25/09/2022 25/09/2022 Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες που η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Ντιγιαλόγκ», έγραφε σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ντροπιαστικό» για τη βεβήλωση του κοιμητηρίου στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας, γκρεμίστηκαν οι τοίχοι, έσπασαν οι ταφόπετρες και ο χώρος μετατράπηκε σε ερείπιο. Της Δέσποινας Σωτηρίου   Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι το κοιμητήριο ανήκει στη «δικαιοδοσία» του...
25 Σεπτεμβρίου, 2022 - 9:58
Τελευταία ενημέρωση: 25/09/2022 - 9:43

Κατεχόμενα: Ζητούν αναγνώριση από τους «αδελφούς μουσουλμάνους» και συνεχίζουν τις βεβηλώσεις της ορθόδοξης κληρονομιάς

Διαδώστε:
Κατεχόμενα: Ζητούν αναγνώριση από τους «αδελφούς μουσουλμάνους» και συνεχίζουν τις βεβηλώσεις της ορθόδοξης κληρονομιάς

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες που η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Ντιγιαλόγκ», έγραφε σε δημοσίευμά της υπό τον τίτλο «Ντροπιαστικό» για τη βεβήλωση του κοιμητηρίου στο κατεχόμενο Νέο Χωριό Κυθρέας, γκρεμίστηκαν οι τοίχοι, έσπασαν οι ταφόπετρες και ο χώρος μετατράπηκε σε ερείπιο.

  • Της Δέσποινας Σωτηρίου

 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμα ότι το κοιμητήριο ανήκει στη «δικαιοδοσία» του «δήμου» Κυθρέας, και γράφει ότι έγιναν παράπονα από Ελληνοκύπριους που είδαν καταστραμμένους τους τάφους των συγγενών τους και δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν και οι ίδιοι στην διόρθωση της κατάστασης.

Μέσα στο επιθετικό αυτό κρεσέντο, και την προκλητική ρητορική από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το ψευδοκράτος επιστρατεύει τους «μουσουλμάνους αδελφούς».

Ο αποκαλούμενος ως υπουργός Εξωτερικών των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου με ομιλία του στο Ετήσιο Συντονιστικό Συνέδριο των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ), το οποίο συνήλθε στη Νέα Υόρκη ζήτησε την αναγνώριση της βόρειας Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «υπουργείου εξωτερικών», ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι οι Τουρκοκύπριοι απαιτούν την επίσημη αναγνώριση της «τδβκ» και επιβεβαίωση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους, δηλαδή την κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του «τουρκοκυπριακού κράτους».

Ακόμη, σημείωσε ότι έχουν χαθεί περισσότερα από 50 χρόνια στις διαπραγματεύσεις για ομοσπονδία στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά διακήρυξε ότι ήρθε η ώρα να διερευνηθούν άλλες επιλογές στην Κύπρο μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά τον Ιούλιο του 2017.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι αναμένουν από τα κράτη μέλη του OIΣ να λάβουν γρήγορα συγκεκριμένα βήματα για να αναγνωρίσουν επίσημα την «τδβκ» και να δημιουργήσουν σχέσεις με το τουρκοκυπριακό κράτος για να βοηθήσουν «στην υπέρβαση των απάνθρωπων περιορισμών και εμπάργκο που επιβάλλονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, μια ευκαιρία να δοθεί στους Τουρκοκυπρίους η θέση που τους αρμόζει μεταξύ των μουσουλμάνων αδελφών τους στις εκδηλώσεις που θα διοργανώσει ο OIΣ στο μέλλον».

 

Ο Κύπριος πρόεδρος απαντά στις προκλήσεις Ερντογάν

Τις «αλήθειες» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατέρριψε μία προς μία ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στις καθημερινές απειλές της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και συγκεκριμένα την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, κόντρα σε κάθε διεθνή νόμο και κανόνα, καθώς και τις δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη του ελληνικού εναέριου χώρου, προσθέτοντας ότι η Τουρκία, κατέχει το 37% του νησιού του, της Κύπρου, με στρατό.

«Για ποιες αλήθειες μιλάει ο κ. Ερντογάν; Για την αλήθεια ότι το ένα τρίτο των Κυπρίων αναγκάστηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους και να ζουν αλλού; Για την αλήθεια ότι ο κ. Ερντογάν δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που του προτείνει ο ΟΗΕ για ένα κράτος;», πρόσθεσε και ζήτησε από τους προέδρους των κρατών να λάβουν σοβαρά υπόψιν τους τις ενέργειες της Τουρκίας, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.

«Η ελληνοκυπριακή κοινότητα έχει καταβάλει και θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών, με στόχο την επίτευξη λύσης βασισμένης στα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Θα ήθελα να δω την πατρίδα μου, ενωμένη, τις δύο πλευρές να ζουν και να εξελίσσονται μαζί. Για ένα καλύτερο και πιο σταθερό μέλλον για την ανθρωπότητα».

Οταν αποφάσεις ή ψηφίσματα που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο δεν πρόκειται να εφαρμοστούν ή να επιβληθούν, τότε αυτό, δικαίως, θα μπορούσε να εκληφθεί ως ενθάρρυνση ή ακόμη και επιβράβευση της αυθαιρεσίας, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσφωνώντας την 77η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Εξέφρασε την απογοήτευσή του για τα όσα ισχυρίστηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενώ παρέθεσε και τους κύριους λόγους για την έλλειψη αποτελεσματικότητας και για την αδυναμία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να ανταποκριθεί στις προσδοκίες δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

 

Λεηλασίες και βεβηλώσεις

Την περασμένη εβδομάδα έγινε επίσης γνωστό ότι ο ναός του Αγίου Λουκά στην Αμμόχωστο έχει μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων και σκουπιδότοπο. Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε πρόσφατο δημοσίευμά της στις 19 Σεπτεμβρίου, η Τουρκοκυπριακή Εφημερίδα Κιπρίς, η οποία επισημαίνει ότι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται κοντά στο ναό ρίχνουν σκουπίδια χωρίς να τους εμποδίσει κανείς.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στο προαύλιο της εκκλησίας στα κατεχόμενα έχει δημιουργηθεί γκαράζ. Επιτήδειοι έχουν καρφώσει καρφιά στον τοίχο της και έχουν στερεώσει λαμαρίνες.

«Μέσα στην εκκλησία, που είναι γεμάτη με αγριόχορτα και σκουπίδια, βρίσκονται εκατοντάδες ελαστικά μοτοσικλετών, πολλές μοτοσικλέτες προς επισκευή, εξαρτήματα, άδειες μπουκάλες και κουτιά», αναφέρουν οι κάτοικοι ζητώντας να καθαριστεί άμεσα η εκκλησία. Ζητούν μάλιστα την τιμωρία των καταπατητών.

 

Μεγάλες καταστροφές

Το 2009 η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι, κατέγραψε τις καταστροφές και τις λεηλασίες που υπέστησαν τα θρησκευτικά μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο και τα στοιχεία που είχαν δοθεί τότε στη δημοσιότητα ήταν σοκαριστικά. Από τότε ως σήμερα δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα.

Λείψανα αγίων, χιλιάδες εικόνες της Ορθόδοξης εκκλησίας, χειρόγραφα, ψηφιδωτά είχαν κλαπεί από τον στρατό.

Στην έκθεσή της άλλωστε η Αμερικανική Επιτροπή Ελσίνκι σημείωνε τότε ότι «τα θρησκευτικά και πολιτιστικά μνημεία στα Κατεχόμενα διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο»

Πολύ σύντομα μάλιστα έγινε γνωστό ακόμη και στις διεθνείς οργανώσεις ότι τα περισσότερα κατέληξαν σε διεθνείς δημοπρασίες με αγοραστές μεγάλα ονόματα συλλεκτών. Η έρευνα μάλιστα ήταν πολύ αποκαλυπτική όταν χρειάστηκε να δωθεί μια κατάσταση με τις καταστροφές και τις λεηλασίες:

Εκατοντάδες εκκλησίες γύρω στις 500 έχουν λεηλατηθεί από τούρκους στρατιώτες όπως αναφέρουν οι καταγραφές

-133 εκκλησίες και μοναστήρια έχουν βεβηλωθεί.

-15.000 εικόνες, από τις οποίες 3.500 βυζαντινές, έχουν κλαπεί.

-77 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τεμένη.

-28 εκκλησίες χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό ως αποθήκες και ως… πολυβολεία.

Αρκετές εκκλησίες χρησιμοποιούνται ακόμη από τις κατοχικές δυνάμεις ως νοσοκομεία.

-15 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε στάβλους.

-20 εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε μπαράκια, καφετέριες, νυχτερινά κέντρα και καζίνα!

– 1 εκκλησία, αυτή του Σωτήρος στο χωριό Χρυσηλίου, έχει μετατραπεί σε… νεκροτομείο.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων