09/08/2022 09/08/2022 Τη διαβεβαίωση ότι για την επόμενη σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, εκδόθηκε η σχετική απόσπαση μιας εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ70 για την Ιταλία, έδωσε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, μετά από σχετική ερώτησή του. Η άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση...
09 Αυγούστου, 2022 - 16:00
Τελευταία ενημέρωση: 09/08/2022 - 16:01

Κεραμέως σε Χαρακόπουλο: Αποσπάστηκε εκπαιδευτικός για διδασκαλία ελληνικών στη Σικελία

Διαδώστε:
Κεραμέως σε Χαρακόπουλο: Αποσπάστηκε εκπαιδευτικός για διδασκαλία ελληνικών στη Σικελία

Τη διαβεβαίωση ότι για την επόμενη σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, εκδόθηκε η σχετική απόσπαση μιας εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ70 για την Ιταλία, έδωσε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, μετά από σχετική ερώτησή του.

Η άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση του Θεσσαλού πολιτικού έγινε μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπεύθυνο πολιτιστικών δραστηριοτήτων την Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας “Τρινακρία”, κ. Βασίλη Καραμπάτσα, για την μη πραγματοποίηση απόσπασης εκπαιδευτικού κατά την περυσινή σχολική χρονιά (2021-2022) στην έδρα της κοινότητας, το Παλέρμο, για τα μαθήματα σε ελληνικής και μη καταγωγής παιδιά, αλλά και στα ιταλικά Λύκεια της περιοχής του Παλέρμο.

Η έλλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα που είχε με επιτυχία προωθηθεί στα ιταλικά κλασικά Λύκεια, κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Για την θετική εξέλιξη ο κυβερνητικός βουλευτής ενημέρωσε τον κ. Καραμπάτσα, ο οποίος και τον ευχαρίστησε για την καθοριστική του παρέμβαση στην επίλυση του προβλήματος.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας είχε επισημάνει το έργο της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας “Τρινακρία” -που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια από την ίδρυσή της- στη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού στην άλλοτε Μεγάλη Ελλάδα και υπογράμμιζε ότι «η στήριξη των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία, ως χρέος προς τους ομογενείς μας που επιθυμούν να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα στις χώρες που διαμένουν.

Τμήμα του μείζονος ελληνισμού συνιστούν και οι Έλληνες της Σικελίας, που προσπαθούν όχι μόνον να διδαχθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους τη νεοελληνική γλώσσα, αλλά και να τη διαδώσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα του νησιού αυτού της Ιταλίας».

Στην απάντησή της η αρμόδια υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχοντας ως μέλημα τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού, με την έγκαιρη στελέχωση όλων των μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, προβαίνει, με την έναρξη εκάστοτε σχολικού έτους, -αλλά και εν συνεχεία, αναλόγως των αναφυομένων αναγκών-, στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων περί Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού.

Για την επόμενη σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 87922/Η2/15-7-2022 (ΑΔΑ: 6Μ8Φ46ΜΤΛΗ-ΦΑΦ) Υ.Α. με θέμα ‘‘Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού για τα σχολικά έτη 2022-2023, 2023-2024, 2024-2025 και 2023, 2024 & 2025 Ν. Ημισφαιρίου’’, με την οποία αποσπάστηκε μία εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70 για την Ιταλία, από τον βασικό πίνακα της Ιταλίας, βάσει της αριθμ. 77050/Η2/30-6-2022 (ΑΔΑ: 91ΙΗ46ΜΤΛΗ-ΛΨ9) Υ.Α. με θέμα «Κύρωση των τελικών πινάκων αξιολόγησης υποψηφίων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού σχολικού έτους 2022-2023 και 2023 για το Νότιο Ημισφαίριο».

Η τοποθέτηση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών είναι αρμοδιότητα των οικείων Συντονιστών/Συντονιστριών Εκπαίδευσης στο εξωτερικό».

Φωτογραφία: Ενημέρωση στη Βουλή του Μάξιμου Χαρακόπουλου από τον Βασίλη
Καραμπάτσα

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων