19/11/2022 19/11/2022 Η Εισαγγελία Ανήλικων διαχειρίζεται τις καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» και αφού ολοκληρώσει τη σχετική έρευνα θα αποφανθεί για την απόδοση ποινικών ευθυνών εάν προκύψουν υπαίτιοι. Η αστυνομία αναφέρει ότι έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης...
19 Νοεμβρίου, 2022 - 11:45
Τελευταία ενημέρωση: 19/11/2022 - 11:43

«Κιβωτός του Κόσμου»: Πού στρέφονται οι έρευνες των αρχών

Διαδώστε:
«Κιβωτός του Κόσμου»: Πού στρέφονται οι έρευνες των αρχών

Η Εισαγγελία Ανήλικων διαχειρίζεται τις καταγγελίες περί κακοποίησης παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου» και αφού ολοκληρώσει τη σχετική έρευνα θα αποφανθεί για την απόδοση ποινικών ευθυνών εάν προκύψουν υπαίτιοι.

Η αστυνομία αναφέρει ότι έως τώρα έχει καταθέσει στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων ένας 18χρονος σήμερα, ο οποίος υποστηρίζει ότι το 2020 έπεσε θύμα ασέλγειας και κακοποίησης από άτομο που βρισκόταν σε δομή της «Κιβωτού του Κόσμου». Σύμφωνα πάντα με την καταγγελία του, η κακοποίησή του συνεχίστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογράφο του Alpha υποστήριξε πως η «Κιβωτός του Κόσμου» δεν υπάγεται στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είναι Ιδιωτική Δομή και δεν είναι υπό την εποπτεία της. Επίσης, δήλωσε πως κατά το παρελθόν όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επιχείρησε να βοηθήσει τον πατέρα Αντώνιο με κάποιου είδους εποπτεία, ο τελευταίος αρνήθηκε.

Όλα ξεκίνησαν από καταγγελία που έφτασε στο ειδικό τμήμα για τα δικαιώματα του παιδιού του Συνήγορου του Πολίτη τον περασμένο Αύγουστο. Στη συνέχεια ξεκίνησε έρευνα σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» τόσο στην Αθήνα αλλά και εκτός. Εκεί τα ειδικά κλιμάκια ανέπτυξαν επαφές με άτομα στους χώρους της ΜΚΟ, οι οποίοι φέρονται να τους περιέγραψαν προβληματικές συμπεριφορές σε βάρος παιδιών.

Όταν συγκέντρωσαν τα στοιχεία ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, όπου στις αρχές Νοεμβρίου διέταξε προκαταρκτική έρευνα την οποία και ανέθεσε στην Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων και η σκυτάλη παραδόθηκε την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στην Εισαγγελία Ανήλικων.

Η «Κιβωτός» στην ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει ότι δεν έχει γνώση των καταγγελλόμενων περιστατικών: «Είναι αυτονόητο ότι καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοια περιστατικά και διαβεβαιώνουμε ότι πρώτη η Κιβωτός του Κόσμου και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες της θα συνδράμουν τις Αρχές στη διερεύνηση των καταγγελλομένων».

“Είμαστε λυπημένοι και στενοχωρημένοι για το μεγάλο κύμα καταγγελιών. Έχουμε κάνει την έρευνα μας και όλα όσα καταγγέλλονται είναι ανυπόστατα ψεύδη. Είμαι θυμωμένος και αγανακτισμένος”, είπε ο πατέρας Αντώνιος, προσθέτοντας ότι δεν σκέφτεται κάποιο πρόσωπο της ΜΚΟ, το οποίο θα μπορούσε να αφορά η καταγγελία του 19χρονου», είπε μεταξύ άλλων ο πατ. Αντώνιος και προσθέτει.

“Ξαφνικά μιλάει ο καθένας για ένα έργο 25 χρόνων χωρίς αποδείξεις, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος. Θα ήθελα ένα σεβασμό”, ανέφερε στη συνέχεια. “Έχουμε τεράστια εμπειρία. Ζούμε μέσα στο έργο, γιατί θέλω να έχω πάντα την ενημέρωση, τη δική μου επαφή και γνώμη”. 

Στη συνέχεια ο πατέρας Αντώνιος τόνισε ότι απορεί πώς κανένα από τα παιδιά δεν απευθύνθηκε σε αυτόν για όσα συμβαίνουν, ενώ ο ίδιος έχει πολύ καλές σχέσεις μαζί τους. “Προσπαθούμε με αγάπη, στοργή και καλοσύνη να μην έχουν παραβατικές συμπεριφορές… Έχω δώσει τη ζωή μου. Δεν ξέρω αν αυτό είναι λάθος. Είμαστε πάντα πάνω από αυτά τα παιδιά”.

Από την πλευρά της, η πρεσβυτέρα, η οποία είναι πρόεδρος της “Κιβωτού του Κόσμου”, επίσης εξέφρασε την αγανάκτηση της, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πιστεύει πως “τα παιδιά που έκαναν τις καταγγελίες πιθανότατα είναι υποκινούμενα από κάποιους”.

 

Η κυβέρνηση

Παίρνει πίσω τις οικονομικές ενισχύσεις από την “Κιβωτό του Κόσμου” ο υπουργός Οικονομικών, μετά τις  καταγγελίες για  τη δομή των ανηλίκων. Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο Megα. Όπως είπε ο Yπουργός Οικονομικών με δική του απόφαση, το ΥΠΟΙΚ παίρνει πίσω τις ενισχύσεις που έχει δώσει στον οργανισμό μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση.

Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ1 σημείωσε πως «πρέπει όλα να βγουν στη φόρα» και σχολίασε πως «η καταγγελία, την οποία έφερε στο φως ο Συνήγορος του Πολίτη για την Κιβωτό του Κόσμου, δείχνει την πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη που έχουμε, αυτό που λέω εδώ και 3,5 χρόνια, αποϊδρυματοποίησης των παιδιών». Για την υπόθεση θα κληθούν να καταθέσουν παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές της Κιβωτού, ενώ το υπουργείο Εργασίας ακυρώνει την παραχώρηση ακινήτου στην ΜΚΟ μέχρι να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει άλλες δύο καταγγελίες, ενός ενήλικου σήμερα και ενός ανήλικου, για ανάλογα περιστατικά στην «Κιβωτό του Κόσμου».

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων