09/01/2021 09/01/2021 Τα σκληρά μέτρα και οι περιορισμοί στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας στη χώρα μας θα συνεχιστούν όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου. Περιορισμοί όμως ανακοινώθηκαν και στην Κύπρο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου με τους πιστούς να μην  μπορούν να...
09 Ιανουαρίου, 2021 - 9:15
Τελευταία ενημέρωση: 09/01/2021 - 11:35

Κλειστοί και πάλι οι ναοί σε Ελλάδα και Κύπρο

Διαδώστε:
Κλειστοί και πάλι οι ναοί σε Ελλάδα και Κύπρο

Τα σκληρά μέτρα και οι περιορισμοί στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας στη χώρα μας θα συνεχιστούν όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου μέχρι τις 6 το πρωί της 18ης Ιανουαρίου. Περιορισμοί όμως ανακοινώθηκαν και στην Κύπρο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου με τους πιστούς να μην  μπορούν να μετέχουν στις ιερές ακολουθίες καθώς αυτές θα τελούνται κεκλεισμένων των θυρών. 

Σε περιορισμό όμως βρίσκεται και μεγάλο μέρος της Ευρώπης καθώς κυβερνήσεις χωρών ανακοινώνουν παράταση των μέτρων. “Η χώρα μας, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, συνεχίζει να δίνει σκληρή μάχη με την πανδημία. Είμαστε πάνω από 10 μήνες σε αυτή τη μάχη και έχουμε όλοι πλέον αρκετή εμπειρία. Γνωρίζουμε ότι δεν πρόκειται για μια ευθύγραμμη πορεία. Υπάρχουν στιγμές και περιοχές όπου κρίνεται ότι πρέπει να ληφθούν πιο αυστηρά δυναμικά μέτρα, υπάρχουν περίοδοι όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πιο ευνοϊκά κι επιτρέπουν άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Θείες Λειτουργίες χωρίς πιστούς σε Ελλάδα και Κύπρο

Αναλυτικά, για τους χώρους λατρείας ανέφερε πως παρατείνεται το υφιστάμενο σήμερα καθεστώς, δηλαδή η τέλεση λειτουργιών και κάθε είδους θρησκευτικής τελετής χωρίς την παρουσία πιστών. Η ατομική λατρεία είναι δυνατή παρεμπιπτόντως, δηλαδή στο πλαίσιο άλλης επιτρεπόμενης μετακίνησης. Ενώ ως προς τις κηδείες υπενθυμίζεται ότι επιτρέπεται η συμμετοχή α’ βαθμού συγγενών έως και 9 άτομα.

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής, ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ιωάννου. Όπως τόνισε ο υπουργός, τα νέα αυστηρότερα μέτρα στοχεύουν στον δραστικό περιορισμό των κοινωνικών και επαγγελματικών συναθροίσεων σε σπίτια και εργασιακούς χώρους, καθώς εκεί εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα. Εν αναμονή ανακοινώσεων και στην Ελλάδα το απόγευμα.

Τα νέα μέτρα στην Κύπρο θα έχουν ισχύ από την Κυριακή, 10 Ιανουαρίου 2021, στις 5:00, μέχρι τα μεσάνυχτα της Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2021.

Στο πλαίσιο αυτών αποφασίστηκε η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/χώρους θρησκευτικής λατρείας να τελείται χωρίς την παρουσία πιστών. Οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους χώρους μόνο για ατομική προσευχή, νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Οι θρησκευτικές τελετές (γάμοι, βαπτίσεις, κηδείες) τελούνται με μέγιστο αριθμό τα 10 άτομα.

Έντονος προβληματισμός για τη στοχοποίηση της Εκκλησίας 

Την ίδια ώρα έντονο προβληματισμό προκαλεί η επίθεση αναρχικών στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς. Συγκεκριμένα το βράδυ της Πέμπτης αριστεριστές τοποθέτησαν ένα πανό, με το οποίο ζητούσαν να επιβληθεί lockdown στην Εκκλησία.

“Η εκκλησία έχει στοχοποιηθεί το τελευταίο διάστημα και είναι ακόμα πιο λυπηρό γιατί στοχοποιείται ένας Μητροπολίτης ο οποίος έχει σταθεί συμπαραστάτης σε αυτό τον αγώνα που γίνεται για την πανδημία. Είναι άδικο να στοχοποιείται ένας ιεράρχης που με αίσθημα ευθύνης έχει δώσει το δικό του στίγμα έχει θέσει και τα μέσα της Ιεράς Μονής Μητροπόλεως Πειραιώς στη διάθεση του κόσμου”, δήλωσε σε τηλεοπτικό κανάλι ο διευθυντής του γραφείου του Μητροπολίτη Πειραιώς.

Να αποκατασταθεί η αλήθεια, εξ αφορμής της προβολής οπτικοακουστικού υλικού (video) σε δελτία ειδήσεων της 6ης Ιανουαρίου 2021 τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβελείας, τα οποία προέβαλαν εικόνες από Αγιασμό Υδάτων προηγούμενων ετών, ζητά με ανακοίνωσή της η Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας. 

Η Μητρόπολη μάλιστα «διαψεύδει κατηγορηματικά ότι τα ανωτέρω κατ’ επανάληψη προβληθέντα είναι εφετινά συμβάντα και διευκρινίζει ότι το εν λόγω οπτικοακουστικό υλικό που προβλήθηκε, καταγράφηκε και αφορά εορτή των Θεοφανείων του έτους 2015».

«Η ανακριβής τηλεοπτική αναφορά και παρουσίαση πανελλαδικά της δήθεν μη τήρησης των νόμων της Πολιτείας και των εντολών της Ιεράς Συνόδου, ανήμερα των εφετινών Θεοφανείων, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινωνία της Νάξου αλλά και αφορμή δυσμενών σχολίων και σκανδαλισμού κατά της Εκκλησίας γενικότερα», καταλήγει.

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων