24/02/2020 24/02/2020 Στη Ρωσία ξεκινάει η τελευταία εβδομάδα πριν από την Σαρακοστή του Πάσχα και εορτάζονται οι ρωσικές Απόκριες που λέγονται Μασλενίτσα. Για τους ορθόδοξους είναι μια ιδιαίτερη εποχή, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να προετοιμαστούν πνευματικά και σωματικά στην μεγάλη νηστεία, ενώ τα λαϊκά δρώμενα προϋποθέτουν αχαλίνωτη χαρά και υπερφαγία, εξάλλου γι’αυτό αυτή η εβδομάδα αποκαλείται...
24 Φεβρουαρίου, 2020 - 12:55
Τελευταία ενημέρωση: 24/02/2020 - 12:16

«Κοιλιά γεμάτη, προσευχή δεν ακούει»

Διαδώστε:
«Κοιλιά γεμάτη, προσευχή δεν ακούει»

Στη Ρωσία ξεκινάει η τελευταία εβδομάδα πριν από την Σαρακοστή του Πάσχα και εορτάζονται οι ρωσικές Απόκριες που λέγονται Μασλενίτσα. Για τους ορθόδοξους είναι μια ιδιαίτερη εποχή, η Εκκλησία καλεί τους πιστούς να προετοιμαστούν πνευματικά και σωματικά στην μεγάλη νηστεία, ενώ τα λαϊκά δρώμενα προϋποθέτουν αχαλίνωτη χαρά και υπερφαγία, εξάλλου γι’αυτό αυτή η εβδομάδα αποκαλείται από το λαό «της Υπερφαγίας».

Εν γένει η Μασλενίστα είναι η λαϊκή ονομασία της τελευταίας εβδομάδας πριν την Μεγάλη Σαρακοστή και είναι μία από τις εβδομάδες προετοιμασίας, γι’αυτό την εβδομάδα αυτή πλέον δεν τρώνε κρέας, ενώ επιτρέπονται φαγητά ζωϊκής προέλευσης, όπως τα αυγά, το βούτυρο κ.α.
“Στην προκειμένη περίπτωση στο εκκλησιαστικό Καταστατικό έγκειται το διδακτικό στοιχείο, να προετοιμαστεί σταδιακά ο χριστιανός στην Μεγάλη Νηστεία από τη μία και από την άλλη να του δώσουν κάποια ελευθερία την παραμονή της μεγάλης δοκιμασίας”, λένε στην Εκκλησία.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος κρύβεται στην παραφαγία, όταν ο άνθρωπος απολαμβάνει τα αγαπημένα φαγητά χωρίς μέτρο. Και αυτή την εβδομάδα στη Ρωσία συνηθίζεται να τρώνε κρέπες με ψάρι, κρέμα γάλακτος, χαβιάρι και άλλη γέμιση. ΟΙ διαιτολόγοι λένε ότι στην ουσία αυτά τα φαγητά είναι μια ωρολογιακή βόμβα, η οποία μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή.
“Ήδη κατά τη διάρκεια της Μασλενίτσα οι άνθρωποι πρέπει να προετοιμάζουν τον οργανισμό τους στην νηστεία, καταναλώνοντας προϊόντα που περιέχουν φυτικές ίνες. Και έτσι ο οργανισμός απαλά θα περάσει στα νηστίσιμα φαγητά”, συμβουλεύουν οι γιατροί.
Το πιο βασικό όμως είναι η εγκράτεια στο φαγητό, και κατά τη διάρκεια της Μασλενίτσα, και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Σαρακοστής. Δεν είναι τυχαία η παροιμία του σοφού λαού: “Κοιλιά γεμάτη, προσευχή δεν ακούει”.

Πηγή: ria.ru

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ORTHODOXIANEWSAGENCY.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

google-news Ακολούθησε το ORTHODOXIANEWSAGENCY.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις.

Διαδώστε:
Ροή Ειδήσεων