05/06/2019 05/06/2019 Μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού, αφού τα άλλα κόμματα αποχώρησαν από την συζήτηση αναμένεται να τεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφισε το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Παρά τις τροποποιήσεις, συνέπεια της δημόσιας διαβούλευσης, διατηρείται η κατάργηση των άρθρων περί βλασφημίας θρησκειών,...
05 Ιουνίου, 2019 - 14:00
Τελευταία ενημέρωση: 05/06/2019 - 14:01

Καταργούνται αύριο βλασφημία θρησκειών και περιύβριση νεκρών

Διαδώστε:
Καταργούνται αύριο βλασφημία θρησκειών και περιύβριση νεκρών

Μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού, αφού τα άλλα κόμματα αποχώρησαν από την συζήτηση αναμένεται να τεθεί αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφισε το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Παρά τις τροποποιήσεις, συνέπεια της δημόσιας διαβούλευσης, διατηρείται η κατάργηση των άρθρων περί βλασφημίας θρησκειών, και περιύβριση νεκρών.

Τα εν λόγω άρθρα έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στους Κόλπους της Εκκλησίας και μάλιστα με το θέμα αυτό είχε ασχοληθεί και η τελευταία Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η εφαρμογή τους αναμένεται να ξεκινήσει ήδη από την 1η Ιουλίου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, δηλαδή χωρίς να παρέχεται –όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις- κάποιο χρονικό περιθώριο προσαρμογής.

Και οι δύο Κώδικες θα ψηφιστούν με τη διαδικασία των Κωδίκων, δηλαδή θα ψηφιστούν ως ένα άρθρο σε μια συνεδρίαση της Βουλής.

Την αναγκαιότητα να ψηφιστούν οι νέοι Ποινικοί Κώδικες παρά την διαφωνία σχεδόν σύσσωμης της αντιπολίτευσης επισήμανε ο κ. Μιχάλης Καλογήρου αποσύροντας τις έμμεσες απειλές περι «παγώματος» της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Παράλληλα ο υπουργός Δικαιοσύνης επέλεξε να μην απαντήσει επι της ουσίας στην σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδας για τους νέους ποινικούς κώδικες αλλά να εκφράσει τον προβληματισμό του για την χρονική συγκυρία που δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση και να αμφισβητήσει τον ρόλο της Ενωσης. «Δεν ξέρω πόσοι είναι υπερ και πόσοι κατά αυτής της ανακοίνωσης και ποια είναι η άποψη του σώματος των εισαγγελέων» ανέφερε χαρακτηριστικά αμφιβάλλοντας για το αν η Ένωση εκπροσωπεί τους εισαγγελείς της χώρας.

Έσπευσε δε να εκφράσει την λύπη του για την αντίδραση των εισαγγελέων καθώς ο ίδιος έδωσε λύσεις σε προβλήματα που αντιμετώπιζαν λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών.

Να σημειωθεί ότι η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, ζητεί την απόσυρση των κωδίκων καθώς οι διατάξεις τους θα επιφέρουν «παραγραφές και μαζικές αποφυλακίσεις σε πληθώρα υποθέσεων, με τον κίνδυνο διασάλευσης της δημόσιας ασφάλειας αλλά και καλλιέργειας ευλόγου αισθήματος ατιμωρησίας στα θύματα εγκληματικών πράξεων».

«Η ανακοίνωση της ένωσης εισαγγελέων δεν ξέρω γιατί ήρθε την τελευταία στιγμή. Δεν ξέρω τους συσχετισμούς. Πόσοι είναι κατά ή υπέρ της ανακοίνωσης. Δεν ξέρω ποια είναι η άποψη του σώματος των εισαγγελέων» ανέφερε αρχικά ο υπουργός δικαιοσύνης για να προσθέσει: «Η Ένωση Εισαγγελέων δεν μένει μόνο σε παρατηρήσεις αλλά κάνει και υποδείξεις για το νομοθετικό έργο καθώς μας καλεί να το αποσύρουμε. Θυμάμαι πόσο συγκινήθηκε η κοινωνία και ο πολιτικός κόσμος και ζήτησε την αλλαγή του κώδικα όταν συνελήφθη μια καθαρίστρια. Απέναντι σε όλο αυτό πρέπει να δώσουμε συγκεκριμένες εξηγήσεις. Έρχεται σήμερα η Ένωση Εισαγγελέων και καταγγέλλει τι; Ότι θέλει η κυβέρνηση να αρχειοθετήσει υποθέσεις; Λυπάμαι γιατί είχα καλή σχέση με όλες τις ενώσεις και δώσαμε λύσεις για την επούλωση των πληγών που δημιουργήθηκαν από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς».

Τέλος, εκτίμησε ότι «η αντιπολίτευση δεν αναλαμβάνει την δημοκρατική και κοινοβουλευτική ευθύνη σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση και οι απόντες παίρνουν δικαίωμα να δημιουργήσουν παιχνίδια σκοπιμότητας μετά την ψήφιση των κωδίκων. Θα μιλούν με σεβασμό για τα μέλη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών αλλά θα λένε ότι υποτάχθηκαν σε σκοπιμότητες της κυβέρνησης και θα εμφανίζονται αμείλικτοι σε αυτή την πρωτοβουλία και στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό παιχνίδι. Σήμερα ο κ. Παπαθεοδώρου αποκάλεσε υποταγμένη την νέα ηγεσία της δικαιοσύνης. Η καλύτερη απάντηση είναι η καθαρή ανάληψη ευθύνης λαμβάνοντας όμως και τα απαραίτητα μέτρα για να μην εμφανιστούμε για μια ακόμα φορά εκτεθειμένοι».

Να σημειωθεί ότι οι Κώδικες ψηφίστηκαν από την αρμόδια επιτροπή και αύριο θα εισαχθούν στην Ολομέλεια

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων