29/09/2023 29/09/2023 Δραματική κατάσταση άφησε πίσω της η επέλαση της κακοκαιρίας Elias σε Θεσσαλία, Μαγνησία και Εύβοια που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Η νύχτα πέρασε ήρεμα, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα και τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης και φερτών υλικών. Ο Βόλος έχει μετατραπεί ξανά σε λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην...
29 Σεπτεμβρίου, 2023 - 10:56
Τελευταία ενημέρωση: 29/09/2023 - 11:14

Κακοκαιρία Elias: 200.000 στρέμματα κάτω από το νερό στη Μαγνησία – Ανυπολόγιστες ζημιές σε Βόλο, Λάρισα και Εύβοια

Διαδώστε:
Κακοκαιρία Elias: 200.000 στρέμματα κάτω από το νερό στη Μαγνησία – Ανυπολόγιστες ζημιές σε Βόλο, Λάρισα και Εύβοια

Δραματική κατάσταση άφησε πίσω της η επέλαση της κακοκαιρίας Elias σε Θεσσαλία, Μαγνησία και Εύβοια που δέχτηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής. Η νύχτα πέρασε ήρεμα, χωρίς έντονα καιρικά φαινόμενα και τα νερά έχουν υποχωρήσει αλλά πίσω έχουν μείνει τόνοι λάσπης και φερτών υλικών.

Ο Βόλος έχει μετατραπεί ξανά σε λασπότοπο, ενώ προβλήματα υπάρχουν τόσο στην ηλεκτροδότηση, όσο και στην υδροδότηση της πόλης. Σε επιφυλακή οι κάτοικοι σε κοινότητες του Παλαμά Καρδίτσας, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Στη Θεσσαλία ο όγκος νερού που έπεσε, σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, προσέγγισε κατά πολύ εκείνον της πρόσφατης κακοκαιρίας Daniel, ενώ στην Εύβοια, τα ύψη βροχής της κακοκαιρίας Elias που καταγράφηκαν από το Μαντούδι μέχρι την Ιστιαία ήταν μεγαλύτερα.

Ο Βόλος θυμίζει βομβαρδισμένη πόλη. Παρότι το νερό που δέχτηκε αθροιστικά η γη από την κακοκαιρία Daniel ήταν περισσότερο, εντούτοις η κακοκαιρία Elias, εκδηλώθηκε με πιο ραγδαίες και καταστροφικές βροχοπτώσεις. Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά τον φετινό Σεπτέμβριο στο Βόλο έβρεξε 100 φορές πάνω από το κανονικό: όσο βρέχει στην Αθήνα σε δυόμιση χρόνια!

Ο ποταμός Κραυσίδωνας υπερχείλισε και η πόλη βούλιαξε στα λασπόνερα για δεύτερη φορά. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν, πεζοδρόμια έσπασαν ενώ σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και το “Αχιλλοπούλειο” νοσοκομείο.

Αποκομμένος συγκοινωνιακά είναι και ο Άνω Βόλος, καθώς η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο της περιοχής, που θα κάνει καιρό να αποκατασταθεί. Σε αρκετά σημεία, η άσφαλτος άνοιξε στα δυο, σημειώθηκαν κατολισθήσεις και έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ. Μόνο στην πόλη του Βόλου έγιναν μέσα στο περασμένο 24ωρο πάνω από 312 διασώσεις.

Όλα τα προάστια του Βόλου με κατεύθυνση προς το παραλιακό Πήλιο δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα από το “κατέβασμα” μέσα από τα ρέματα στη θάλασσα χιλιάδων τόνους νερού και κατέστρεψαν δρόμους και κάθε είδους υποδομές. Στην Αγριά και τις Αλυκές, κάτοικοι που εγκλωβίστηκαν, ανέβηκαν στις ταράτσες για να σωθούν. Οι καταστροφές στην περιοχή είναι και πάλι ανυπολόγιστες. Αποκομμένη οδικά παραμένει όλη η περιοχή προς Αγριά, Άνω και Κατω Λεχώνια και όλο το Νότιο Πήλιο λόγω ολικής καταστροφής του δρόμου. Αυτοκίνητα βρίσκονται κάτω από τόνους λάσπης και φερτών υλικών.

Στο περιφερειακό της πόλης που οδηγεί στα χωριά του Πηλίου (Μακρυνίτσα, Πορταριά) ο ποταμός Άναυρος υπερχείλισε προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές στο οδικό δίκτυο. Τμήματα δρόμων «εξαφανίστηκαν» αφού τα ορμητικά νερά παρέσυραν το οδόστρωμα, διακόπτοντας την επικοινωνία μεταξύ τοπικών κοινοτήτων. Κάτοικοι είπαν στην κάμερα της ΕΡΤ πως είχαν να δουν τέτοιο πλημμυρικό φαινόμενο από το 1954. Μοναδικό θετικό σημάδι είναι πως αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε αρκετά μέρη.

Ο στρατός στο πλευρό των πληγέντων

Οι δρόμοι της Μαγνησίας έχουν ανοίξει σε πολλά σημεία ενώ ακόμη δεν μπορεί να αποκασταθεί η επικοικοινωνία με αρκετά χωριά. Ο στρατός επιχειρεί σε πολλά σημεία με την Φρόσω Παύλου να παρομοιάζει την κατάσταση σαν «σκηνικό πολέμου».

«Και σήμερα θέλει ιδιαίτερη προσοχή με τους οδηγούς να πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω των πιθανών κινδύνων που υπάρχει στο οδόστρωμα», είπε η ρεπόρτερ της ΕΡΤ περιγράφοντας τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Αρχών για να ανοίξουν τους δρόμους.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Σιγά σιγά ανοίγουν οι επιχειρήσεις στο Βόλο, με τους υπαλλήλους του δήμου να αρχίζουν να κάνουν σταδιακά αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη που προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της. Ο Παύλος Σαρόγλου, από το κέντρο της πόλης, λέει ότι πλέον το 70% του Βόλου έχει ρεύμα με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να επιχειρούν σε πολλά σημεία.

«Ένα 30% της πρωτεύουσας της Μαγνησίας παραμένει χωρίς ρεύμα», είπε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ λέγοντας ότι σε κεντρικά σημεία της πόλης έχουν τοποθετηθεί γεννήτριες για να βοηθήσουν στην ηλεκτροδότηση.

EUROKINISSI

Προβλήματα στην υδροδότηση

Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και με την υδροδότηση με τις τοπικές αρχές να διοργανώνουν δωρεάν διανομή εμφιαλωμένου νερού στη Νέα Ιωνία Βόλου, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Βασίλης Πολύμερος.

Την έλλειψη νερού βιώνουν για δεύτερη φορά, μετά την θεομηνία Daniel, οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, αφού νερό δεν υπάρχει πουθενά παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν τα συνεργεία της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου και της ΕΥΔΑΠ που συνδράμει, ώστε να αποκαταστήσουν έστω και μερικώς την υδροδότηση της πόλης.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας την Πέμπτη (28/9)μικρές ποσότητες νερού έγινε εφικτό να φτάσουν σε κάποιες περιοχές, αλλά χωρίς πίεση, ωστόσο με το πρώτο φως της ημέρας έγινε και πάλι διακοπή στην παροχή νερού.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «εφόσον ηλεκτροδοτηθεί η πόλη θα καταφέρουμε να θέσουμε σε λειτουργία υδραγωγεία που θα δώσουν νερό σε τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας. Θα χρειαστούμε όμως για την ολική επαναφορά περίπου 10 ημέρες. Δυστυχώς ότι καταφέραμε να δημιουργήσουμε μετά τον Daniel το κατέστρεψε η κακοκαιρία Elias και ξεκινάμε πάλι από την αρχή».

Δεκάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων

Συνολικά 1.820 κλήσεις έχει λάβει στην Π.Ε. Μαγνησίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 27 Σεπτεμβρίου έως τις 7 το πρωί της Πέμπτης (29/9), λόγω της κακοκαιρίας «Elias». Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα στις 7 το πρωί το Κέντρο Επιχειρήσεων του ΠΣ, έλαβε 10.503 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.814 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.579 άτομα.

Τεράστιες ζημιές σε Βόλο, Λάρισα και Εύβοια

Στη Λάρισα, οι δήμοι Δήμοι Κιλελέρ και Φαρσάλων έχουν πλημμυρίσει. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Σωτήριο του δήμου Κιλελέρ, που πνίγηκε στα νερά για τρίτη φορά -δύο φορές από την κακοκαιρία Daniel και μία από την κακοκαιρία Elias- και έχει εκκενωθεί από τους κατοίκους. Η κυκλοφορία στο χωριό γίνεται μόνο με τρακτέρ. Η παλαιά εθνική οδός παραμένει κλειστή. Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει επίσης η Υπέρεια Φαρσάλων καθώς και τα χωριά Νίκη και Αρμένιο καθώς τα νερά δεν λένε να υποχωρήσουν.

Και στη Λάρισα οι κάτοικοι συνεχίζουν τον Γολγοθά τους. Η στάθμη του νερού του Πηνειού έχει ανέβει, περίπου στα 4 μέτρα, αλλά το ανησυχητικό είναι ότι το νερό στον κάμπο της Λάρισας, σε ορισμένα σημεία, έχει ξεπέρασει τα 6 μέτρα και δεν έχει βρεθεί τρόπος να αποστραγγιστεί άμεσα. Ο μεγάλος πονοκέφαλος για την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλίας και Μαγνησίας είναι η λίμνη Κάρλα όπου 200.000 στρέμματα είναι ακόμη κάτω από τα νερά προκαλώντας τεράστιες καταστροφές στον πρωτογενή τομέα. Οι ειδικοί αναζητούν λύση ώστε να αποχωρήσουν τα νερά προς τον Παγασητικό αλλά όπως λένε είναι εξαιρετικά δύσκολο.

Aπό σήμερα τα σχολεία στη Θεσσαλία, μετά από τρεις εβδομάδες, ξεκινούν πλην των σχολείων που συνεχίζουν με τηλεκπαίδευση καθώς οι σχολικές αίθουσες είναι πλημμυρισμένες. Μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Elias τα οχήματα κινούνται πλέον κανονικά στην Εθνική Οδό Λάρισας – Κοζάνης και στην ΠΑΘΕ με τις αρχές να κάνουν έκκληση στους οδηγούς να μην αναπτύσουν μεγάλες ταχύτητες.

Πλημμύρισε η περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας

Με ροή καταφθάνει το νερό στoν Παλαμά Καρδίτσας που όσο περνούν οι ώρες βυθίζεται πάλι κάτω από τόνους υδάτων και λάσπης, για δεύτερη φορά, μετά τη θεομηνία Daniel.
Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κάτοικοι του Παλαμά Καρδίτσας εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Σοφαδίτη. Ο Νίκος Κοντορούσης περιγράφει ότι η περιοχή πλημμύρησε 30 ώρες μετά την τελευταία σταγόνα βροχής που έπεσε, θυμίζοντας μια τεράστια λίμνη.

«Αυτή η μαρτυρική κωμόπολη είναι απροστάτευτη και αν δεν σταματήσει η ροή του νερού σύντομα είναι πολύ πιθανό να εισβάλει στα σπίτια τους. Το έδαφος είναι κορεσμένο και δεν απορροφάει άλλο νερό», είπε περιγράφοντας μια αποκαρδιωτική εικόνα.

Η Ειρήνη Κυρίτση βρίσκεται στην περιοχή καταγράφοντας την καταστροφή στο θεσσαλικό κάμπο. Όπως είπε όλα τα χωριά είναι απροστάτευτα καθώς τα αναχώματα που είχαν σπάσει στον ποταμό Ενιπέα δεν είχαν προλάβει να τα αποκαταστήσουν με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εφόσον τους ζητηθεί.

Χωρίς ρεύμα και νερό στη βόρεια Εύβοια

Εικόνες καταστροφής καταγράφονται στην πολύπαθη βόρεια Εύβοια μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Elias. Πολλές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό μετά τις ζημιές που προκάλεσε στο δίκτυο η υπερχείλιση χειμάρρων. Το χρώμα της θάλασσας άλλαξε από τις λάσπες που κατέβηκαν από το βουνό, δρόμοι εξαφανίστηκαν, σπίτια και επιχειρήσεις πνίγηκαν στα λασπόνερα, ενώ φερτά υλικά από τα καμένα δάση δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα χωριά, αρκετά από τα οποία έχουν αποκλειστεί, όπως οι Γούβες.

«Πολλά από τα φερτά υλικά είναι καμένα» είπε ο ρεπόρτερ της ΕΡΤ περιγράφοντας την εικόνα ολικής καταστροφής στην περιοχή.

Και μπορεί αυτή η κακοκαιρία να τελείωσε αλλά από σήμερα, Παρασκευή ο άστατος καιρός θα επιστρέψει με βροχές. Προσοχή και πάλι θα πρέπει να επιδείξει η ανατολική Θεσσαλία και η ανατολική Στερεά, ενώ αναμένονται λίγες βροχές σε Εύβοια και Μαγνησία.

Ο Αλέξανδρος Μέμος βρίσκεται στις Ροβιές όπου οι καταστροφές είναι μεγάλες με τους κατοίκους με λάστιχα στα χέρια να προσπαθούν να βγάλουν τη λάσπη από τα σπίτια τους. Όσο περνούν οι ώρες έχουν αυξηθεί τα χωματουργικά μηχανήματα που προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους.

Η αγωνία των κατοίκων είναι μεγάλη για το εάν θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις ζημιές και να επιστρέψουν στην πρότερη τους ζωή, πριν από το πέρασμα της καταστροφικής θεομηνίας, με μια ηλικιωμένη κάτοικο να αναρωτιέται εάν θα καταφέρουν να γίνουν ξανά χωριό.

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, Φρόσω Παύλου, Παύλος Σαρόγλου, Aλέξανδρος Μέμος, Μάκης Νασιάδης, Ειρήνη Κυρίτση, Νίκος Κοντορούσης

Κεντρική φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΧΑΤΖΗΠΟΛΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ

Πηγή ertnews 

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων