17/06/2021 18/06/2021 Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου το κοινό αίτημα που υπέβαλαν προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχειρίσεων Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Καβάλας, με θέμα την κατ’ εξαίρεση χορήγηση ειδικής αδείας για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης λιτανείας «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ»...
17 Ιουνίου, 2021 - 14:10
Τελευταία ενημέρωση: 18/06/2021 - 8:34

ΚΑΒΑΛΑ: Κοινό αίτημα προς τον Νίκο Χαρδαλιά για την λιτανεία του Αγίου Παύλου

Διαδώστε:
ΚΑΒΑΛΑ: Κοινό αίτημα προς τον Νίκο Χαρδαλιά για την λιτανεία του Αγίου Παύλου

Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου το κοινό αίτημα που υπέβαλαν προς τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχειρίσεων Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Καβάλας, με θέμα την κατ’ εξαίρεση χορήγηση ειδικής αδείας για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης λιτανείας «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» το απόγευμα της Δευτέρας 28 Ιουνίου 2021 στο πλαίσιο του διπλού εορτασμού του Πολιούχου Αγίου Αποστόλου Παύλου και των «Ελευθερίων».

Το αίτημα – όπως επισημαίνουν η Ιερά Μητρόπολη και οι τοπικές αρχές – “βασίζεται στο γεγονός ότι στην πόλη μας ήδη τα δεδομένα στοιχεία για την πανδημία βάσει των σχετικών ανακοινώσεων οδηγούνται σε ελάχιστα ποσοστά επικινδυνότητος”.

Παράλληλα, εκφράζουν την άποψη ότι “η μη πραγματοποίηση της πορείας – λιτανείας της ιεράς Εικόνος του πολιούχου μας ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, και εφ΄ όσον μέχρι της 28ης Ἰουνίου ε.έ. επικρατούν οι παρούσες υγειονομικές συνθήκες, θα προσβάλη το θρησκευτικό συναίσθημα και θα δοκιμάση την ανάγκη της ενισχύσεως της ιστορικής μνήμης, ενώ προφανώς θα δημιουργήση ερωτήματα περί ενδεχομένης επιλεκτικής αυστηρότητος και αναιτίου ανασταστώσεως των συνειδήσεων των συμπολιτών μας και όχι μόνον”.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ, ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ:

Από το Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου και σε συνέχεια κοινής συνεντεύξεως τύπου που παρεχώρησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Στέφανος με τον αξιότιμο Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας κ. Κων/νο Αντωνιάδη και τον αξιότιμο Δήμαρχο Καβάλας κ. Θεόδωρο Μουριάδη στην αίθουσα του Δημοτικοῦ Συμβουλίου Καβάλας, με θέμα το εορταστικό πρόγραμμα για τα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2021», δίδεται στην δημοσιότητα το κοινό αίτημα που υπέγραψαν και υπέβαλαν προς τον αξιότιμο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Διαχειρίσεων Κρίσεων κ. Νικόλαο Χαρδαλιά, η Αντιπεριφέρεια Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου και ο Δήμος Καβάλας, με θέμα την χορήγηση ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ για την πραγματοποίηση της καθιερωμένης επετειακής λιτανείας «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» το απόγευμα της Δευτέρας 28.06.2021, στο πλαίσιο τοῦ διπλού εορτασμού του Προστάτου και Πολιούχου μας Αγίου Αποστόλου Παύλου και των «Ελευθερίων» της Καβάλας.

 

Ἀριθμ. πρωτ. 155161/436           Ἀριθμ. πρωτ. 328   Ἀριθμ.πρωτ. 16231

 

                                    Καβάλα 16.06.2021.-

 

Αξιότιμο Κύριο

Νικόλαο Χαρδαλιά, Υφυπουργό

Πολιτικής Προστασίας & Διαχειρίσεως Κρίσεων

Παν. Κανελλοπούλου 4 – 101 77 Αθήνα

 

Κύριε Ὑπουργέ,

 

Με το έγγραφό μας αυτό και εν όψει της διπλής τοπικής επετείου, ήτοι της εορτής του Φωτιστού καί Πολιούχου μας Aγίου Aποστόλου Παύλου και των «Ελευθερίων» της πόλεως της Καβάλας, Σάς δηλώνομε, ως συνδιοργανωτές του επετειακού αυτού εορτασμού και ως νόμιμοι εκπρόσωποι:

α) της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου,

β) της Αντιπεριφερείας ΠΕ Καβάλας, και

γ) του Δήμου Καβάλας,

την από κοινού εκπεφρασμένη πρόθεσή μας να συμπεριλάβωμε στο υπό κατάρτιση εορταστικό πρόγραμμα, μεταξύ των άλλων εκδηλώσεων, και την Λιτάνευση της ιεράς Εικόνος του αγίου Παύλου στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» ανά τις κεντρικές οδούς της Καβάλας.

Η εν λόγω ιερά πομπά πραγματοποιείται, κατά τα ειωθότα, την παραμονή της Εορτής (28η Ιουνίου) μετά την ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού και εκκινεί στις 20.30 από τον Καθεδρικό ιερό Ναό του αγίου Αποστόλου Παύλου Καβάλας και διέρχεται τις κεντρικές οδούς Ομονοίας & Ναυάρχου Κουντουριώτου για να καταλήη στον παρά τον επονομαζόμενο «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ» κεντρικό Λιμένα της Καβάλας ιερό ΤόποΜνημείο της Αφίξεως του Αποστόλου Παύλου στην Νεάπολη (σημερινή Καβάλα), όπου αναπέμπεται υπαιθρίως ειδική ευχαριστιακή προσευχή με αρτοκλασία και με εγκωμιαστικό λόγο προς τιμήν του προστάτου και ευεργέτου της τοπικής μας Εκλησίας αγίου Αποστόλου Παύλου, με την παρουσίᾳ του ιερού Κλήρου και του Λαού και των εκπροσώπων των πολιτειακών και στρατιωτικών Αρχών και των Φορέων της Πόλεως και της Περιφερείας. Σημειωτέον, ότι στον εφετινό εορτασμό προσεκλήθη και θα συμμετάσχη, ως εξαιρετικώς τιμώμενο πρόσωπο, ο συντοπίτης μας Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος. Εξ αφορμής, άλλωστε, αυτής της επετειακής συγκυρίας στον συγκεκριμένο ιερό τόπο, τον Ιούνιο του 2019 και εν όψει, τότε, των εθνικών εκλογών, είχαμε την εξαιρετικὴ τιμὴ τῆς υψηλής παρουσίας του σημερινού Εξοχωτάτου Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την οποία επεφυλάξαμε την δημοσία απονομή σε αυτόν του τιμητικού μεταλλίου του Αποστόλου Παύλου ενώπιον πλήθους κόσμου και με τη δέουσα προβολή του γεγονότος.

Η ούτω περιγραφομένη περιδιάβαση Κλήρου και Λαού της συμβολικής αυτής διαδρομής στα «ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ», όπως επισημαίνεται στην συνημμένη έγχρωμη αποτύπωση των οδών,  από το εχθές της Εκκλησίας των Φιλίππων προσδιορίζει ασφαλώς και την κοινή πορεία στο μέλλον. Με τον τρόπο αυτό οι περιορισμοί του τόπου και του χρόνου αφανίζονται και βιώνεται άμεσα και εκπληκτικά από τους πιστούς κάθε εποχής το παρελθόν ως παρόν, ενώ ταυτόχρονα προσεγγίζονται εύκολα οι ρίζες και οι πηγές της πίστεως και απολαμβάνονται οι λυτρωτικοί καρποί της ιεράς μεθέξεως. Όλη η ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, της Νεαπόλεως (σημερινής Καβάλας) και των αρχαίων Φιλίππων κατέχει τα «πρωτεία τιμῆς», ως η πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ελλάδα και την Ευρώπη και η οποία ιδρύθηκε από τον Απόστολο Παύλο, τα ΒΗΜΑΤΑ του οποίου διέβησαν για πρώτη φορά στην ανθρωπίνη ιστορία το ευρωπαϊκὸ έδαφος της Ελλάδος και της ελληνίδος γής της Μακεδονίας.

Όπως γνωρίζετε, πάντα τα ανωτέρω υψηλά και σπουδαία, κατά το παρελθόν έτος 2020 ανεστάλησαν, λόγω των θεσπισθέντων εκτάκτων μέτρων προστασίας της δημοσίας υγιείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικρατείας, που δεν άφησαν ανεπιρρέαστη και την περιοχή μας. Όλοι όμως υπομείναμε τις δυσκολίες και τηρήσαμε με πιστότητα, κατά το δυνατόν, τους περιορισμούς συντασσόμενοι στον κοινό αγώνα για την αντιμετώπιση των εκτάκτων και δυσκόλων συνθηκών.

Με δεδομένο, ότι κατά την παρούσα χρονική περίοδο και τουλάχιστον έως την 21.06.2021, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Δ1α/ Γ.Π. οικ. 36587/10-6-2021 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 2476/10-6-2021), στα υπό του αρμοδίου Υπουργείου Υγείας λαμβανόμενα προστατευτικά μέτρα αποτροπής της εξαπλώσεως της λοιμικής νόσου εξακολουθεί να υπάρχη η πρόβλεψη, ότι «αναστέλλεται σε όλη την επικράτεια η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χώρων θρησκευτικής λατρείας», 

 

ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

 

την ΧΟΡΗΓΗΣΗ,ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ και εφ’ όσον εξακολουθήσουν οι περιορισμοί στις θρησκευτικές τελετές που πραγματοποιούνται μέσω πομπής εκτός των ιερών Ναών,

 

ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

 

για την πραγματοποίηση της επετειακής λιτανείας της ιεράς Εικόνος του αγίου Αποστόλου Παύλου στην πόλη της Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 28.06.2021 δια των οδών Ομονοίας & Ναυάρχου Κουντουριώτου με κατάληξη τον ιερό ΤόποΜνημείο του Αποστόλου Παύλου για την επ’ αυτού υπαίθρια προσευχή και την απόληξη της Τελετής. Το αίτημά μας αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι στην πόλη μας ήδη τα δεδομένα στοιχεία για την πανδημία βάσει των σχετικών ανακοινώσεων οδηγούνται σε ελάχιστα ποσοστά επικινδυνότητος.

 

Για τον συγκεκριμένο σκοπό αναλαμβάνομε απολύτως την ευθύνη, για την απόλυτη εφαρμογή των κανόνων, απαιτήσεων και διαδικασιών, που καθορίζονται από τα μέτρα προστασίας στους χώρους λατρείας, ήτοι :

 

  • Τήρηση της αναλογίας του ενός (1) προσώπου ανά δέκα (10) μέτρα επιφανείας και με ελάχιστη απόσταση δύο (2) μέτρων μεταξύ τους προς όλες τις κατευθύνσεις κατά την παραμονή και την πορεία στον εξωτερικό χώρο,

 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας,

 

  • Υποχρεωτική διενέργεια ιατρικού ελέγχου των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού του ιερού Ναού.

 

Εν κατακλείδι και ως εκ περισσού παραθέτομε τα ακόλουθα ενισχυτικά για την πραγματοποίηση του αιτήματός μας επιχειρήματα και ζητήματα :

 

  • Σημείο αναφοράς του διπλού επετειακού εορτασμού αποτελεί ο ιερός Καθεδρικός Ναός του Αποστόλου Παύλου και αναπόσπαστο μέρος αυτού το μνημειακό σημείο της αφίξεως Του στο λιμάνι της αρχαίας Νεαπόλεως (Καβάλας), ώστε η πορεία-λιτανεία «ΣΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ» να επισφραγίζη και να προβάλη τον υψηλό συμβολισμό της Εορτής.

 

  • Ο περιορισμός της λιτανευτικής πομπής πέριξ του ιερού Ναού είναι αδύνατος, αφού δέν υπάρχει αντίστοιχος ιδιόκτητος υπαίθριος χώρος ή πεζόδρομος και εντός του συγκεκριμένου οικοδομικού τετραγώνου δεν υπάρχουν ρυμοτομημένος επαρκώς ελεύθερος χώρος και αντιστοίχως εναλλακτικοί οδοί διελεύσεως της επισήμου πομπής.

 

  • Από την Παρασκευή 4-6-2021, όταν παρουσιάσθηκε ο νέος Επιδημιολογικὸς Χάρτης τεσσάρων (4) επιπέδων ετοιμότητος και μέχρι σήμερα, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, με βάση τους επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), ευρίσκεται πλέον στο δεύτερο (2ο) χαμηλότερο επίπεδο (κίτρινο).

 

  • Το ίδιο χρονικό διάστημα στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας καταγράφεται πτωτική τάση ως προς την μεταδοτικότητα της νόσου καί της καταγραφής θετικών κρουσμάτων, όπως μαρτυρεί ο χαμηλός δείκτης θετικότητος των ελέγχων και ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων επτά (7) ημερών.

 

  • Ο μικρός αριθμός θετικών κρουσμάτων στην Π.Ε. Καβάλας των τελευταίων ημερών, αφορά σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα και χωρίς ανάγκη νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπως μαρτυρούν και οι δημόσεις τοποθετήσεις των αρμοδίων του Νοσοκομείου περί μηδαμινών εισαγωγών ασθενών από τον Δήμο της Καβάλας και ουδεμιάς νοσηλείας στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

 

  • Με βάση την επικαιροποιημένη πρόβλεψη από μέρους των ἁρμοδίων υγιειονομικών Φορέων αναμένεται περαιτέρω αποκλιμάκωση και στην ευρύτερη περιοχή μας, χωρίς μάλιστα προοπτικὴ προσωρινής αναστροφής της πορείας αυτής, αφού εξακολουθεί επιτυχώς η εφαρμογή του μέτρου των self test στα Σχολεία της Πρωτοβαθμίου καὶ Δευτεροβαθμίου Εκπαιδεύσεως Καβάλας, στους Κληρικούς και στο βοηθητικό προσωπικό των ιερών Ναών στην πόλη της Καβάλας, στις επαρχίες Φιλίππων και Νέστου και στο νησὶ της Θάσου, όπως και στους εργαζομένους στις Δημόσιες Υπηρεσίες της Πόλεως και του Νομού αλλά και στις δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα.

 

ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ,

Οι από κοινού ως κάτωθι υπογράφοντες εκφράζοντας και την σύμφωνη γνώμη των πολιτών, οι οποίοι τελευταίως εκφράζουν με πορείες και διαδηλώσεις δίκαια κατά την γνώμη τους αιτήματα και μάλιστα σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, γεγονός το οποίο συνέβη και πριν από ολίγες ημέρες, χωρίς κανείς να διαμαρτυρηθή, χωρίς κανείς να επιτηρήση την εφαρμογή των αντιστοίχων υγιειονομικών μέτρων και με την διακριτική και απλή επίβλεψη των αρμοδίων της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καβάλας, και χωρίς, εν τέλει, να προκληθή επιδείνωση των προβλημάτων για την υγεία όλων μας,

 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ

ότι η μη πραγματοποίηση της πορείας – λιτανείας της ιεράς Εικόνος του πολιούχου μας ΑΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ, και εφ΄ όσον μέχρι της 28ης Ἰουνίου ε.έ. επικρατούν οι παρούσες υγειονομικές συνθήκες, θα προσβάλη το θρησκευτικό συναίσθημα και θα δοκιμάση την ανάγκη της ενισχύσεως της ιστορικής μνήμης, ενώ προφανώς θα δημιουργήση ερωτήματα περί ενδεχομένης επιλεκτικής αυστηρότητος και αναιτίου ανασταστώσεως των συνειδήσεων των συμπολιτών μας και όχι μόνον.  

 

Σάς ευχαριστούμε εκ προτέρου.

 

ΜΕ ΕΥΧΕΣ ΚΑΙ ΤΙΜΗ

-Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

-Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ

-Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΡΙΑΔΗΣ

 

                                                                   
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων