08/04/2021 08/04/2021 Καθοριστικές θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, μετά και ο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου αλλά και των λυκείων, καθώς εν πολλοίς αναμένεται να κρίνουν και το πλαίσιο περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πως θα λειτουργήσουν οι ναοί το Πάσχα, με την Εκκλησία...
08 Απριλίου, 2021 - 8:11
Τελευταία ενημέρωση: 08/04/2021 - 8:12

Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα: Τι προτείνει η Εκκλησία – Τι προβληματίζει το Μαξίμου

Διαδώστε:
Καθοριστικές οι επόμενες ημέρες για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα: Τι προτείνει η Εκκλησία – Τι προβληματίζει το Μαξίμου

Καθοριστικές θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για την εξέλιξη της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, μετά και ο άνοιγμα του λιανικού εμπορίου αλλά και των λυκείων, καθώς εν πολλοίς αναμένεται να κρίνουν και το πλαίσιο περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχει έντονος προβληματισμός για το πως θα λειτουργήσουν οι ναοί το Πάσχα, με την Εκκλησία να διαμηνύει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχτεί το περσινό σενάριο, με τις κεκλεισμένων των θυρών ακολουθίες.

Τη θέση αυτή, αλλά και τη δέσμευση ότι θα πράξει ό,τι χρειάζεται προκειμένου να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυτό εκφράστηκε και κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χθες και προχθές, με τους Ιεράρχες να ανακοινώνουν ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας με την κυβέρνηση αναφορικά με τις ημέρες του Πάσχα.

“Η ΔΙΣ απεφάσισε την συνεργασία με τις αρμόδιες Αρχές, ως προς την εξεύρεση της καλύτερης λύσης για την λειτουργία όλων των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραιτήτων υγειονομικών μέτρων”  αναφέρει σε μια λιτή ανακοίνωση, την οποία ανέγνωσε στην κάμερα του Πρακτορείου Ορθοδοξία ο εκπρόσωπος της ΔΙΣ, Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ope.gr η Εκκλησία προτείνει στην κυβέρνηση για τις ημέρες του Πάσχα, όλοι οι ναοί και οι μονές να είναι ανοικτοί για τους πιστούς κατά τη διάρκεια των Ιερών Ακολουθιών (όχι μόνο οι κεντρικοί κάθε δήμου, όπως ισχύει σήμερα). Επίσης, εισηγείται να επιτραπεί η παρουσία έως και 50 ατόμων (από 20 που ισχύει) τηρουμένης της συγκεκριμένης αναλογίας ανά τετραγωνικά μέτρα και των ενδεδειγμένων αποστάσεων.
Επίσης, στις προτάσεις της προς το Μαξίμου περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη να επιτραπεί η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο, με αποστάσεις, ώστε περισσότεροι πιστοί να μπορούν να παρακολουθήσουν τις Ιερές Ακολουθίες.
Εξάλλου, οι επιδημιολόγοι υπογραμμίζουν ότι στους εξωτερικούς χώρους, όταν τηρούνται αποστάσεις και ο κόσμος φορά μάσκες, ο ιός δεν μεταδίδεται με τον ίδιο ρυθμό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τέλος, η Εκκλησία προτείνει να τελεστεί η περιφορά του Επιταφίου γύρω από τον κάθε ναό και η Ανάσταση σε εξωτερικό χώρο.

ΟΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ

Από την πλευρά του Μαξίμου τώρα, πηγές αναφέρουν ότι, υπάρχει έντονη ανησυχία για συνωστισμό έξω από τις εκκλησίες κυρίως κατά τη διάρκεια τους Επιταφίου και της Ανάστασης.
Σε κάθε περίπτωση, όπως ανακοίνωσε και η ΔΙΣ, υπάρχει επικοινωνία κυβέρνησης- Εκκλησίας για το θέμα αυτό και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την εβδομάδα πριν από την Κυριακή των Βαΐων. Τότε θα συνεδριάσει εκ νέου η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και θα αποτιμήσει τα μέτρα, καθορίζοντας και τη στάση της.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων