέμπτη», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι το σημαντικότερο κομμάτι της κακοκαιρίας τελείωσε σε ότι αφορά στο λεκανοπέδιο.

Και η μετεωρολόγος του ΣΚΑΙ, Χριστίνα Σούζη αναφέρθηκε στις εκ νέου χιονοπτώσεις που θα πλήξουν τα βόρεια προάστια τις βραδινές ώρες. 

Η  κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι σε κάθε περίπτωση μια σοβαρή κακοκαιρία με χαρακτηριστικό τη μεγάλη διάρκεια της, αλλά χαμηλότερου επιπέδου από την περυσινή «Ελπίδα».

Η πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου

Την Τρίτη οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Παγετός
Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι
Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη, σταδιακά θα εξασθενήσουν.


Ενημέρωση από ΕΜΥ και Πολιτική Προστασία
Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό ή λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων