08/10/2022 16/10/2022 Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια προκλητική φιέστα άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προκαλώντας το αίσθημα του κυπριακού λαού. Μάλιστα άνοιξε και με ωράριο την παραλία της πόλης. Της Δέσποινας Σωτηρίου   Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν γύρω...
08 Οκτωβρίου, 2022 - 17:24
Τελευταία ενημέρωση: 16/10/2022 - 20:23

Κατεχόμενα: Δύο χρόνια από το προκλητικό άνοιγμα της Αμμοχώστου οι προκλήσεις συνεχίζονται

Διαδώστε:
Κατεχόμενα: Δύο χρόνια από το προκλητικό άνοιγμα της Αμμοχώστου οι προκλήσεις συνεχίζονται

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με μια προκλητική φιέστα άνοιξε το παραλιακό μέτωπο της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και προκαλώντας το αίσθημα του κυπριακού λαού. Μάλιστα άνοιξε και με ωράριο την παραλία της πόλης.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν γύρω από την πύλη, που φυλασσόταν από την τουρκοκυπριακή αστυνομία, για να περπατήσουν στον φρεσκοστρωμένο δρόμο από άσφαλτο που οδηγεί στην παραλία, που κάποτε υπήρξε το στολίδι του τουριστικού θέρετρου της Αμμοχώστου. Ο δρόμος ήταν περιφραγμένος με ταινία απαγόρευσης κυκλοφορίας, προκειμένου οι πεζοί να μην προσεγγίσουν τα σπίτια με τα σπασμένα παράθυρα και τις κλειστές επιχειρήσεις. Πολλά από τα εγκαταλελειμμένα κτίρια είναι πλέον καλυμμένα από βλάστηση.

 

Νέες προκλήσεις

Την περασμένη Τετάρτη ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι το επόμενο βήμα θα είναι το άνοιγμα δημοσίων κτιρίων, προσθέτοντας ότι στις 8 Οκτωβρίου 2022 που είναι η δεύτερη επέτειος του ανοίγματος της πόλης, θα πραγματοποιηθεί εορτασμός με συναυλία. Για τη δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ότι «δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ο Τατάρ είπε «ας μιλάει ο καθένας ανάλογα με το μπόι του».

Σε συνέντευξή του στην Χουριέτ που παραχώρησε από το Βαρώσι, ο Τατάρ ανέφερε ότι «το Βαρώσι με δύο υπέροχες παραλίες πλέον δεν είναι ‘πόλη φάντασμα’, είναι μια πόλη μουσείο». «Περιμέναμε 47 χρόνια να υπάρξει συμφωνία. Δεν υπήρξε, οι Ελληνοκύπριοι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες. Ήταν δικαίωμά μας να ανοίξουμε το Βαρώσι, το κάναμε. Παρά την πανδημία, ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν το Βαρώσι ξεπέρασε τις 750 χιλιάδες», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «τα οικόπεδα ανήκουν σε βακούφια από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, μερικά από τα κτίρια που είναι χτισμένα σε αυτά ανήκουν σε Ελληνοκύπριους και Βρετανούς. Υπάρχουν και δημόσια κτίρια. Γι’ αυτό το θέμα, υπάρχει η Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας. Όσοι θέλουν πίσω την ακίνητη περιουσία τους θα πρέπει να κάνουν αίτηση σε αυτή την επιτροπή με τον τίτλο ιδιοκτησίας τους».

«Το επόμενο στάδιο στο Βαρώσι μπορεί να είναι το άνοιγμα ορισμένων δημόσιων κτιρίων. Τον δεύτερο χρόνο των εγκαινίων του στις 8 Οκτωβρίου 2022, στις 12:00 ακριβώς, θα δώσουμε δώρο στον πρώτο που θα έρθει και θα το γιορτάσουμε με μια συναυλία. Η πιο όμορφη παραλία στον κόσμο. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Βρίσκω ηρεμία, προσπαθώ να έρχομαι συχνά», είπε ο Ερσίν Τατάρ.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Νίκου Αναστασιάδη ότι «δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια», ο Τατάρ είπε «ας μιλάει ο καθένας ανάλογα με το μπόι του». «Εάν χρειαστεί, η Δημοκρατία της Τουρκίας μπορεί να στείλει πρόσθετες στρατιωτικές ενισχύσεις εντός μίας ώρας. Ούτε εμείς ούτε η Δημοκρατία της Τουρκίας έχουμε βλέψεις για την άλλη πλευρά. Το μόνο που θέλουμε είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με ασφάλειά, ειρήνη και ηρεμία», ανέφερε.

 

Οι Ρώσοι τουρίστες

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει απευθείας πτήση από τη Ρωσία στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «ορισμένες εταιρείες προσπάθησαν να πάρουν άδεια για αυτό. Έχουμε κι εμείς μια αίτηση». «Πραγματοποιούμε διαβουλεύσεις για να αποφύγουμε διπλωματικά και πολιτικά προβλήματα. Ήδη, τουρίστες από κάθε χώρα έχουν την ευκαιρία να έρθουν μέσω της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Τατάρ είπε ακόμη ότι θέλει να εκφράσει την απογοήτευσή του για την Βρετανία. «Ο πρίγκιπας Κάρολος έγινε βασιλιάς, ο πατέρας του είναι Έλληνας. Τρέφει θαυμασμό για τους Έλληνες. Αλλά ο λαός της Βρετανίας γνωρίζει την αλήθεια και η Βρετανία αδικεί τους δικούς της ανθρώπους», υποστήριξε.

 

Τελεσίγραφο στην UNFICYP

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP) πρέπει να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος μέσα σε ένα μήνα, αλλιώς να αποχωρήσει, ζητά με τελεσίγραφό της η κυβέρνηση στα Κατεχόμενα.

Σε δηλώσεις του στην Hurriyet, ο «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, Ταχσίν Ερτογρούλογλου, είπε μεταξύ άλλων ότι, αν η UNFICYP δεν συνάψει συμφωνία με το ψευδοκράτος, θα πρέπει να αποχωρήσει.

«Η φιλοξενία τελείωσε: ή υπογράφουν μια στρατιωτική συμφωνία με την “ΤΔΒΚ” ή θα αποχωρήσουν» τόνισε.

Στις δηλώσεις του ο Ερτογρούλογλου είπε ακόμη ότι με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ΕρσίνΤατάρ στην Νέα Υόρκη συναντήθηκαν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων Ζαν Πιερ Λακρουά και, αφού τους υπέβαλαν το προσχέδιο για τη «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» (SOFA), τους ανέφεραν ότι θα κάνουν νέα βήματα για την αναγνώριση.

«Είπαν ότι θα απαντήσουν το συντομότερο δυνατό, αλλά εμείς τους δώσαμε έναν επιπλέον μήνα. Ως ‘ΤΔΒΚ”, τούς λέμε ξεκάθαρα “κοιτάξτε, δεν είναι η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση που θα εγκρίνει την αποστολή σας στην “ΤΔΒΚ”, είμαστε εμείς. Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε. Ακόμα κι αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν θα διστάσουμε ποτέ να κάνουμε τα βήματα που πρέπει. Μετά το 1974, ζούμε με τη ασφάλεια του τουρκικού στρατού, εάν οι στρατιωτικοί του ΟΗΕ εγκαταλείψουν την “ΤΔΒΚ”, θα φύγουν».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων