23/10/2020 23/10/2020 Τα εγκώμια του Αγίου Δημητρίου, με τις τρεις στάσεις τους, ψάλλονται σήμερα στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα «Δημήτρια», μια λατρευτική πράξη που ζουν οι Θεσσαλονικείς κάθε χρόνο. «Η εβδομάδα πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου μας παραπέμπει στην Μεγάλη Εβδομάδα και η εορτή του Αγίου, στην Ανάσταση του Χριστού»,...
23 Οκτωβρίου, 2020 - 14:50
Τελευταία ενημέρωση: 23/10/2020 - 15:18

Κανονικά η δοξολογία του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Διαδώστε:
Κανονικά η δοξολογία του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη

Τα εγκώμια του Αγίου Δημητρίου, με τις τρεις στάσεις τους, ψάλλονται σήμερα στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα «Δημήτρια», μια λατρευτική πράξη που ζουν οι Θεσσαλονικείς κάθε χρόνο.

«Η εβδομάδα πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου μας παραπέμπει στην Μεγάλη Εβδομάδα και η εορτή του Αγίου, στην Ανάσταση του Χριστού», λέει στην εκπομπή «Η Επικαιρότητα στην Πεμπτουσία» και τη δημοσιογράφο Μαρία Γιαχνάκη ο συνεργάτης της εκπομπής, δημοσιογράφος Βασίλης Χάδος.

Στο ηχητικό απόσπασμα που θα ακολουθήσει θα τον ακούσετε, μάλιστα, να εξηγεί για ποιο λόγο ο Άγιος Δημήτριος απεικονίζεται κυρίως ως στρατιωτικός στην ελληνική ορθόδοξη αγιογραφία και πότε ακριβώς τον είδαν οι Θεσσαλονικείς μπροστά τους ως στρατιωτικό!

Όσον αφορά τις αλλαγές στις εορταστικές εκδηλώσεις και τις ακολουθίες των «Δημητρίων» στη Θεσσαλονίκη,έχουμε τις εξής πληροφορίες: «Λόγω των νέων μέτρων οι προγραμματισμένες αγρυπνίες θα γίνουν πιο σύντομες και θα περιοριστούν έως τις 11 το βράδυ. Ωστόσο, η δοξολογία θα τελεστεί κανονικά στον Άγιο Δημήτριο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης, με την ευκαιρία της εορτής επισημαίνεται ότι ο Άγιος Δημήτριος τιμάται ως πολιούχος και σε άλλα μέρη, ενώ η Οικουμενικότητα του Αγίου είναι ένα σημαντικό γνώρισμά του, που έγινε γνωστό από πολύ νωρίς. «Για του λόγου το αληθές, ακόμα και μη ορθόδοξοι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης ζητούν να προσκυνήσουν τον πολιούχο Άγιο της!», όπως μας πληροφορεί ο Βασίλης Χάδος.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων