13/07/2020 13/07/2020 Με την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας προχώρησε σε ανακοίνωση όπου επισημαίνει την έντονη καταδίκη από τη μεριά της Ευρώπης για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να αλλάξει το καθεστώς της ως μουσείο από την εποχή του...
13 Ιουλίου, 2020 - 18:54
Τελευταία ενημέρωση: 13/07/2020 - 20:22

Καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Εκ νέου συζήτηση της Τουρκικής παραβατικότητας

Διαδώστε:
Καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Εκ νέου συζήτηση της Τουρκικής παραβατικότητας

Με την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Δένδιας προχώρησε σε ανακοίνωση όπου επισημαίνει την έντονη καταδίκη από τη μεριά της Ευρώπης για την απόφαση του Τούρκου Προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να αλλάξει το καθεστώς της ως μουσείο από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ. 

Συγκεκριμένα ο κ. Δένδιας δήλωσε μεταξύ άλλων ότι: “Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της”.

Ακόμα αναφέρθηκε στο αίτημα της ελληνικής πλευράς για κυρώσεις στην Τουρκία από την Ε.Ε. αν συνεχίσει η γείτονος χώρα την παραβατική συμπεριφορά της ενώ υπερτόνισε στους έτερους συμμετέχοντες ότι θα καλέσει έκτακτο Συμβούλιο αν κλιμακωθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας. “Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της”.

Ενώ αναφέρθηκε και στην συζήτηση της τουρκικής παραβατικότητας στο επόμενο Συμβούλιο του Αυγούστου αλλά και στο τακτικό του Σεπτεμβρίου: “Η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση” σημείωσε στη δήλωση του ο κ. Νίκος Δένδιας.

Δείτε εδώ όλη τη δήλωση του κ. Δένδια.

Υπενθυμίζουμε ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16.00 ενώ ο ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ  είχε δηλώσει «Η Τουρκία είναι το σημαντικότερο θέμα της ατζέντας».

 Ενώ μετά το τέλος της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή σύνοδο κορυφής και η προκλητική ενέργεια της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Αύριο θα έρθει στη χώρας μας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, όπου θα έχει σειρά επαφών για να συζητήσει το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αναφέρθηκε στο θέμα της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και στις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να καταδικαστεί από την διεθνή κοινότητα η απόφαση για την Αγιά Σοφιά και να επιβληθούν κυρώσεις.

«»Η Ευρώπη, και γενικότερα η Δύση, οι απανταχού της γης Χριστιανοί και βεβαίως η Ελλάδα, βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση και ύβρη της Τουρκίας και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσα, υπογραμμίζοντας ότι «πρόκειται για ιστορικό λάθος και απέναντι σε αυτό οφείλει να αντιδράσει η παγκόσμια κοινότητα»

«Το ζήτημα δεν είναι ελληνοτουρκικό, αλλά παγκόσμιο και αυτή τη διάσταση αναδεικνύουμε σταθερά, τόσο πριν όσο και μετά την απόφαση Ερντογάν» επανέλαβε και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας. Επικοινώνησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, προς τον οποίον εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδος. Συζήτησε το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κι ανέλαβε το πρωτοβουλία επικοινωνίας και διαβούλευσης με ομολόγους του. Η Ελλάδα θεωρεί αναγκαίο να σταλεί στη γειτονική χώρα ισχυρό μήνυμα ότι κανένας δεν μπορεί να παραβιάζει ατιμώρητα τη διεθνή νομιμότητα, κι ότι ενέργειες κατάφωρα αντίθετες στις διεθνείς υποχρεώσεις και το διεθνές δίκαιο θα έχουν συγκεκριμένες συνέπειες».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης , ότι η Ελλάδα ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει έτοιμο κατάλογο ισχυρότατων μέτρων σε περίπτωση που η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και η Ευρώπη οφείλει να καταλάβει ότι έχει υποχρέωση να πάρει αποφάσεις για να βάλει φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Ερωτηθείς εν συνεχεία, για το περιεχόμενο των κυρώσεων, ο κ. Πέτσας απάντηση ότι ο κατάλογος των πιθανών μέτρων κατά της Τουρκίας, μπορεί να περιλαμβάνει, πολιτικές, διπλωματικές και φυσικά οικονομικές κυρώσεις: «Αυτές αναμένουμε να εξειδικευτούν μετά από πρόταση που αναμένουμε να υποβάλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα αρμόδια όργανά της τις επόμενες ημέρες» είπε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις επί του θέματος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια αργότερα  σήμερα, μετά την συνάντηση με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης ότι ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει τηλεφωνικές και δια ζώσοις επικοινωνίες με ομολόγους του, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο.

Κληθείς τέλος να απαντήσει για το αν η κυβέρνηση μελετά νομικές κινήσεις εναντίον της απόφασης για την Αγία Σοφία, υπογράμμισε ότι «εξετάζουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων