05/09/2023 05/09/2023 Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στον Βόλο αλλά και την ευρύτερη περιοχή με τις Αρχές της πρωτεύουσας της Μαγνησίας να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κακοκαιρία. Ο Δήμαρχος Σκιάθου απεύθυνε αίτημα ώστε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αρκετές περιοχές της Λάρισας υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης. Λίγο πριν τις 11...
05 Σεπτεμβρίου, 2023 - 12:07
Τελευταία ενημέρωση: 05/09/2023 - 12:23

Κακοκαιρία Daniel: Ακραία φαινόμενα σε Βόλο και Λάρισα – Το μήνυμα του Μητσοτάκη προς τους πολίτες

Διαδώστε:
Κακοκαιρία Daniel: Ακραία φαινόμενα σε Βόλο και Λάρισα – Το μήνυμα του Μητσοτάκη προς τους πολίτες

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός στον Βόλο αλλά και την ευρύτερη περιοχή με τις Αρχές της πρωτεύουσας της Μαγνησίας να προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την πρωτοφανή κακοκαιρία. Ο Δήμαρχος Σκιάθου απεύθυνε αίτημα ώστε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αρκετές περιοχές της Λάρισας υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Λίγο πριν τις 11 εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους του Βόλου για απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Μισή ώρα αργότερα, με εντολή της αστυνομίας απαγορεύθηκε η κυκλοφορία και στο ορεινό οδικό δίκτυο του Βόλου.

Στον Βόλο, ηλικιωμένος κτηνοτρόφος, αγνώστων προς το παρόν στοιχείων, έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από τοιχίο σπιτιού λόγω κατολίσθησης, στην Αγία Αικατερίνη, την ώρα που προσπαθούσε μέσα στη θύελλα να φτάσει σε χώρο που είχε το κοπάδι με τα πρόβατά του. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, παρέλαβε τον άτυχο άνδρα, και διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πολλαπλά τραύματα εξαιτίας της καταπλάκωσης από τα χαλάσματα του τοίχου.

Υπάρχουν πληροφορίες για έναν ακόμα αγνοοούμενο κτηνοτρόφο που έχει παρασυρθεί από υπερχειλισμένο ρέμα, στον Άγιο Γεώργιο.

Σύμφωνα με την επιχειρηματία της περιοχής, Ηρώ Πρώια, η οποία ανέρτησε σχετικό βίντεο, έχουν εγκλωβιστεί αυτοκίνητα:  «Στείλτε βοήθεια ο κόσμος προσπαθεί να απεγκλωβίσει τα αυτοκίνητα από το πάρκινγκ με κίνδυνο να παρασυρθούν!!! Κοινοποιήστε δεν υπάρχει βοήθεια!!!». Το συγκλονιστικό βίντεο δείχνει το δρόμο να έχει μετατραπεί σε ποτάμι με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.


 

Στον Βόλο καταφθάνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις από Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα προς ενίσχυση των ήδη μεγάλων δυνάμεων του Βόλου τόσο με στελέχη όσο και με οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Έχουν γίνει περισσότερες από 120 αντλήσεις υδάτων από μονοκατοικίες και υπόγεια που πλημμύρισαν μέχρι τις 10.30 το πρωί.

Η κακοκαιρία παρουσιάζει επιδείνωση με μεγάλες ποσότητες νερού από τη συνεχή βροχόπτωση και ασταμάτητους κεραυνούς που συγκλονίζουν την περιοχή από τη νύχτα.

Μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τον χείμαρρο Κραυσίδωνα που βρίσκεται στα όριά του. Διασχίζει πυκνοκατοικημένες συνοικίες στον Βόλο σε μήκος πολλών χιλιομέτρων και το ύψος του νερού ξεπερνά πλέον τα 3 μέτρα.

Ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός, που μίλησε στους «Αταίριαστους» στον ΣΚΑΪ για την κατάσταση επικρατεί επισήμανε ότι η πυροσβεστική έχει δειχθεί περισσότερες από 150 κλήσεις από τη Μαγνησία

Το πρόβλημα στους δρόμους επιτείνεται κυρίως στο κέντρο, όπου από την συνεχόμενη καταιγίδα οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποταμία και έχουν ακινητοποιηθεί εκατοντάδες αυτοκίνητα στις λεωφόρους Λαμπράκη, Δημητριάδος, Ιάσονος, Αργοναυτών, Λαρίσης και Αθηνών και οι κάθετοι δρόμοι κατεβάζουν από τα ορεινά, λόγω τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού που δεν μπορεί να απορροφήσει το δίκτυο αποχέτευσης.

Κλειστές είναι σήμερα οι δημόσιες και οι δημοτικές Υπηρεσίες στον Βόλο και τη Μαγνησία λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την σφοδρή κακοκαιρία και τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Προβλήματα σημειώνονται και στην Λάρισα

Συνεχίζεται με ένταση η κακοκαιρία με τις έντονες βροχοπτώσεις και τους ανέμους στο νομό Λάρισας, με τα προβλήματα ήδη να κάνουν την εμφάνισή τους. Σε αρκετές περιοχές περιφερειακά της πόλης υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης, όπως και σε αρκετά χωριά του νομού. Επίσης έχουν καταγραφεί και πτώσεις δέντρων, χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Παράλληλα, σήμερα υπήρξε και ακινητοποίηση αυτοκινήτων εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων, στην οδό Καρδίτσης προς το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Λάρισας με τα συνεργεία του δήμου να βρίσκονται καθ’ οδόν στα σημεία, όπως και η πυροσβεστική, όπου χρειάζεται η συμβολή της.

Κλειστοί δρόμοι σε Μαγνησία και Λάρισα λόγω της κακοκαιρίας

Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και για το λόγο αυτό η αστυνομία σταμάτησε την κυκλοφορία των οχημάτων σε Λάρισα και Μαγνησία.  Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο προκάλεσε η καταρρακτώδης βροχή στη Θεσσαλία, με αποτέλεσμα η αστυνομία να προχωρήσει στη διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους της Λάρισας και Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ανά Διεύθυνση Αστυνομίας, έχει ως εξής:

  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, στα εξής σημεία:

στην επ.ο. Λάρισας Αγιάς στο ύψος από Δήμητρα έως Γερακάρι,
στην επ.ο. Βελίκας Αγιοκάμπου
στο ρεύμα ανόδου της οδού Υγείας από Καρδίτσης προς Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας.

  • ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία των οχημάτων, στα εξής σημεία:

στην Περιφερειακή οδό Βόλου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του κόμβου Φυτόκου έως τον κόμβο Μελισσατίκων,
στην Εθνική οδό Βόλου – Ζαγοράς (κάτω κλάδος) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από την διασταύρωσή της με την οδό Σταδίου μέχρι την Αγριά &
στην οδό Λαρίσης στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λάρισα από τη διασταύρωση με την οδό Αθηνών ως την οδό Νεαπόλεως.
Στην Περιφερειακή οδό Βόλου η κίνηση των οχημάτων προς Λάρισα πραγματοποιείται με εκτροπή στον κόμβο Φυτόκου από τις οδούς Φυτόκου – Δοξοπούλου – Ελ. Βενιζέλου – Περιφερειακή οδός Βόλου στο κόμβο Μελισσατίκων.

Η κίνηση των οχημάτων στις υπόλοιπες περιπτώσεις γίνεται από παρακείμενες οδούς.

Σκιάθος: Αίτημα να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Η κακοκαιρία είναι αρκετά ισχυρή από τις πρώτες πρωινές ώρες με έντονους κεραυνούς και έντονη βροχόπτωση. Τις πρώτες πρωινές ώρες πραγματοποιήθηκε απάντληση υδάτων στις Βίγλες και στις Κουκουναριές όπου και απεγκλωβίστηκαν δύο γυναίκες.

Στην περιφερειακή οδό από το ύψος της Τζανεριάς προς Κουκουναριές συστήνεται η διακοπή των άσκοπων μετακινήσεων καθώς έχουν εντοπιστεί μικρά κατολισθητικά και πλημμυρικά φαινόμενα.

Ενώ ο δρόμος προς Πλατανιά είναι κλειστός καθώς έχει εγκλωβιστεί αυτοκίνητο στη μέση χωρίς επιβαίνοντες.

Ο δρόμος από Κουκουναριές προς Αχλαδιά έχει κλείσει με παρουσία αστυνομικού οχήματος.

Ενώ πριν λίγη ώρα ο Δήμαρχος Σκιάθου απεύθυνε αίτημα ώστε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες

Με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού την ενημέρωσε για την καλή τουριστική χρονιά έκανε ιδιατερη αναφορά στην επικίνδυνες καιρικές συνθήκες που επικρατούν. «Σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τελείως ακραίο φαινόμενο που εστιάζεται αυτή τη στιγμή στη Μαγνησία και τον Βόλο, αλλά και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία και κάνω κι από εδώ μια έκκληση σε όλους τους πολίτες να υπακούουν στις εντολές της Πολιτικής Προστασίας», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Είναι δύσκολο να αντιμετωπίζουμε τέτοια φαινόμενα χωρίς τη συνεργασία των πολιτών τόνισε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κλιματική κρίση δεν αφορά το μέλλον, αφορά το παρόν. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, δεν χρειαζόμαστε την επιστήμη για να μας το επιβεβαιώσει, το επιβεβαιώνει δυστυχώς η ίδια η ζωή», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr, skiathoslife.gr,  magnesianews.gr

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων