25/10/2021 25/10/2021 Κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκονται απόψε, παραμονή του Αγίου Δημητρίου και αύριο, ανήμερα της γιορτής, στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιτηρήσουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Η προϊσταμένη του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Mαρία Πιπερίδου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, σύμφωνα...
25 Οκτωβρίου, 2021 - 13:10
Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2021 - 13:14

Κλιμάκια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας απόψε και αύριο στον Άγιο Δημήτριο

Διαδώστε:
Κλιμάκια της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας απόψε και αύριο στον Άγιο Δημήτριο

Κλιμάκια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα βρίσκονται απόψε, παραμονή του Αγίου Δημητρίου και αύριο, ανήμερα της γιορτής, στον ναό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιτηρήσουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.

Η προϊσταμένη του τμήματος περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Mαρία Πιπερίδου δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες που βρίσκονται σε ισχύ, η χρήση προστατευτικής μάσκας προβλέπεται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται τα άτομα για τα οποία δεν ενδείκνυται η χρήση μάσκας για ιατρικούς λόγους καθώς και τα παιδιά ηλικίας έως 4 ετών. Για όσους δεν φορούν μάσκα, το πρόστιμο είναι 300 ευρώ. Επιπλέον προβλέπεται η τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των ατόμων και η παρουσία ενός ατόμου ανά δύο τετραγωνικά μέτρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικοί λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής εορτής. Επίσης στις εισόδους των χώρων υπάρχουν υποχρεωτικά δύο σταθμοί αντισηπτικών για την υγιεινή των χεριών, ενώ πρέπει να υπάρχουν κάδοι για την απόρριψη μάσκας και είναι υποχρεωτικός ο φυσικός αερισμός του χώρου με ανοιχτές τις πόρτες. Επιπλέον προβλέπεται η υποχρέωση από τους υπευθύνους των χώρων λατρείας της ανάρτησης -με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο- των κανόνων και των ωρών λειτουργίας και η διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου μια φορά την εβδομάδα για τους ιερείς με rapid test ή PCR. Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων προστασίας στους χώρους λατρείας προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 1500 ευρώ στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας.

Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του κορωνοϊού στις παρελάσεις, η κ. Πιπερίδου επισήμανε ότι ισχύει η γενική οδηγία της χρήσης μάσκας από τον κόσμο, όταν υπάρχει συνωστισμός. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η Περιφέρεια δεν εμπλέκεται στη διαδικασία της επιτήρησης των μέτρων κατά την παρέλαση.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων